Řešení febi bilstein: natažený rozvodový řetěz motoru 1.2 TSI

29. listopadu 2021, 8:33

Motor 1.2 TSI koncernu VW vyrobený před říjnem 2011 je náchylný k roztažení rozvodového řetězu. Jaké jsou příznaky tohoto problému, který může vést k vážnému poškození motoru, a jak mu předejít, se dozvíte v našem článku.

Hlavními příznaky tohoto problému jsou:

  • chrastění z motorového prostoru
  • v extrémních případech může řetěz na řetězovém kole přeskočit

Motor pak neběží rovnoměrně a na přístrojové desce se rozsvítí kontrolka řízení motoru. Písty navíc mohou narazit do ventilů, což může způsobit vážné poškození motoru.

rozvodová řetězová sada motoru VAG 1.2 TSI
Rozvodové sady s obj. čísly 45052, 48577, 49517, 102140, 104259, 107797, 172944, 174460. Použití: různé modely vozů značek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda vybavené čtyřválcovým motorem 1.2 TSi s kódy CBZA, CBZB, CBZC.

V reakci na tyto problémy začal výrobce používat zesílený rozvodový řetěz, který je odolný proti natáhnutí. Nicméně prvních pět sekund po nastartování motoru je slyšet chrastění. Tento hluk pochází od hydraulického napínáku řetězu, protože ten potřebuje určitou dobu, než vytvoří potřebný tlak oleje, přičemž i jeho pružina časem slábne. Tento chrastivý zvuk je častější u starších motorů s vysokým počtem najetých kilometrů.

Výrobní změny v roce 2011

Na konci roku 2011 byla představena zcela přepracovaná sada rozvodového řetězu pro motor 1.2 TSI. Změny zahrnovaly:

  • širší rozvodový řetěz
  • nové vodicí lišty řetězu
  • upravený, větší napínák řetězu
  • řetězová kola se zesílenou konstrukcí zubů

Pokud jsou motory vyrobené po roce 2011 s novou sadou rozvodového řetězu pravidelně servisovány, nejsou na rozdíl od dřívějších motorů náchylné na hlučný provoz za studena.

Společnost febi nabízí širokou škálu rozvodových sad pro tento motor. Tyto sady zohledňují všechny úpravy, které byly v tomto období provedeny. febi nabízí také kompletní, upravenou a zesílenou sadu (174460). Tuto sadu lze použít i u starších motorů, kde odstraňuje všechny jejich problémy. Originální servisy toto řešení nenabízí.

široká škála rozvodových sad febi pro VAG 1.2 TSI

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment dílů rozvodů společnosti bilstein groupa více technických informací najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Pepa, 30. listopadu 2021, 9:13 0 0

Az na to, ze za studena fest chrasti vytahany řetěz na olejové čerpadlo, ktery nema z výroby napinak nez nabere pri obehu na sebe olej

Odpověď