Diagnostické špeky: Renault Laguna 1.6 16V – „ne“start v mrazivém období

10. března 2011, 0:00

Přinášíme Vám diagnostické případy, se kterými se můžete setkat ve své praxi. Tentokrát Renault Laguna 1.6 16V.

Indetifikace vozidla: Renault Laguna 1.6 16V, r.v. 98 řízení motoru Sirius 32

Popis závady:
Motor nelze nastartovat pouze v mrazivém období, při 20`C po 6h lze motor bez problému nastartovat. Závada se projevuje sporadicky i v mrazivém období.

Výpis závad Multidiag Access:
1) detekce vynechávání zapalování

Popis systému:
Tento motor využívá k řízení motoru systém Sirius vyskytující se převážně u značky Renault. Jde o sekvenční vstřikování, snímání zatížení se provádí pomocí MAP senzoru, snímačem otáček a teploty v sání, příp. snímačem natočení škrtící klapky. Zapalování je dvoujiskrové, kde zapalovací cívky jsou zapojeny do série, tzn. 1 a 4 válec a 2 a 3. Toto zapojení pouze u Renaultů.

Postup opravy:
Závada se projevila pouze 2x za 5 dnů. Byly změřeny tyto průběhy: sekundární a primární zapalování, vstřiky, vedení, napájení a ukostření ŘJ, výměny svíček, testy cívek na podchlazení-zahřátí, test snímače otáček, MAP, tlak paliva, palivové čerpadlo, relativní komprese, snímač škrtící klapky – vše bylo OK. V poslední fázi měření bylo znatelné syčení z výfuku a „zalité svíčky“, na průběhu sekundáru už bylo patrné, že nedocházelo k přeskoku jiskry ve válci (závada po druhé projevena na 30s). Následovalo změření absolutní komprese válců (14,3 Bar), všude totožná. Povolila se příruba od výfuku za svodem od motoru….

Závěr:
Start znemožnil ucpaný výfuk zmrzlou vodou nakondezovanou ve výfukovém potrubí. Po demontáži výfukového svodu se objevilo velké množství vody, cca 6 litrů. Po konzultaci se zákazníkem jsme došli k závěru, že před „velkým mrazem“ aplikoval velké množství asi nekvalitního přípravku proti zamrzání benzínu (váže na sebe vodu) spolu s nekvalitním palivem. Podstatný vliv na kondenzaci vody měla vnitřní koroze přepážek tlumičů výfuku. Tím docházelo k sporadickému zacpání výfukové soustavy v mrazivém období, kde plyny hromadící se ve spalovacím prostoru zapříčinily značnou kompresy a „zhasnutí“ jiskry.

Autor: Tomáš Sedláček, Autotron Nová Paka, www.autotron.cz

 

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!