Federal-Mogul: Zkouška konkurence č.3 – Cit v pedálu

11. června 2011, 0:00

Už jste někdy řídili vůz se špatným citem v brzdovém pedálu? V jednom okamžiku stačí pedál jen lehce sešlápnout, aby se vozidlo zcela zastavilo, v druhém na něj už musíte šlápnout plnou silou, abyste dosáhli stejného výsledku.

Nedostatek kontroly nad vozidlem může být skutečně děsivým zážitkem. Dobrou zprávou však je, že nekonzistentní chování brzd se neprojevuje, když používáte brzdy s Ferodem.

Cit v brzdovém pedálu u brzd s Ferodem byl testován ve srovnání s brzdami s brzdovými materiály mnoha dalších významných výrobců – od dodavatelů do prvovýroby po výrobce pro aftermarket.

Co se rozumí citem v pedálu?
A jak vám může konzistentní cit v pedálu pomoci?

Cit v pedálu je projevem dvou faktorů: síly v pedálu a zdvihu pedálu. Síla v pedálu je mírou tlaku, kterým musíte sešlápnout brzdový pedál, aby vozidlo začalo zpomalovat. Zdvihem pedálu myslíme skutečnou vzdálenost, o kterou se musí pedál přesunout, aby se brzdy aktivovaly.

Ve vozidlech se špatným citem v pedálu nikdy nevíte, co od brzd můžete očekávat. Budete cítit, že ztrácíte kontrolu nad vozidlem a že se nacházíte v nebezpečném stavu. Mají-li být brzdy bezpečné a stabilní, musí být cit v pedálu konzistentní.

Takže nepostačuje pouze schopnost vozu zastavit, ale musíte mít jistotu, že při sešlápnutí brzd musíte vždy působit přesně stejným tlakem a sešlápnout pedál o stejnou vzdálenost. Přesně toto vám nabízí Ferodo: vynikající výkon, plus záruka vynikající stability. Podívejte se na grafy.

Test
Konzistence síly v pedálu a zdvihu pedálu byla testována jak v jedné specifické rychlostní kategorii a tak i mezi různými rychlostními kategoriemi. Takto byly brzdy aktivovány 3x při 4 různých rychlostech – celkem tedy 12x – se stálým zpomalením 0,3g u všech rychlostí.

Síla v pedálu
Testy provedené s konkurenčními brzdami ukazují odchylku síly v pedálu, která je nutná pro účinné brzdění.

Zdvih pedálu
V grafu je vidět vzdálenost (v mm), o kterou se brzdový pedál přesune při každém brzděném vozu pro dosažení stejného zpomalení 0,3g.

Maximální odchylka síly v pedálu
Testy provedené s brzdami Ferodo zřetelně ukazují nejnižší maximální odchylku vyžadované síly v pedálu, což znamená nejvyšší konzistenci při různých rychlostech.

Maximální odchylka zdvihu pedálu
Ferodo znovu překonává své konkurenty a vykazuje nejvyšší konzistenci mezi aplikacemi při různých rychlostech: téměř nepostřehnutelná odchylka pouhé 2 mm.

Závěr
Tyto testy prokázaly, že brzdy Ferodo nabízejí jedno z nejefektivnějších, nejkonzistentnějších řešení a hlavně maximální důvěru v brzdy. Kromě toho dříve provedené testy prokázaly, že brzdy s Ferodem také znamenají nejkratší brzdnou vzdálenost a nejnižší hlučnost brzd. Můžete si být jisti, že se značkou Ferodo „to máte pod kontrolou“.

Materiál připravila firma Federal-Mogul

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!