Certifikát Cebia REPORT na inzertním portále Sauto.cz

30. září 2011, 0:00

Na konci srpna 2011 spustila Cebia ve spolupráci s největším inzertním portálem Sauto.cz hodnocení historie vozidel pomocí certifikátů Cebia REPORT.

Hodnocení vozidla může k inzerátu přiložit buď prodejce (autobazar) nebo i soukromý inzerent, který výsledek hodnocení vozidla získá přes internetové stránky www.zkontrolujsiauto.cz.

Na serveru Sauto.cz je již umístěno cca 200 inzerátů s prověřenými vozidly, mezi první prodejce, kteří zde umístili hodnocení vozidel od Cebia, patří autobazar Andy Auta nebo Davo Car. Během dalších týdnů očekáváme zapojení druhého největšího autobazaru v ČR Auto ESA a dalších větších prodejců ojetých vozidel na trhu v ČR, uvedl Ing. Martin Pajer, ředitel Cebia, spol. s r.o. Zároveň M. Pajer dodává: „Těší nás, že i soukromí inzerenti, kteří prodávají své soukromé vozidlo, mají zájem o vytváření certifikátů Cebia REPORT a přikládají k inzerátu potvrzení, že u jejich vozidla jsou zkontrolovány tyto důležité parametry:

– VIN (čísla karoserie) – zda odpovídá značce a modelu vozidla,
– Rok výroby – zda souhlasí rok výroby vozidla a vozidlo nebylo administrativně omlazeno,
– Odcizení – zda automobil není evidován jako odcizený v databázi Policie ČR a SR,
– Leasing/úvěr – zda vozidlo není financováno některou z leasingových společností,
– Stav tachometru – zda skutečný počet najetých kilometrů není vyšší, než ukazuje tachometr a nebylo s ním tedy manipulováno.

Cílem této spolupráce je zkvalitnění inzerátů s ojetými vozidly a zvýšení ochrany spotřebitele před falešnými nebo nepravdivými inzeráty. Každý uživatel si může prohlédnout výsledek prověření u vozidel, ke kterým toto hodnocení přiložil sám prodejce, nebo si historii vozidla může uživatel prověřit sám přes stránky zkontrolujsiauto.cz.

Největšími problémy při nákupu ojetých vozidel stále zůstává stáčení tachometrů, falšování roku výroby a v neposlední řadě i prodej vozidel, u kterých je nedoplacený leasing nebo úvěr.

Všem motoristům proto doporučujeme pečlivě si vozidlo před nákupem prověřit, prohlédnout, případně přizvat mechanika nebo požadovat návštěvu servisu a absolvovat zkušební jízdu.

Velký důraz by měl být kladen i na kupní smlouvu, ve které by neměla chybět detailní specifikace vozidla, celkový počet najetých kilometrů, rok výroby a potvrzení, že na vozidle neváznou žádná práva a pohledávky třetích osob, že vozidlo není kradené nebo použité jako zástava, není předmětem exekuce a prodeji vozidla nebrání žádné další okolnosti.

Samostatnou kapitolou jsou vozidla kupovaná ze zahraničí, u kterých vždy doporučujeme prověření původu a potvrzení o tom, že vozidlo není v zahraničí hlášené jako odcizené a že bylo řádně odhlášené z registru vozidel. Pokud chce mít motorista 100% jistotu o originalitě kupovaného vozidla, měl by si zároveň objednat i fyzickou prohlídku vozidla, při které se odhalí případné zfalšování identifikačních znaků vozidla. Nákup auta patří mezi velké finanční investice a opatrnost při nákupu je zde více než na místě.

cebia.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!