Jeden kompresor klimatizace, dva systémy

30. září 2024, 13:17

Společnost MAHLE nabízí kompresory klimatizace, které lze namontovat do systémů s chladivem R134a i R1234yf. Je však třeba vzít v úvahu řadu aspektů. Chladiva R134a a R1234yf se mimo jiné výrazně liší svým chemickým složením. Na co si dát pozor?

Provozní tlak a technické provedení, například pístových kompresorů, jsou však u obou systémů stejné. Proto lze pro obě chladiva použít stejný kompresor klimatizace.

Správný olej

Kompresory klimatizace MAHLE kompatibilní se dvěma chladivy jsou z výroby naplněny olejem PAGYF. Tento olej lze použít jak pro chladivo R134a, tak pro chladivo R1234yf.

Upozorňujeme však, že některé UV kontrasty v systémech naplněných chladivem R134a nejsou s olejem PAGYF kompatibilní. V takovém případě je nutné systém před instalací nového kompresoru klimatizace propláchnout. Alternativně lze olej nového kompresoru vyměnit za olej PAG, který je podle informací výrobce kompatibilní s chladivem R134a a použitým UV kontrastem.

Před montáží

Jedním z nejdůležitějších úkolů před montáží jakéhokoli kompresoru klimatizace je určit správné množství oleje a v případě potřeby jej upravit (viz náš dřívější článek). To platí i pro kompresory, které byly z výroby naplněny předem stanoveným množstvím oleje PAGYF. Pokud má být kompresor klimatizace použit v systému R134a s UV kontrastem, je nezbytné systém propláchnout, protože kontrast nemusí být kompatibilní s olejem PAGYF.

MAHLE olej

Důležité!

Kompresory klimatizace MAHLE pro systémy R134a a R1234yf jsou plněny olejem PAGYF, který je obecně kompatibilní s oběma chladivy. Pokud je do chladiva R134a přidán UV kontrast, musí být kompatibilní s olejem PAGYF. Před instalací je nutné zjistit potřebné množství oleje v kompresoru klimatizace a v případě potřeby jej upravit. Správné hodnoty pro většinu typů vozidel naleznete v Seznamu velikostí náplní chladiva a kompresorového oleje společnosti MAHLE.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!