Jak zabránit předčasnému opotřebení nové vačkové hřídele a cylindrických zdvih&

20. června 2011, 0:00

Cylindrická ventilová zdvihátka by neměla způsobit zatížení, soustředěné pouze na jedné hraně vačky. Jestliže k tomu dochází, může se hrana vačky odštípnout, ošoupat nebo odírat, a tím předčasně opotřebit.

Aby se tomuto zatížení hrany vačky zabránilo, má většina zdvihátek vypouklou kontaktní plochu a vačky jsou obrobeny s lehkým kuželovým zkosením. Tím je zajištěno, aby kontaktní plocha, kde působí nejvyšší tlak, byla posunuta mimo osu zdvihátka a napomáhala otáčení zdvihátka a rozložení zátěže na jeho větší plochu.

Jestliže se použije nová vačková hřídel s opotřebenými zdvihátky, nebo naopak, nebude zajištěna správná geometrie kontaktních ploch a následkem toho bude docházet k předčasnému opotřebení.

Všechny pohyblivé díly motoru vyžadují mazání. Pokud nebyly nové komponenty při instalaci důkladně promazány nebo pokud nebyly mazací kanálky, olejový filtr a čerpadlo předem naplněny olejem, mohou se při prvním spuštění motoru poškodit.

Aby se snížilo opotřebení vačkové hřídele a zdvihátek, dodržujte vždy tato pravidla:

1) Použijte novou vačkovou hřídel a nová zdvihátka. Neinstalujte nové komponenty společně se starými.

2) Při montáži namažte vačkovou hřídel a zdvihátka čistým olejem.

Pro ještě lepší ochranu, zejména když motor nebude určitou dobu v provozu, použijte kvalitní olej pro „extrémní tlak“, jako AE Cam Pre Lube“ nebo podobný typ, který zůstává na povrchu komponentů až do spuštění motoru.

3) Používejte olej doporučený výrobcem a zajistěte, aby olejové čerpadlo, filtr a mazací kanálky byly před prvním spuštěním motoru naplněny olejem. K tomu nejdříve vyšroubujte zapalovací svíčky nebo vstřikovače a pak otáčejte klikovým hřídelem tak dlouho, dokud výstražná žárovka nízkého tlaku nezhasne. Namísto toho můžete také odstranit snímač tlaku oleje a otáčet motorem, až z otvoru začne vytékat olej.

4) Používejte kvalitní díly od spolehlivého dodavatele.

Na jednom listu není možné uvést univerzální pokyny pro instalaci. Je také třeba se řídit pokyny uvedenými v dílenské příručce, vydané výrobcem motoru. To je velmi důležité pro zajištění dlouhodobého a bezporuchového provozu po výměně vačkové hřídele a zdvihátek v moderních hliníkových motorech OHC.

 

Materiál připravila firma Federal-Mogul.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!