Po nabytí účinnosti zákazu stáčení by měla ČOI zkontrolovat firmy nabízející úpravu tachometrů

15. srpna 2018, 14:55

Senát 15. srpna 2018 schválil novelu zákona 56/2001 Sb., která kromě řady jiných změn v oblasti provozu vozidel obsahuje i zákaz stáčení tachometru pod pokutou půl milionu korun. Sdružení SOVA navrhuje, aby okamžitě po jeho nabytí účinnosti ČOI zkontrolovala firmy, které nabízejí úpravu tachometrů.

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů – SOVA provedlo inventuru počtu firem, které na internetu nabízejí nastavení či úpravy stavu tachometru. Podle zjištění sdružení, je takových firem několik desítek. Tyto firmy by se podle Sdružení SOVA měly okamžitě po 1. říjnu, kdy začne pravděpodobně ustanovení platit, stát cílem pravidelných kontrol ČOI.

„Podle našeho názoru z novely vyplývá, že nelegální nebude jen provádět úpravy stavů tachometrů, ale i nabídka s tím souvisejících služeb. Teď záleží na České obchodní inspekci, jestli bude zákon takto interpretovat a vyrazí do boje proti firmám, které stáčení na internetu nabízejí. Jsme připraveni inspektorům poskytnout tipy na konkrétní firmy, které jsme na internetu objevili,“ uvedl Zbyněk Veselý.

„Řada nabídek je vysloveně absurdních a v jasném rozporu s dobrými mravy, doplňuje Veselý. Je až k pláči, když někdo napíše například ´Počítadlo kilometrů není státem cejchovanou mírou, proto je s ním možné libovolně manipulovat.´, ´Poskytujeme na naše služby záruku a garantujeme, že není možné žádným způsobem zjistit původní hodnotu.´ nebo ´Prodáváme a montujeme zařízení na zastavení načítání kilometrů ve vozidlech.´ či ´Tachometr upravujeme („stáčíme“) pouze osobám, které nemají v úmyslu vozidlo prodat, ale úpravou tachometru sledují pouze svůj soukromý cíl!´“.

Alarmující je také nárůst prodejců zařízení a programů, které nastavení tachometrů umožňují. „S čím dál větším podílem vozů s vyspělejší elektronikou jsou schopni nastavit podle návodu kilometry na tachometru i laikové. Při ceně mezi 8 a 10 tisíci korunami za propojovací kabel a software se investice vyplatí už u jednoho dražšího auta,“ zdůraznil Veselý.

Podle Veselého nejde při přetáčení tachometrů pouze o hmotnou újmu, související s podvodným zvýšením ceny ojetého vozu: „Pokud je na automobilu přetočený tachometr, vystavuje se řidič takového vozidla velkému riziku poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpokládal. A to by si měli uvědomit jak prodávající, tak kupující,“ zdůraznil.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 23. srpna 2018, 10:44 0 0

https://motofocus.cz/trh-s-ojetymi-vozy/41128,zmena-v-novele-zakona-o-staceni-neznamena-ze-diagnosticke-a-servisni-kabely-budou-nelegalni

Odpověď