Poškození ložiska v převodovce – příčiny a diagnostika

18. února 2022, 10:22

Ačkoli jsou automatické převodovky v osobních automobilech stále oblíbenější, manuální převodovky jsou stále běžnějším řešením v mnoha typech vozidel. Jejich porucha je obvykle způsobena nesprávným používáním nebo v případě opravy použitím nekvalitních náhradních dílů.

Jednou z nejčastějších poruch převodovky je opotřebení ložiska. Jaké jsou příčiny poruch převodovky a jak provést správnou diagnostiku? Manuální převodovka je sestavena z hřídelí: vstupní a výstupní hřídele, a v závislosti na konstrukci předlohové hřídele. Ozubené kolo namontované na vstupní hřídeli přenáší pohon na kolo předlohové hřídele. Na obou těchto hřídelích jsou dvojice ozubených kol, které odpovídají jednotlivým rychlostním stupňům. Tyto součásti jsou vzájemně propojeny pomocí synchronizátorů. Když je zařazen převodový stupeň, ostatní kola jsou odpojena. Důležitým prvkem v celkové skládačce je také ložisko. U vozů s pohonem předních kol je ve skříni převodovky rovněž umístěn diferenciál. Mazání a chlazení převodovky zajišťuje převodový olej.

„Jedním z nejčastějších příznaků poruchy ložiska v převodovce je charakteristický zvuk, který obvykle připomíná hlasité hučení nebo „kvílení“ z okolí převodovky. Tento typ hluku je slyšet při jakémkoli zařazeném rychlostním stupni a zvyšuje se s rostoucími otáčkami. Dlouhodobá jízda s vadným ložiskem může vést k poškození ozubených kol a skříně převodovky, proto by se tyto příznaky neměly podceňovat,“ vysvětluje Tomasz Ochman ze společnosti SKF.

Nadměrné opotřebení ložisek může mít mnoho příčin. Závada je obvykle způsobena častou a dlouhodobou jízdou s maximálním zatížením a nedostatečnou kontrolou hladiny převodového oleje. Mnoho motoristů se stále domnívá, že olej, který se lije do převodovky, a to jak manuální, tak automatické, není třeba pravidelně kontrolovat a někdy ani vyměňovat, a že se jeho množství používáním nemění. Ve většině případů to není pravda a taková nedbalost může vést k nákladným opravám. Výjimkou jsou samozřejmě převodovky, u nichž se ložiska předčasně opotřebovávají v důsledku konstrukčních chyb, jako například u převodovky M32 montované do vozů značek Fiat a Opel.

Výměna oleje není možná u každé manuální převodovky, proto informace o vypouštění a případném doplňování oleje naleznete v návodu k obsluze vozidla. Za zmínku stojí, že by se mělo jednat o olej doporučený výrobcem vozu. Nejlevnější náhražky jsou jen zřídka schopny zvládnout práci převodovky a nezajišťují dostatečné mazání, což přirozeně vede k předčasnému opotřebení součástí.

Pokud převodovka funguje příliš hlasitě a vydává zmiňované zvuky, ale pouze při jednom konkrétním převodovém stupni, jedná se s největší pravděpodobností o opotřebený převodový stupeň nebo ložisko v jeho blízkosti. Pokud je řazení doprovázeno skřípáním nebo se obtížně řadí, může to být známkou poškozených synchronizátorů. Klíčové je včasné odhalení a výměna vadné součástky, protože převodovka je sítí propojených dílů. Nadměrné opotřebení jedné části může vést k dalšímu opotřebení. Konečné ověření stavu ložisek se provádí po demontáži převodovky. Je důležité provést důkladnou vizuální kontrolu ostatních součástí, aby se vyloučilo riziko následných poruch.

„Stejně jako v případě mnoha jiných automobilových dílů se ani při výměně ložiska v převodovce nevyplatí sázet na nejlevnější náhražky. Může se stát, že po ujetí několika tisíc kilometrů přijede auto do servisu se stejnými příznaky,“ říká Tomasz Ochman.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!