Zimní pneumatiky vyvinuty před 80 lety firmou Nokian Tyres (+video)

21. března 2014, 11:32

Pneumatika Nokian Kelirengas byla uvedena na trh jako první zimní pneumatika na světě již v roce 1934. Předchůdce pneumatiky Nokian Hakkapeliitta, jedné z nejznámějších zimních pneumatik, se vyznačoval mimořádně dobrou přilnavostí na sněhu.

Firma Nokian Tyres vyvinula první zimní pneumatiku na světě již před 80 lety. Předchůdce pneumatiky Nokian Hakkapeliitta, jedné z nejznámějších zimních pneumatik, se jmenoval Nokian Kelirengas („Pneumatika do každého počasí“) a byla vyvinuta, vyrobena a uvedena na trh v roce 1934 finskou firmou Nokian Tyres. Tato špičková pneumatika přinesla svého času vynikající přilnavost na hlubokém sněhu za skandinávských zimních mrazů.

První zimní pneumatika byla zkonstruována pro nákladní vozy a měla hrubý profil, který velmi dobře zabíral v hlubokém sněhu. S revoluční pneumatikou Nokian Kelirengas se vozidla bez problémů pohybovala i po zasněžených kopcovitých silnicích při velmi dobré trakci. Dříve museli řidiči pod kopci pracně nasazovat na letní pneumatiky řetězy.

Zimní pneumatika Nokian Hakkapeliitta – král zimních silnic
Pro osobní vozidla vyvinuli finští inženýři v roce 1936 pneumatiku Nokian Hakkapeliitta, která jako opravdová inovace výrazně zvýšila bezpečnost v zimních podmínkách na zasněžených kluzkých silnicích. Tato pneumatika pro osobní vozidla měla řídký, příčný profil s několika záběrovými rohy. Zcela nový design profilu zaručoval dobrou přilnavost při výborném záběru na sněhu a na blátě. Přísavky na profilu, které zabraňovaly podklouznutí na ledu, byly typickou silnou stránkou pneumatiky Nokian Hakkapeliitta. Král zimních silnic spatřil světlo světa.

Legendární vítězství pro zimní pneumatiky Nokian na Rallye Monte Carlo
Nároky na zimní pneumatiky v 50. letech narůstaly ruku v ruce s tím, jak přibýval provoz a začaly se používat pluhy. Povrch silnic se tak stal měkčím a zledovatělým. Průlom nastal vynálezem hřebů. První zimní pneumatikou vyvinutou speciálně pro hřeby byla Nokian Kometa-Hakkapeliitta. Přišla s řešením pro zimní silnice: Hřeby se zakusují do ledu, zatímco samotná pneumatika přilne k měkkému povrchu.

Pneumatiky s hřeby se proslavily na Rallye Monte Carlo v roce 1963: Všichni tři závodníci na prvních místech závodili na zimních pneumatikách s hřeby Nokian Hakkapeliitta. Výjimečné finské know-how v oblasti zimních pneumatik se ukázalo při Rallye Monte Carlo zejména v letech 1965-1967, kdy tuto legendární zimní rallye vyhráli Timo Mäkinen, Pauli Toivonen a Rauno Aaltonen.

Sériově vyráběné zimní pneumatiky Nokian dosáhly při jízdě na ledu nového světového rekordu zapsaného do Guinnessovy knihy – maximální rychlosti 335,713 km/h, a staly se tak nejrychlejšími pneumatikami na světě. S novou špičkovou zimní pneumatikou s hřeby Nokian Hakkapeliitta 8 od vynálezce zimních pneumatik se podařilo dosáhnout kombinace takových parametrů přilnavosti a rychlosti jako nikdy předtím.

Zimní pneumatika Hakkapeliitta vyvinutá pro tuhé severské zimy je jednou z nejrozšířenějších značek zimních pneumatik na světě v oblastech, kde panují tuhé zimy.

Zimní pneumatiky Nokian WR jsou vítězi testu pneumatik a v testech dosáhly celé řady dalších úspěchů.

Pro mírnější české zimy a vysoké rychlosti na českých dálnicích byly zimní pneumatiky Nokian WR optimalizovány. Zimní pneumatiky Nokian WR jsou vítězi testu pneumatik a v testech dosáhly celé řady dalších úspěchů. Zimní pneumatika Nokian WR D3 získala v testu zimních pneumatik v roce 2013 od německého automobilového klubu ADAC a od německé organizace na ochranu spotřebitele „Stiftung Warentest“ nejlepší známku „dobrá“, a je tudíž „obzvláště doporučeníhodná“, čímž se zařadila mezi nejlepší zimní pneumatiky. Známkou „obzvláště doporučeníhodná“ vyznamenal pneumatiku Nokian WR D3 německý motoristický magazín „auto motor sport“. Nová, vysoce výkonná zimní pneumatika Nokian WR SUV 3 se s nejlepší známkou „velmi doporučeníhodná“ stala v roce 2013 vítězem velkého testu zimních pneumatik pro SUV, pořádaného německým motoristickým magazínem „OFF ROAD“.

Zimní pneumatiky Nokian jsou vítězem testů zimních pneumatik roku 2012 německých časopisů „Auto Bild“, „auto motor sport“ a „AUTOStraßenverkehr“, a to s nejlepším hodnocením „příkladná“, „velmi doporučeníhodná“ a „velmi dobrá“. Pneumatiky Nokian v poslední zimě zvítězily ve více než 20 testech zimních pneumatik pořádaných motoristickými magazíny v Německu a po celé Evropě, a potvrdily tak dobré jméno této prémiové skandinávské značky. Nejlepší známku „dobrá“ dostaly finské pneumatiky od ADAC a časopisu „test Stiftung Warentest“.

K 80. narozeninám zimních pneumatik slibuje přední specialista na zimní pneumatiky Nokian Tyres i nadále vyrábět pneumatiky, které zaručují vysokou úroveň bezpečnosti. U místních pneuservisů jsou k dostání zimní pneumatiky Nokian také jako kompletní kola s disky vhodná pro sezónní přezutí. Jakmile hloubka profilu klesne na 4 milimetry a méně, měly by se staré zimní pneumatiky vyměnit za nové.

Související články

Letní pneumatiky Nokian poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v náročných letních podmínkách (+video)
Letní pneumatiky Nokian poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v náročných letních podmínkách (+video)

Testovaná inovace: vodní drážky zabraňují akvaplaningu, design tiché drážky snižuje hluk pneumatiky, novou indikaci opotřebení profilu Nokian lze snadněji odečíst. Vítězem testu letních pneumatik 2014 německého časopisu „SUV-MAGAZIN“ se stává pneumatika Nokian Z SUV. Letní pneumatiky Nokian zLine pro rychlou jízdu a Nokian Line se silným záběrem za mokra poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v […]

Pneumatiky Nokian jsou „dobré“ v testu letních pneumatik 2014 ADAC a Stiftung Warentest (+video)
Pneumatiky Nokian jsou „dobré“ v testu letních pneumatik 2014 ADAC a Stiftung Warentest (+video)

S nejlepší známkou „obzvláště doporučeníhodná“ patří Nokian Tyres ke špičkové skupině vítězů testu. Dvojnásobný úspěch v obou testovaných a nejvíce kupovaných velikostech pneumatik. Vítězem testu letních pneumatik 2014 německého časopisu „OFF ROAD“ se stává Nokian Z SUV. Letní pneumatika Nokian Line dosahuje nejlepší známky „dobrá“ v testu letních pneumatik 2014 německého autoklubu ADAC a německé […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!