Goodyear převzal ekologickou cenu Lucemburské podnikatelské federace za inovativní využití popela z rýžových slupek

25. ledna 2016, 8:20

Společnost Goodyear si za rok 2015 odnesla Cenu za ochranu životního prostředí, kterou každoročně uděluje Lucemburská federace podnikatelů FEDIL. V kategorii „efektivního využití přírodních zdrojů“ Goodyear zvítězil s novátorským způsobem získávání siliky z rýžových slupek. Silika je plnidlo, které Goodyear používá k vyztužování svých vysoce výkonných pneumatik.

„Silika z rýžových slupek společnosti Goodyear je pro životní prostředí výhodná hned z několika důvodů. Jednak se díky ní snižuje objem odpadního popela vyváženého na skládky, jednak je proces přeměny na siliku v případě rýžových slupek výrazně energeticky úspornější. A navíc mají naše pneumatiky díky ní hospodárnější provoz, což se pozitivně projevuje na objemu uvolňovaného CO2, a poskytují lepší přilnavost na mokru, což zase naopak zvyšuje bezpečnost silničního provozu,“ řekl Carlos Cipollitti, generální ředitel vývojového centra Goodyear Innovation Center v Lucemburku.

Tradiční silika se vyrábí z písku a její výroba je energeticky velmi náročná, protože vyžaduje velmi vysoké teploty. Silika z rýžových slupek se zpracovává z popela, který zůstává po spalování rýžových slupek, vnějšího obalu rýžových zrn, a její výroba tak vyžaduje podstatně méně energie.

Podle údajů Organizace pro výživu a zemědělství při OSN se na světě každý rok sklízí více než 700 milionů tun rýže a odpad z této produkce v podobě rýžových slupek představuje značný problém pro životní prostředí. Rýžové slupky jsou často spalovány při výrobě elektrické energie a vzniklý popel se odváží na skládky.

Během posledních tří let inženýři vývojového centra v Lucemburku a Spojených státech tvrdě pracovali na praktickém využití nové a ekologicky přínosné technologie, která má za cíl nahradit tradiční siliku plnivem na bázi popela z rýžových slupek.

Prestižní ocenění předal prezident federace FEDIL Robert Dennewald řediteli technických projektů Goodyear Romainu Hansenovi. Ceremoniálu se na konci loňského roku zúčastnil i lucemburský státní tajemník pro udržitelný rozvoj a infrastrukturu Camille Gira.

Více informací o environmentálních závazcích společnosti Goodyear najdete na webové stránce korporátní odpovědnosti www.goodyear.com/responsibility.

Související články

Úspěšná dopravně bezpečnostní akce projektu Goodyear Bezpečná školka
Úspěšná dopravně bezpečnostní akce projektu Goodyear Bezpečná školka

Zájemci o koupi ojetých vozidel měli loni možnost v České republice vybírat z celkově 932 tisíc vozů za průměrnou cenu 180.194 Kč. Průměrný nájezd činil 147 812 km, stáří pak rovných 10 let. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu v roce 2015, které provedla společnost AAA AUTO. Nejvíce ojetých vozů tradičně nabídlo hlavní město. V Praze […]

Goodyear: Troška slušného chování za volantem toho může o svátcích hodně změnit k lepšímu
Goodyear: Troška slušného chování za volantem toho může o svátcích hodně změnit k lepšímu

Zimní počasí, mokré a zledovatělé vozovky, tma a předvánoční shon – během nadcházejících svátků čeká na řidiče stresových situací více než dost. Studie, kterou na začátku prosince zpracovala Londýnská škola ekonomie a politických věd (London School of Economics and Political Science – LSE) za podpory výrobce pneumatik Goodyear, odhalila ještě jeden méně známý stresový faktor […]

Pneumatiky Goodyear a Dunlop dodají v zimě správný záběr novému BMW řady 7
Pneumatiky Goodyear a Dunlop dodají v zimě správný záběr novému BMW řady 7

Značky Goodyear a Dunlop s hrdostí oznamují, že se několik typů jejich zimních pneumatik bude při výrobě montovat na nové BMW řady 7. Dunlop Winter Sport 4D v rozměrech 225/60R17 99H a 245/50R18 100H a Goodyear UltraGrip 8 Performance v rozměru 245/45R19 102V XL s technologií umožňující dojezd po defektu, všechny tyto pneumatiky budou sloužit na nové, dynamické […]

Goodyear: Pneumatiky na každém pátém voze nesplňují zákonem předepsanou hloubku dezénu
Goodyear: Pneumatiky na každém pátém voze nesplňují zákonem předepsanou hloubku dezénu

Významný podíl – zhruba dvacet procent – provozovaných osobních vozidel nesplňuje zákonem předepsanou hloubku dezénu pneumatik. Ukázaly to výsledky další fáze výzkumu společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech. Současně ovšem potvrdily, že se tento podíl v průběhu letošní teplé zimy nijak významně nezvýšil. Při náhodné kontrole v centru Prahy provedl výzkumný tým na vozidlech měření hloubky […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!