Senát přijal novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

23. ledna 2017, 7:53

Po téměř dvouletém legislativním procesu dnes Senát schválil novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která kromě řady jiných změn také zásadním způsobem mění pravidla pro registrace vozů z hlediska místní příslušnosti.

Zákon rovněž zlepšuje možnost dokončení registrace vozidla v případě, že nový nabyvatel vozu tento proces protahuje. Obě změny usnadní obchodování s ojetými automobily jak pro společnosti, tak pro jednotlivé spotřebitele.

Na přijaté novele pozitivně hodnotíme zejména změnu v pravidlech registrace vozidel, která umožní vozy přihlašovat na majitele na kterémkoliv pracovišti registru po celé zemi, zatímco dříve to bylo možné jen v místě bydliště nebo sídle předchozího vlastníka. To spotřebitelům značně komplikovalo obchody s ojetými vozy, pokud byli z různých měst či opačných konců republiky. Zákon také zlepšil pravidla pro dokončení registrace v případě, že nový nabyvatel vozu nespolupracuje. Věříme, že obě opatření přinesou jak obchodníkům, tak zákazníkům snížení administrativní náročnosti procesu změny vlastnictví automobilu při zachování jeho bezpečnosti. Je to významný krok ve zlepšování úrovně služeb veřejné správy pro občany,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO International Karolína Topolová.

Celkově na trhu ojetin v loňském roce změnilo majitele 700.000 automobilů. Zrušení místní příslušnosti pro jejich registraci se tedy dotkne obrovského množství spotřebitelů. „Život usnadní zejména těm, kdo si třeba dříve kvůli náročné proceduře registrace koupi vozu z jiného regionu raději rozmysleli. Odpadne také obrovské množství administrativy, spojené s posíláním dokumentů k vozidlům, a to opět jak obchodníkům, tak jednotlivým spotřebitelům,“ řekla Karolína Topolová.

V zákoně bylo také upraveno ustanovení, které umožní dokončit registraci vozu prodávajícímu, pokud tak neučiní kupující, přestože k tomu má k dispozici veškeré potřebné dokumenty. „Tuto změnu pokládáme rovněž za důležitou, protože přispívá k větší transparentnosti aktuálního vlastnictví vozu. Setkáváme se totiž s případy, kdy na sebe lidé vozy nepřihlašují a původnímu majiteli pak vznikají komplikace, například v okamžiku, kdy je s vozidlem spáchán přestupek nebo za něj není hrazeno povinné smluvní pojištění,“ dodala Karolína Topolová.

Související články

Nejprodávanější ojetina roku 2016 je benzínový hatchback s výkonem do 70 kW
Nejprodávanější ojetina roku 2016 je benzínový hatchback s výkonem do 70 kW

Benzínový hatchback ve stříbrné barvě o výkonu do 69 kW obhájil své prvenství z roku 2015 a stal se nejprodávanější ojetinou za loňský rok. Je to po dlouhé době, co vůz s jinou karoserií než combi zvítězil dvakrát po sobě. Dominovaly vozy s manuální převodovkou a náhonem na dvě kola. Vyplývá to z každoroční analýzy […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!