Cebia provedla analýzu inzerovaných ojetých vozidel v roce 2014

16. února 2015, 10:30

Společnost Cebia provedla analýzu vzorku 10.000 ojetých vozidel, které byly inzerovány v loňském roce na hlavních inzertních portálech v ČR a u nichž bylo zveřejněné VIN. Výsledkem je zjištění, že 37,2% z těchto vozidel bylo stočených a 17,8 % mělo uvedený mladší rok výroby. Nejvíc překvapivé bylo zjištění, že 28 inzerovaných vozidel bylo evidováno jako odcizené v databázi Policie ČR nebo SR.

Cebia si průběžně během celého roku 2014 ukládala náhodně vybraná VIN vozidel nabízených na českých inzertních portálech a ta pak byla prověřena pomocí systému AUTOTRACER. Celkem tak bylo prověřeno 10.000 náhodně vybraných ojetých vozidel původem z ČR i dovezených ze zahraničí, napříč značkami, modely a různými roky stáří. K vozidlům bylo v systému AUTOTRACER průměrně dostupných 6,5 historických stavů tachometru, díky nimž bylo odhaleno 37,2% stočených vozidel. Průměrně byla vozidla stočena o 115 tisíc kilometrů a rekordní stočení bylo zaznamenáno u Škody Octavia, a to o 285 tisíc kilometrů.

V systému AUTOTRACER byly k dispozici i další údaje z historie prověřovaných vozidel. 20,6% vozidel mělo záznam o pojistné škodě či detail jeho poškození a u 35,4% vozidel v prověřovaném vzorku byly i záznamy o servisní historii, kterou by si zákazník měl ověřit spolu se současným technickým stavem vozidla. U 196 vozidel byl záznam o totální škodě, přitom tyto vozy byly inzerované jako nehavarované.

Součástí prověřování uvedeného vzorku bylo i zjištění skutečného roku výroby a jeho porovnání s rokem výroby uváděným v inzerci. Výsledkem bylo 17,8% omlazených vozidel s průměrným rozdílem oproti skutečnosti o 1,4 roku a s rekordním omlazením o 4 roky. Uvádění nepravdivého roku výroby je rovněž rozšířeným podvodem při prodeji ojetin, který však není tak známý jako stáčení tachometrů. Zákazník však koupí omlazeného a tedy předraženého vozidla rovněž přichází o peníze.

„Bohužel zhruba polovina autobazarů, které inzerují na internetových portálech, nezveřejňují u inzerovaných vozidel jejich VIN. Přesto i vozidla, u nichž je celé VIN v inzerátu uvedené, nejsou v pořádku a nemohli bychom je po prověření doporučit ke koupi. Z provedené analýzy je jasně vidět, že zákazník, který si auto neprověří, značně riskuje. Je totiž více než 50% pravděpodobnost, že si koupí auto stočené nebo omlazené a koupě ojetiny se mu tak neočekávaně prodraží. Pokud si dokonce koupí vozidlo odcizené, hrozí mu i odebrání vozidla policií bez náhrady,“ komentoval provedený průzkum Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Související články

Cebia spustila CebiCom – portál pro komunikaci servisů s pojišťovnami při řešení škod na vozidlech
Cebia spustila CebiCom – portál pro komunikaci servisů s pojišťovnami při řešení škod na vozidlech

Cebia spustila portál CebiCom, který zrychluje, usnadňuje a zpřehledňuje komunikaci servisů s pojišťovnami při řešení škod na vozidlech. Portál nahrazuje dosavadní složité a náročné vyřizování škod na vozidlech a umožňuje rychlé přenášení dat mezi pojistitelem a smluvním servisem v průběhu celého procesu likvidace škodní události, resp. opravy vozidla. Mezi první významné uživatele se zařadila Allianz […]

Cebia: V ČR se kradou auta pětkrát víc než v Německu
Cebia: V ČR se kradou auta pětkrát víc než v Německu

V loňském roce bylo v Německu odcizeno 18.805 osobních vozidel, zatímco v ČR 10.736. Německý vozový park je však téměř desetkrát větší než ten český. Zatímco v SRN bylo odcizeno 0,43 vozidla na 1.000 provozovaných, v ČR to bylo 2,23, tedy více než pětkrát tolik. Vloni se počet krádeží automobilů v SRN zvýšil o 4 […]

Cebia a Essox spustily společný program
Cebia a Essox spustily společný program

Společnosti Cebia a Essox uvedly na trh program „Auto s rozumem“ pro zákazníky, kteří si kupují ojeté vozidlo na inzerát od soukromé osoby. Součástí programu je prověření historie vozidla, jeho základní prohlídka a především možnost samotný nákup financovat pomocí dostupného úvěru nezatíženého vysokými poplatky. Nabídka programu je propagována na inzertním portálu Sauto.cz v inzerci vozidel […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!