Jak optimalizovat pneumatiky, zvýšit bezpečnost a ušetřit peníze (+video)

17. července 2014, 15:00

Opotřebené pneumatiky s profilem pod čtyři milimetry zvyšují nebezpečí aquaplaningu. Správný tlak v pneumatikách prodlužuje jejich životnost, snižuje spotřebu pohonných hmot a nabízí vyšší jízdní komfort. Klidný styl jízdy zvyšuje kilometrový výkon pneumatiky, pneumatiky s nízkým valivým odporem šetří palivo, radí společnost Nokian Tyres.

Opotřebené pneumatiky nemohou zaručit bezpečnou jízdu na mokré vozovce, při profilu pod hranicí čtyř milimetrů hrozí aquaplaning. Správný tlak v pneumatikách snižuje opotřebení, zvyšuje bezpečnost, šetří palivo a zvyšuje komfort. Pokud řidič jezdí klidně a zbytečně nebrzdí, vydrží pneumatiky déle. Pneumatiky s nízkým valivým odporem ušetří několik stovek eur. Správné značkové pneumatiky vyznačující se vysokou kvalitou a dobrou bezpečností jsou dobrou volbou, doporučuje společnost Nokian Tyres z Finska, specialista na pneumatiky.

Vyšší bezpečnost: Přemístěte přední pneumatiky na zadní kola
V zájmu zajištění optimální bezpečnosti letních pneu by měl řidič pravidelně kontrolovat opotřebení, tlak v pneumatikách a hloubku profilu. Pneumatika s profilem pod čtyři milimetry není za mokrého počasí bezpečná, protože její přilnavost a odolnost proti aquaplaningu jsou mnohem nižší. S opotřebenými pneumatikami vzniká aquaplaning již při rychlosti 76 km/h, s novými pneumatikami až při 96 km/h, jak vyplývá z testů společnosti Nokian. Platí to pro hloubku profilu méně než 1,6 milimetru a pro pětimilimetrovou vrstvu vody na vozovce.

„Kola s náhonem se opotřebí výrazně rychleji než volně se otáčející pneumatiky“, vysvětluje Matti Morri, manažer technické podpory pro zákazníky společnosti Nokian Tyres. Pro dosažení rovnoměrného opotřebení by řidiči měli přední pneumatiky vyměnit za zadní a v polovině sezony zase naopak.

Profil pneumatiky může také podléhat nerovnoměrnému opotřebení. I při šestimilimetrovém profilu v oblasti ramene pneumatiky mohou být drážky na vnitřní straně prakticky rovné. Příčinou silného otěru je často příliš nízký tlak v pneumatikách, špatně nastavený úhel řízení nebo vadné tlumiče.

Správný tlak v pneumatice zlepšuje jízdní komfort
Pokud budou vaše pneumatiky nahuštěny na správný tlak a rovněž tlak přizpůsobíte zatížení automobilu, zvýšíte svou bezpečnost, životnost pneumatiky a spotřebu paliva, ale zejména komfort jízdy. „Pneumatiky se správným tlakem se komfortněji odvalují a mají dobré jízdní vlastnosti," argumentuje Morri, specialista na pneumatiky. Pokud je tlak příliš vysoký, pneumatika správně nepruží, čímž trpí pohodlí cestujících. Pokud je tlak naopak příliš nízký, nejede auto bezpečně a plynule.

Klidná jízda snižuje opotřebení pneumatik
Opotřebovávání pneumatik ovlivňuje do značné míry i styl jízdy. Pokud jezdí řidič klidně a vyvaruje se zbytečného brždění, vydrží pneumatiky déle. Správný tlak v pneumatikách značně snižuje jejich opotřebení. „Tlak v pneumatikách by měl být vždy přizpůsoben zatížení automobilu. Než odjedete s plně naloženým autem na dovolenou, měli byste tlak v pneumatikách zvýšit“, radí Morri. Pokud je tlak v pneumatikách příliš nízký, auto se hůře řídí a pneumatiky se snadněji deformují. Důsledkem je pak dodatečný vývin tepla třením a vyšší opotřebení.

Jak ušetřit několik stovek eur za palivo
Pokud chce řidič ušetřit palivo, měl by zvolit pneumatiky s co možná nejnižším valivým odporem. „Pneumatiky s nízkým valivým odporem nahuštěné na správný tlak uspoří až půl litru pohonných hmot na sto kilometrů. V létě tak při ujetí 10.000 kilometrů vznikne úspora 66 eur, pokud počítáme 1,32 eura za litr benzínu Super 95 E10. Jestliže nám pneumatiky slouží čtyři roky, ušetříme 264 eura a 200 litrů paliva“, vypočítává Morri, specialista na pneumatiky společnosti Nokian Tyres.

