Motocyklový expert Pepa Sršeň a Bridgestone radí, jak si nejlépe užít jízdu v jedné stopě

27. července 2015, 13:51

Motocyklová sezona je v plném proudu, a tak není na škodu si připomenout základní pravidla bezpečné jízdy v jedné stopě. Bridgestone se proto obrátil na Pepu „Sršně“ Šilera, motocyklového kaskadéra, držitele několika světových rekordů a testovacího jezdce motocyklů, s nímž již mnoho let úspěšně spolupracuje v rámci podpory jeho velmi žádaných kurzů bezpečné jízdy na silnici v Motoškole Sršeň, a požádal ho o několik rad zaměřených na bezpečnou jízdu. Legenda české motocyklové scény na závěr přidala i několik tipů, kam se vydat za krásným svezením na motocyklu v České republice.

„Základem každé bezpečné jízdy je motocykl v dokonalém technickém stavu a soustředěná mysl zodpovědného jezdce!“ říká Pepa Sršeň, a pokračuje: „Před každou jízdou si proto kontroluju tlak v pneumatikách, protože malé styčné plochy obou pneumatik jsou jediným místem kontaktu motocyklu s vozovkou, jehož prostřednictvím jsou přenášeny veškeré síly působící během jízdy, ať se jedná o akceleraci, brzdění, nebo průjezd zatáčkou! Rozhodně se vyplatí na pneumatikách už při pořízení nešetřit a během celé sezony jim věnovat náležitou péči.“

Zkušený Pepa Sršeň klade velký důraz také na přístup k řízení a chování jezdce za řídítky: „Samotná jízda musí být uvolněná. Z mnohaletých zkušeností plyne, že to bývají často samotní motocyklisté, kteří se sami zbytečně stresují, a umožňují tak vznik situací, v nichž dělají chyby – neštěstí je pak rychle na světě. K jízdě je proto třeba přistupovat s rozvahou a klidem, abychom si ji mohli náležitě užít a vychutnat.“

S tím souvisí i další rada Pepy Sršně: „Jezděte vždy tak, abyste se vrátili v pořádku zpět ke svým blízkým! Silnice není závodní dráha a na to je třeba pamatovat nejen při volbě jízdního stylu, ale i z hlediska pneumatik. Pro majitele sportovních motocyklů bych rád zdůraznil, že závodní pneumatiky na silnice nepatří, protože je na silnici prakticky nemožné je udržet v rozsahu optimálních provozních teplot, takže taková jízda je vysloveně nebezpečná.“

„V neposlední řadě bych rád připomněl jednu z nejčastějších chyb při jízdě na motocyklu, s níž se setkávám u účastníků kurzů ve své motoškole – nedívejte se metr před sebe, jezdec se musí vždy a striktně dívat tam, kam chce jet a zatočit! Také musí při jízdě předvídat a být připraven na všechny myslitelné situace,“ dodává Pepa Sršeň k otázce bezpečné jízdy.

A kde si bezpečnou jízdu na motocyklu v domácích podmínkách nejlépe vychutnat? Pepa Sršeň odpovídá na tuto otázku třemi tipy na trasy slibující skvělou jízdu po úchvatných silnicích „Šumavaringu“:

  1. Strakonice – Vimperk – Volary – Prachatice – Český Krumlov
  2. Klatovy – Sušice – Srní – Horská Kvilda – Vimperk – Strakonice
  3. Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem – Strakonice

„Krásné silnice plné zatáček a dechberoucí přírodní scenérie jsou pro výlet na motocyklu tou nejlepší kombinací. Šumava nabízí v tomto ohledu spoustu skvělých příležitostí a výše uvedené trasy mohu doporučit každému milovníkovi jízdy na motocyklu. Všem fanouškům jedné stopy přeji bezpečnou jízdu a mnoho nezapomenutelných kilometrů bez nehod,“ uzavírá Pepa Sršeň.

