Identifikace brzdových desek

20. července 2009, 0:00

Logo výrobce brzdového systému bývá všeobecně považováno jako symbol výrobce desky, přičemž ve skutečnosti je jím úplně jiná firma.

Brzdový systém každého automobilu se skládá z několika podstatných částí, jako: hydraulický systém (nebo elektrický), brzdové třmeny, desky (čelisti), kotouče (bubny) apod. Sice je celek projektován jednou firmou, málokdy však je zároveň výrobcem všech klíčových součástí systému. Velká část (většina) pochází od specializovaných výrobců, ačkoliv jsou samozřejmě vyrobeny shodně s konstrukčním zadáním výrobce automobilu. Jako klasický příklad můžou posloužit brzdové desky. Nezávisle na tom, kdo je tvůrcem systému, v Evropě se můžeme nejčastěji setkat se systémy vytvořené firmami Bosch, ATE, Lucas/TRW, desky určené na první montáž (OE) jsou naopak vyrobeny jinou firmou. Ve větší míře v osobních automobilech jsou desky vyrobené firmami Textar, Jurid a Ferodo. Výrobců desek je v Evropě podstatně více, ale právě tyto firmy získaly důvěru jak tvůrců brzdových systémů, tak výrobců automobilů.

O tom, kdo je výrobcem desek na první montáž (OE), je možno bez větších obtíží zjistit díky jejich označení. Na zadní straně desek je vždy uvedena informace určující, kdo je výrobcem automobilu, tvůrcem systému a výrobcem konkrétních brzdových desek. Nejjednodušší bude ukázat si to na konkrétních případech.

Na fotografii číslo 1 je deska pro automobil vyrobený koncernem DaimlerChrysler (A), brzdový systém vyprojektovala firma TRW (B) a deska byla vyrobena firmou Ferodo (C). Ostatní písmena a čísla označují čísla série, datum výroby apod.

Deska na fotografii číslo 2 je z automobilu koncernu General Motors (A), brzdový systém vytvořený firmou ATE (B). Výrobcem desky je opět Ferodo (C).

Od samého výrobce je deska na fotografii číslo 3. Je určena pro automobil značky Ford s brzdovým systémem vytvořeným firmou ATE.

Také firma ATE vytvořila brzdový systém, kde je použita deska vyrobená firmou Ferodo a je vyobrazena na fotografii číslo 4. Je určena pro automobil koncernu VW, konkrétně pro Golf řady V.

Jinak vypadá označení desek určených pro aftermarket. Na deskách chybí označení výrobce automobilu a tvůrce brzdového systému. Jsou však označeny číslem a plným názvem výrobce a číslem certifikátu. Proto verze pro aftermarket na fotografii číslo 5, je je označena jiným způsobem než deska na fotografii číslo 4 (obě pro Golf řady V).

Je dobře o tom vědět, zvláště při nákupu a výměně desek OE za aftermarketové, protože často logo tvůrce brzdového systému (B) je chybně zákazníkem nebo mechanikem považováno jako symbol výrobce brzdových desek.

Proto si ještě jednou zopakujme, že žádný z tvůrců brzdového systému není zároveň výrobcem brzdových desek OE pro tyto systémy.

Jaké z toho plynou závěry? První může být takový, že při výměně brzdových desek je dobré vybrat takového výrobce brzdových desek, které vybral tvůrce brzdového systému a výrobce automobilu, protože budou v 100% shodné ze specifikací. Tím také garantují správnou činnost brzd. Jako druhý závěr můžeme uvést, že různorodá nabídka brzdových desek na našem trhu nemá nic společného se skutečným použitím týchž desek na montážních pásech továren automobilů.

Materiály firmy Federal-Mogul

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 1. září 2009, 0:00 0 0

Škoda že to jen informace od Federal Mogul a nejsou další výrobci. Teď Vím jak poznám pouze desky od FM :(
- Marek

Odpověď

Anonym, 1. září 2009, 0:00 0 0

to nevadí, u ostatních výrobců je to obdobné
- olda

Odpověď