Cebia proti legalizaci kradených vozů

23. července 2012, 0:00

Společnost Cebia, leader v oblasti prověřování původu a historie vozidel, upozorňuje na zvyšující se výskyt dovezených ojetých vozidel s padělanými doklady.

Také rozsáhlá policejní kontrola dokladů nutných k registraci vozidla dovezeného ze zahraničí odhalila téměř 1.500 neregulérních dokladů a celkovou škodu odhaduje na 350 milionů korun. Kdyby tato vozidla byla včas prověřena společností Cebia, podvody by byly odhaleny a škoda by nevznikla.

Policejní akce Čistka, která již delší dobu probíhá a která má za cíl kontrolu vozidel dovezených ze zahraničí, odhalila od listopadu loňského roku 1.439 neregulérních dokladů u 949 vozidel dovezených ze zahraničí. Celkovou škodu PČR odhaduje na 350 milionů korun, což znamená škodu více než 360 tisíc korun na jednom vozidle. Jedná se tedy především o dražší ojeté vozy.

Nejběžnějším případem podvodu je registrace odcizeného vozidla na základě pozměněných nebo falešných dokladů. Praxe je taková, že zloděj vždy při procesu legalizace odcizeného vozidla v ČR pozmění i zemi jeho původu. Pokud tedy zloděj odcizí vozidlo např. ve Francii, předělá jeho identifikátory a na pozměněných nebo falešných dokladech ho bude v ČR deklarovat jako dovoz např. ze SRN, kde tedy vozidlo nebude evidováno jako odcizené. Závadové vozidlo pak projde běžným prověřením na STK a zaregistruje se v ČR.

Takovéto nekalé praktiky při dovozu vozidel lze odhalit. Společnost Cebia nabízí službu PROVIN – prověření původu vozidla v zahraničí. Během komplexní prověrky experti ověřují, odkud vozidlo pochází, zda a kdy bylo registrováno v dané zemi, důvod ukončení registrace, poslední SPZ (RZ), zda nebylo odcizené a řadu dalších informací. Cebia také nabízí službu komplexního prověření původnosti identifikátorů vozidla VINTEST. Jde o detailní fyzickou expertizu vozu s využitím nejmodernější digitální diagnostiky. Cebia pečlivě prověřuje VIN, štítky, svary a dokumentaci k vozidlu. Provedení služby PROVIN a VINTEST zároveň maximalizuje úspěšnost odhalení padělaného vozidla a je vhodné zvláště pro prověření dražších dovezených ojetých vozů.

Častým případem je také tzv. „omlazování“, tedy pozměňování data první registrace v dokladech dovezených vozidel. Dovozce přiveze ze zahraničí ojeté auto, u kterého je v zahraničním technickém průkazu uvedeno datum první registrace například 12. 3. 2006. Datum na dokumentu upraví na 12. 3. 2007, technický průkaz okopíruje, aby změnu nebylo možno očima rozeznat, a pouze s touto kopií auto na dopravním úřadu zaregistruje. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která po tomto omlazení výrazně stoupne. Společnost Cebia nově nabízí řešení v podobě rychlého ověření skutečného roku výroby pomocí SMS za 69 korun.

Cebia dlouhodobě upozorňuje na nekalé praktiky na trhu ojetých vozidel a doporučuje všem motoristům věnovat dostatek času na jeho prověření před nákupem. Lidé bohužel často nejednají při koupi vozu racionálně a rozhodují se impulzivně. Opatrnost při takovém velkém výdaji peněz je však na místě a vyplatí se důkladně zkontrolovat, co vlastně člověk kupuje. Není ani rozumné spoléhat jen na státní správu, která naprostou většinu podvodů neodhalí, jak vyplývá ze zmíněného průzkumu,“ uvádí Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!