Q-SERVICE: Nejčastější chyby Čechů při výměně pneumatik

22. října 2013, 23:10

Blíží se čas zimních pneumatik. Mnoho Čechů si raději vymění pneumatiky samo, než aby jezdili do autoservisu. Jakých chyb se při přezouvání kol Češi nejčastěji dopouští? Na to vám odpoví Otakar Dvořák, manažer autoservisní sítě Q-SERVICE.

Pneumatiky je třeba každý rok dvakrát vyměnit – před zimou a po zimě. Letní a zimní pneumatiky mají odlišnou tvrdost a přilnavost k vozovce a jsou tak důležitým prvkem ovlivňujícím zásadním způsobem bezpečnost jízdy. Zároveň jejich pravidelnou výměnou a převážením chráníme pneumatiky před opotřebením. Zkušený technik navíc z opotřebení pneumatik dokáže odhalit i další závady, které se mohou na autě vyskytovat. “Atypické opotřebení pneumatik může například značit závadu na podvozku nebo špatně seřízenou geometrii řízení” vysvětluje Otakar Dvořák, manažer autoservisní sítě Q-SERVICE.

Někteří Češi si pneumatiky přezouvají doma sami. Zpravidla se snaží ušetřit za výměnu v pneuservisu. Neměli bychom ale podceňovat důležitost převážení pneumatik, které si doma uděláte pouze stěží. Například vyvážením pneumatik předejdete nadměrnému opotřebení pneumatik a podvozkových dílů.

Jaké jsou nejčastější chyby při výměně pneumatik podle Otakara Dvořáka:
1. Nesprávný směr rotace pneumatiky – Na pneumatikách bývá zpravidla naznačen směr rotace pneumatiky šipkou a nebo nápisy Inside/Outside. Šipka musí být ve směru jízdy vpřed. Nápis Outside by pak měl být na vnější straně pneumatiky. 
2. Přetažení šroubů – Častou chybou bývá přetažení šroubů po nasazení nových pneumatik. Dochází k němu použitím příliš velké síly na dotažení, zpravidla při použití manuálního klíče. Díky tomu může dojít k poškození či stržení závitu.
3. Nedostatečné dotažení – Při přezouvání je třeba dát pozor na kontrolu dotažení pneumatik. Ta se provádí po spuštění auta ze zvedáku. Po spuštění vozidla na zem je třeba všechny šrouby zkontrolovat a dotáhnout.
4. Opomenutí kontroly dotažení – Po několika ujetých km by se měly šrouby znovu dotáhnout. Nedotažené kolo se může být zvlášť nebezpečné, při rychlé jízdě, nebo když potřebujete rychle změnit směr.
5. Nevyvážené pneumatiky – Čas od času se může stát, že vlivem nerovností na silnici nebo nešetrného parkování upadne závažíčko na pneumatice. Vyvážení pneumatiky se však mění i v důsledku jejího opotřebování. Tím dochází k nadměrnému opotřebení pneumatik a podvozkových dílů.
6. Neuvážené prohazování pozice pneumatiky – Před sundáním pneumatik je vhodné pneumatiky označit tak, abyste si zapamatovali, kam které kolo patří. Životnost pneumatik totiž prodloužíme, pravidelným prohazováním jejich pozic. Nejčastějším způsobme přehazování je prohození předních pneumatik za zadní. Pneumatiky je však třeba vždy znovu převážit.

Výměnou pneumatik svépomocí se dá ušetřit až několik stovek. Na druhou stranu se nesprávnou montáží můžeme vystavit riziku. Je proto třeba dobře zvážit, zda se letos vydáme do servisu a nebo si pneumatiky vyměníme sami.

Související články

Q-SERVICE: Garanci mobility využilo v letošním roce 140 motoristů
Q-SERVICE: Garanci mobility využilo v letošním roce 140 motoristů

Síť profesionálních autoservisů Q-SERVICE nabídla svým zákazníkům v roce 2013 opět službu s názvem Garance mobility na vaší dovolené, kdy za 199 Kč získal majitel automobilu prohlídku vozu a zároveň garanci, že pokud jeho vozidlo bude mít v průběhu cesty na dovolenou technickou poruchu, zajistí Q-SERVICE zdarma odtah vozidla do servisu a zapůjčení náhradního vozu. […]

Inter Cars otevřel nový centrální sklad a hlásí 56 partnerských servisů Q-SERVICE
Inter Cars otevřel nový centrální sklad a hlásí 56 partnerských servisů Q-SERVICE

Společnost Inter Cars, otevřela nový centrální sklad v Říčanech, který je zároveň v pořadí již sedmnáctým prodejním místem Inter Cars v České republice. Nový centrální sklad v Říčanech byl otevřený již v srpnu tohoto roku a disponuje skladovou plochou o rozměrech 3.000 m2, na které je k dispozici více než 80.000 položek zboží, dostupných ihned […]

Q-SERVICE: Češi a autoservisy
Q-SERVICE: Češi a autoservisy

Jezdí Češi spíše do autorizovaných nebo neautorizovaných servisů? Jak často a kvůli čemu nejčastěji? To je jen hrstka otázek, na které zjistila autoservisní síť Q-SERVICE odpovědi v nedávném průzkumu. Základní výsledky naleznete v přiložené infografice. 56% Čechů – řidičů jezdí do neautorizovaných servisů spíše než do autorizovaných, nejčastějším důvodem návštěvy toho konkrétního servisu je vlastní […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!