Bridgestone se k přání bezpečné a zábavné jízdy připojuje nabídkou vyspělých pneumatik pro motocykly všech kategorií. Při vývoji pneumatik Bridgestone jsou využívány bohaté zkušenosti z MotoGP, královské disciplíny silničních motocyklových závodů. Od letošního roku je na trhu k dispozici například nová super sportovní pneumatika Bridgestone Battlax RS10 s přepracovanou konstrukcí a novým složením směsi pro nejnáročnější silnice a závodní okruhy. Vášniví jezdci ocení sportovnější ovladatelnost a vyšší úroveň kontroly s rychlejší akcelerací ze zatáček, vylepšenými reakcemi na řízení, preciznější směrovou stabilitou v zatáčkách a bezpečnou stabilitou při brzdění, zejména na suchém povrchu.

Loňskou novinkou v nabídce zůstává sportovní pneumatika Battlax Hypersport S20 EVO, která nabízí oproti předchůdci citelné zvýšení stability v zatáčkách a vyšší úroveň trakce při jízdě na silnici či příležitostně na závodním okruhu.

Pro dlouhé letní cestování ve sportovním stylu je jako stvořená další letošní novinka v nabídce značky Bridgestone: Battlax Sport Touring T30 EVO. Tato pneumatika nabízí nevšední kombinaci cestovního komfortu a sportovní ovladatelnosti s ještě lepším výkonem na mokru, a to bez negativního vlivu na vynikající výkon na suchu, jímž je pneumatika T30 proslulá. Sportovní cestovní pneumatika T30 EVO poskytuje motocyklistům pocit jistoty díky konzistentnímu výkonu a vysokému komfortu na mokrém i suchém povrchu a zároveň také velmi sportovní ovladatelnost a potěšení ze sportovní jízdy.

Bridgestone v letošním roce rozšířil svůj sortiment závodních, sportovních a cestovních motocyklových pneumatik Battlax o segment Adventure pro endurové motocykly. Nová pneumatika Battlax Adventure A40 je určena pro početnou skupinu motocyklistů, kteří jezdí se svým endurem převážně na silnici. Tuto univerzální radiální pneumatiku lze používat pro jízdu na silnici i po nezpevněných cestách za každého počasí. Spojením zkušeností z MotoGP, využívaných v konstrukci pneumatik Battlax, a osvědčeného výkonu pneumatik Battle Wing vytvořil Bridgestone pneumatiku Adventure, která poskytuje vyšší úroveň trakce a stability, zejména na mokrém povrchu, společně s větší odolností.

Související články

Bridgestone představil nové motocyklové pneumatiky ve velkém stylu
Bridgestone představil nové motocyklové pneumatiky ve velkém stylu

Bridgestone představil nejnovější motocyklové pneumatiky pro endurové a cestovní motocykly v atraktivní oblasti jižního Portugalska. Pozvaní hosté měli příležitost vyzkoušet zcela novou pneumatiku Bridgestone Battlax Adventure A40 na úchvatných cestách u mysu Cabo de São Vicente, zatímco pozoruhodnou pneumatiku Battlax T30 EVO pro sportovní cestovní motocykly prověřili na silnicích plných zatáček, vedoucích po nádherném portugalském […]

Nová pneumatika Bridgestone Battlax Sport Touring T30 EVO
Nová pneumatika Bridgestone Battlax Sport Touring T30 EVO

Bridgestone vylepšil výkon pneumatiky Battlax T30 na mokru. Zákazníci tak mají k dispozici sportovní cestovní radiální pneumatiku Battlax Sport Touring T30 EVO, která poskytuje nejlepší možnou kombinaci bezpečnosti, výkonu, univerzálnosti a potěšení z jízdy. Díky nejnovějším technologiím značky Bridgestone v oblastech směsi a tvaru dezénu bylo výše uvedených cílů dosaženo bez negativního vlivu na vynikající […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!