Jeden cíl, různé cesty – i spalovací technologie mohou být šetrné ke klimatu

20. prosince 2021, 14:46

Klimatický cíl je společný, ale pokud jde o způsoby jeho dosažení, existují mezi jednotlivými zeměmi i výrobci automobilů velké rozdíly. Ke snížení emisí CO2 lze využít i spalovací technologie, jak upozorňují některá sdružení z automobilového průmyslu.

Před několika týdny proběhl Summit o klimatu COP26 v Glasgow. Konference skončila dohodou 197 zemí o dalším snižování emisí skleníkových plynů. Dvě největší hospodářské mocnosti, Spojené státy a Čína, se společně zavázaly přijmout aktivní opatření na ochranu klimatu a oznámily dekarbonizaci a elektrifikaci. Lze tedy říci, že převládl konsenzus, který dává naději, že emise skleníkových plynů lze účinně snížit a změnu klimatu zastavit.

Kontroverze na summitu

Na konferenci COP26 podepsalo více než 30 vlád a mnoho významných výrobců vozidel dohodu o zákazu spalovacích motorů do roku 2040. K této skupině se však nepřipojily hlavní automobilové velmoci Čína, Německo a USA, stejně jako dva velké koncerny Volkswagen a Toyota.

Rozdíly v pohledu na tuto deklaraci jasně ukazují, že elektromobilitu neuznávají všichni velcí hráči jako jedinou správnou cestu vedoucí ke klimaticky neutrální dopravě. Odpůrci vyloučení jiných technologií se zjevně domnívají, že by se mělo uplatnit více řešení současně a přizpůsobit je úrovni rozvoje, energetické struktuře a možnostem jednotlivých zemí. Zákaz konvenčních pohonů podle nich není správným řešením. Souběžně se zaváděním elektromobility by se mělo zaměřit na co nejrychlejší osamostatnění energetiky od fosilních paliv a na využívání udržitelných paliv.

Emise nejenom z výfuku

Evropská asociace výrobců automobilových součástek CLEPA zdůrazňuje, že měření emisí CO2 pouze na konci výfukového potrubí je chybou. Nezohledňuje celou uhlíkovou stopu elektromobilů. To platí jak pro zdroje energie používané k nabíjení baterií, tak pro výrobu samotných elektromobilů.

Zástupci automobilového průmyslu již dlouho tvrdí, že elektrifikaci dopravy musí předcházet změna tzv. energetického mixu, což platí pro většinu evropských zemí. V současné realitě by využívání udržitelných recyklovaných paliv nebo slibných vodíkových technologií a plug-in hybridů bylo účinným nástrojem pro posílením iniciativy EU Fit for 55. Všechna tato řešení by doplnila rozvoj elektromobility, ke kterému tak jako tak dojde.

Ochrana klimatu a hospodářství

Poslední měsíce byly pro evropský automobilový průmysl velmi obtížné. Potýká se s nedostatkem surovin a polovodičů. To vše se děje v době, kdy průmysl prochází dvěma revolucemi, zelenou a digitální, které nutí společnosti vyvíjet obrovské úsilí o restrukturalizaci a přizpůsobení se novým podmínkám. Automobilový průmysl plně souhlasí s ambiciózními klimatickými cíli, ale upozorňuje, že by je měla doprovázet politika na ochranu pracovních míst.

To obzvlášť platí pro Českou republiku a Slovensko, kde se automobilový průmysl podílí vysokým procentem na HDP a vytváří zaměstnává mnoho lidí. Doufejme, že vlády obou zemí vezmou při svém rozhodování v úvahu všechny aspekty, jak klimatické, tak ekonomické i sociální.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!