Cebia pomohla napravit to, co nezvládla slovenská Kontrola Originality

9. listopadu 2011, 0:00

V říjnu 2011 se po roce intenzivní práce podařilo společnosti Cebia vrátit pěstounské rodině pana Ježe vozidlo, které mu Policie ČR zabavila v září 2010, z důvodu změny VIN. K zabavení vozidla došlo poté, co vozidlo prošlo 2x Kontrolou Originality na Slovensku s vystaveným osvědčením „Bez závad“.

Co se stalo?
Pan Jež koupil v roce 2009 prostřednictvím inzerátu ze Slovenska ojetý VW Multivan. S manželkou pečují v Chvalčovské SOS vesničce o 4 opuštěné děti. Vozidlo stálo 500.000,- Kč.

 

Při vývozu jakéhokoliv motorového vozidla ze Slovenska musí být provedena Kontrola Originality. Tak tomu bylo i v případě pana Ježe, který navíc nabyl pocitu, že jím kupovaný vůz je prověřený a proto je naprosto v pořádku.

Po roce provozu vozidlo zabavila Policie ČR
V září 2010 při návštěvě servisu, kvůli audio systému a aktualizaci navigačních map, se přišlo na to, že vůz pochází z trestné činnosti. Po expertíze bylo zjištěno, že na vozidle byly změny identifikační znaky – zloději jednoduše použili VIN a štítky z jiného vozidla, které bylo hlášené v Německu jako odcizené. Vozidlo zabavila Policie ČR a rodina se najednou ocitla bez prostředků i bez svého řádně zakoupeného pomocníka.

Pomoc od Cebia
Pan Jež se ihned obrátil na společnost Cebia, která začala jeho problém okamžitě řešit. Cebia zajistila, že auto nebylo vráceno původnímu majiteli do SRN a pan Jež si jej odkoupil od německé pojišťovny za vyjednanou symbolickou cenu 4.000 EUR. Cebia zajistila všechny potřebné smlouvy a vyřídila všechny právní náležitosti v této věci.

Vozidlo má nyní zpět svůj původní VIN, je přihlášeno jako dovoz z Německa a je právně čisté. Rodina Ježova zaplatila navíc 100.000,- Kč a stálo jí to rok nervů a obav, že přijde jak o auto, tak o vložených 500.000,- Kč.

Jak se k tomu staví slovenské úřady?
Přestože je zde jasné pochybení stanice Kontroly Originality na Slovensku, která vydala chybné rozhodnutí o provozu tohoto vozidla, nedočkali se Ježovi žádné kompenzace ze strany slovenských úřadů. Kontroly Originality jsou sice povinnou a placenou službou, ale ve výsledku nejsou ani zárukou, že auto je v pořádku a chybí zde i odpovědnost za způsobení případných škod.

Pan Jež se cestou právníka obrátil o pomoc na všechny možné úřady a instituce na Slovensku, ale jeho snažení zůstalo bez jakékoliv odezvy. Stanice Kontroly Originality se brání odpovědnosti. Asociace provozovatelů stanic KO tvrdí, že stanice, která kontrolu prováděla, není v asociaci a že s tímto stavem nemohou nic dělat. Odpovědná organizace IRIS zaujímá stanovisko, že se jí tato situace vůbec netýká.

Jak těmto situacím předejít?
Cebia opakovaně upozorňuje, že systém Kontroly Originality na Slovensku není dostatečně účinný.

Jedinou radu, kterou můžeme dát českým zájemcům o koupi ojetého vozidla z SK, je – prověřte si vždy identitu vozidla, které kupujete. Využijte služeb nezávislé organizace a nechte si provést detailní fyzickou kontrolu vozidla zaměřenou na potvrzení originality všech identifikačních znaků se 100% garancí. Certifikát ze stanice KO nedává žádné záruky a může se lehce změnit v bezcenný papír.

cebia.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!