Federal-Mogul: Zkouška konkurence č.4 – Kontrola životnosti

11. června 2011, 0:00

Kvalitu svých brzd můžete posuzovat podle několika měřitelných parametrů, včetně brzdné vzdálenosti, citlivosti pedálu a hlučnosti.

Značka Ferodo v těchto třech parametrech již dokázala své konkurenty přesvědčivě překonat. Nyní můžeme přidat ještě čtvrtý: životnost.

Životnost brzd má výrazný vliv na bezpečnost jízdy a náklady
Jednoduše řečeno, životnost brzd znamená dobu, po kterou vám brzdy fungují. Tato hodnota je ovlivněna opotřebováním brzdových destiček a kotouče. Opotřebování brzdových destiček je normální proces opotřebení třením a brzdové destičky musí být proto měněny častěji než kotouč.

Pokud si však vyberete nesprávné brzdové destičky, mohou být pro používaný kotouč příliš agresivní. Opotřebují jej proto mnohem rychleji, než je obvyklé, a zvýší tak neúměrně náklady na opravu. Výsledek? Nespokojení zákazníci.

Složení třecího materiálu ovlivňuje životnost brzdové destičky
Třecí materiál brzdové destičky je navržen tak, aby zajistil optimální tření při kontaktu s brzdovým kotoučem. Ale každé vozidlo má jiné technické parametry – maximální rychlost, hmotnost, aerodynamický tvar – to vše ovlivňuje požadavky, které by třecí materiál měl splňovat. To vše vývoj složení třecího materiálu velmi komplikuje. Třecí materiály se musí rovněž vyrovnávat s proměnlivými
vnějšími podmínkami. Stačí se zamyslet nad zatížením vozidel, teplem generovaným třením, styly jízdy, brzdnými vzdálenostmi, jízdou ve městě nebo na dálnici, suchým nebo mokrým prostředím podle vlivu počasí…

Třecí materiály Ferodo nabízejí toto vše a ještě mnohem více. Každá z brzdových destiček
má vlastní unikátní materiálové složení, které zaručuje individuální řešení pro každou aplikaci. Proto brzdové destičky Ferodo zaručují nejenom vysoký efektivní brzdný výkon, ale také dlouhotrvající kvalitu brzd. Porovnali jsme životnost brzdových destiček Ferodo s destičkami konkurentů.

Brzdové destičky Ferodo mají o 10 % delší životnost, než dodavatel na dalším místě v pořadí, a o 68% delší životnost, než poslední z konkurentů.

Správné brzdové destičky prodlužují životnost brzdových kotoučů
Brzdové kotouče se v důsledku tření rovněž opotřebovávají a některé třecí materiály brzdových destiček jsou pro příslušný kotouč příliš agresivní.

Takový materiál způsobí mnohem rychlejší opotřebování kotouče a to až v takové míře, že je nutné kotouče a destičky vyměnit současně – to je nákladná oprava, protože brzdové kotouče jsou zpravidla mnohem dražší než destičky.

Aby k tomu nedocházelo, hledá značka Ferodo vhodný kompromis mezi životností destičky a kotouče. Chceme zajistit, abyste získal maximální bezpečnost a výkon při brzdění s minimálním opotřebováním brzdové destičky i kotouče. Testy dokazují, že brzdové destičky Ferodo dokáží uchovat kotouče v lepším stavu: nabízejí o 26 % delší životnost, než ten nejlepší konkurenční
dodavatel, a o 70% delší životnost, než poslední z konkurentů.

 

Test parameters
• Tento test je simulací trasy s dobou trvání 1,5 hodiny, nebo 240 brzdění.
• Test se opakuje 12x, aby se vygenerovaly hodnoty předpokládané životnosti destiček a kotouče.
• Test simuluje smíšený provoz vozidla ve všech fázích (pomalá jízda v městském provozu, městskou vozovku, stoupání/klesání v kopcovitém terénu, jízda po dálnici vysokou rychlostí).
• Prokázalo se, že takové testy poskytují přesnější hodnoty předpokládané relativní odolnosti, ve srovnání s testy opotřebování
destiček na dynamometru.
Vozidlo: Ford Transit. Brzdový třmen: Bosch ZOH 2×48
Kotouč: 300 x 28 mm. Setrvačnost vozidla: 122,0 kgm2

Materiál připravila firma Federal-Mogul

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!