Nejdůležitější informace o vhodném obutí jsou v osvědčení o registraci vozidla (technickém průkazu)
Co znamená údaj 205/55 R 16 94 V XL v osvědčení o registraci vozidla (technickém průkazu)? Tato kombinace čísel a písmen informuje o vhodném typu pneumatik pro vaše vozidlo. Juha Pirhonen, vedoucí vývoje produktů společnosti Nokian Tyres, vysvětluje nejdůležitější písmena a čísla.

"Písmeno V udává index rychlosti, tj. nejvyšší rychlost 240 km/h, jaká je pro tuto pneumatiku povolená. Při výběru indexu rychlosti by se řidiči měli řídit doporučením výrobce vozidla. Nízký index rychlosti jako například H s nejvyšší rychlostí 210 km/h může zhoršit handling, tedy ovladatelnost vozidla, vyšší index rychlosti, například W, odpovídající maximální rychlosti 270 km/h, snižuje jízdní komfort.

Číslo 205 označuje šířku pneumatiky v milimetrech. Údaj 55 značí výšku pneumatiky v procentech její šířky průřezu. Pokud je dle technického průkazu povolen také rozměr 225/45, můžete zakoupit i pneumatiky o 20 milimetrů širší s výrazně nižším průřezem. Tato širší pneumatika poskytuje lepší pocit z jízdy než užší pneumatika s větším průřezem a reaguje svižněji na pohyby volantu“, vysvětluje Pirhonen, odborník na výrobky společnosti Nokian. „Široké pneumatiky se hodí pro řidiče, který si chce vychutnat rychlou reakci na řízení a pocit sportovní jízdy. Na druhou stranu je širší pneumatika horší při jízdě po silnici s vyjetými kolejemi, proto by měl řidič, který jezdí rád komfortně, vybírat užší pneumatiky s vyšším průřezem. Kromě toho jsou užší pneumatiky bezpečnější na mokré vozovce, protože odvádějí vodu lépe než pneumatiky širší.“

Pneumatiky by neměly být starší než šest let. Starší pneu totiž vykazují výrazně horší přilnavost na mokré silnici, a pryž navíc křehne, varuje společnost Nokian. Čtyři poslední číslice čísla DOT na boční straně pneumatiky udávají datum výroby. 1314 znamená: vyrobeno ve 13. týdnu roku 2014.

U prodejců pneumatik jsou pneumatiky Nokian pro výměnu k dostání i na ráfcích jako kompletní kola.

Tři tipy pro bezpečnou jízdu
– Pneumatika samovolně ztrácí vzduch, proto kontrolujte u studených pneumatik každé tři týdny tlak.
– Nahustěte pneumatiky na tlak vyšší o 0,2 baru, než doporučuje výrobce vašeho automobilu. Ušetříte palivo.
– Přehoďte v polovině sezony přední a zadní pneumatiky, prodloužíte tím jejich životnost.

Související články

Pneumatiky Nokian jsou „dobré“ v testu letních pneumatik 2014 ADAC a Stiftung Warentest (+video)
Pneumatiky Nokian jsou „dobré“ v testu letních pneumatik 2014 ADAC a Stiftung Warentest (+video)

S nejlepší známkou „obzvláště doporučeníhodná“ patří Nokian Tyres ke špičkové skupině vítězů testu. Dvojnásobný úspěch v obou testovaných a nejvíce kupovaných velikostech pneumatik. Vítězem testu letních pneumatik 2014 německého časopisu „OFF ROAD“ se stává Nokian Z SUV. Letní pneumatika Nokian Line dosahuje nejlepší známky „dobrá“ v testu letních pneumatik 2014 německého autoklubu ADAC a německé […]

Letní pneumatiky Nokian poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v náročných letních podmínkách (+video)
Letní pneumatiky Nokian poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v náročných letních podmínkách (+video)

Testovaná inovace: vodní drážky zabraňují akvaplaningu, design tiché drážky snižuje hluk pneumatiky, novou indikaci opotřebení profilu Nokian lze snadněji odečíst. Vítězem testu letních pneumatik 2014 německého časopisu „SUV-MAGAZIN“ se stává pneumatika Nokian Z SUV. Letní pneumatiky Nokian zLine pro rychlou jízdu a Nokian Line se silným záběrem za mokra poskytují vysokou bezpečnost a spokojenost v […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!