Proč je důležité pravidelně měnit olej?

27. ledna 2022, 15:24

Že je nutné v motoru vozidla pravidelně měnit olej, ví asi téměř každý. Proč na tom tak záleží a co se může stát, pokud se olejový servis neprovádí, už každému jasné není.

Servis oleje v moderních spalovacích motorech je do značné míry orientován na ekologické hledisko. Při jeho provádění je proto třeba splnit tyto důležité faktory:

  1. interval definovaný počtem ujetých kilometrů,
  2. specifikace oleje.

V případě prvního kritéria jej definuje výrobce vozu v servisních doporučeních. Znatelnou změnou je v tomto případě výrazné prodloužení tohoto intervalu u nových pohonných jednotek oproti motorům starší konstrukce. V současné době jsou standardem intervaly 30.000 a 40.000 km, což při přepočtu na čas znamená průměrný interval 1,5-2 roky.

Výměna olejového filtru febi

Důležitou informací, které by měl uživatel vozu věnovat pozornost, je údaj výrobce, že doporučený interval může být zkrácen, a to i na polovinu. Důvodem tohoto doporučení jsou provozní podmínky vozu, často označované jako těžké nebo náročné. Ve vztahu k uživateli, který je přímo odpovědný za provoz, je třeba výklad těchto podmínek považovat za čistě subjektivní. V praxi se často používá doporučení pro tzv. normální provozní podmínky, tj. maximální servisní interval pro olej vyjádřený v kilometrech. Ne bez významu je v tomto případě ekonomické hledisko, které uživatel zohledňuje.

Druhé kritérium, které je rozhodující pro správně provedený olejový servis, přímo souvisí s vlastnostmi oleje. Oleje jako provozní média v olejových systémech motorů musí plnit tři základní úkoly:

  1. snižovat tření mezi spolupracujícími díly,
  2. odvádět teplo,
  3. čistit olejové rozvody a předcházet korozi.

Tyto úkoly se týkají všech typů olejů. Motorové oleje používané s ohledem na typ motoru (zážehový nebo vznětový) jsou výrobky, jejichž kvalita je přísně definována podle použitých tříd a musí spadat do těchto klasifikací.

Motorový olej febi 5W-30Základní zásadou, kterou je třeba mít vždy na paměti, je výběr správného oleje podle doporučení výrobce a jeho výměna při údržbě olejového systému podle servisních doporučení. Při výběru motorového oleje je třeba zohlednit kvalitativní a viskozitní klasifikaci. Používají se dvě klasifikace kvality:

  1. API (americká klasifikace, American Petroleum Institute- Americký ropný institut),
  2. ACEA (evropská klasifikace, Association des Constructeurs Europeens d‘Automobiles – Asociace evropských konstruktérů vozidel).

Klasifikace viskozity olejů se zkráceně označuje jako SAE J300 (Society of Automotive Engineers). Specifikace kvality a viskozity olejů jsou uvedeny na etiketách obalů.

Dalším důležitým kritériem pro správný výběr oleje pro konkrétní verze motoru je specifikace výrobce automobilu, která je rovněž uvedena na etiketách obalů. Specifikace ve formě katalogového čísla se používá při výběru oleje, např.: specifikace viskozity oleje SAE 5W-20 HC E-FO, (febi 108350), odpovídá následujícím specifikacím kvality ACEA A1/B1, C5, API SN a specifikacím výrobců automobilů: Fiat 9.55535-CR1, Ford WSS-M2C945-A, WSS-M2C948-B, Chrysler MS 6395, Jaguar STJLR.03.500.

Dodržování doporučení pro údržbu oleje vyplývá především ze specifické konstrukce moderních spalovacích motorů. Kromě zmíněných základních funkcí se olej používá k řízení chodu rozvodového systému.

Jednou z příčin nefunkčnosti tohoto systému je proto starý olej nebo olej s nesprávně zvolenou specifikací. Stárnutí oleje se přímo promítá do zrychleného opotřebení spolupracujících částí v podobě sníženého nebo žádného mazání, omezené antikorozní funkce nebo usazování nečistot v olejových kanálcích, což vede k poklesu průtoku. Nesprávná specifikace oleje znamená především špatnou volbu parametrů oleje, hlavně jeho viskozity, která se mění v závislosti na teplotním zatížení. Viskozita je jedním z důležitých parametrů uváděných v technických listech olejů.

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment olejů společnosti bilstein group a více technických informací najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!