Pozice aftermarketu v Polsku a u nás

25. září 2015, 12:22

15. Veletrh Inter Cars, který se konal na Národním stadionu ve Varšavě, byl ukázkou síly a významu nezávislého polského motoristického trhu. Mezi návštěvníky akce byli mimo jiné poslanci a ministr hospodářství, Janusz Piechociński.

V pátek 18.září navštívili veletrh polští poslanci, kteří se na výstavě dozvěděli spoustu zajímavých věcí o polském aftermarketovém trhu. V sobotu 19.září, na pozvání Sdružení distributorů a producentů náhradních dílů SDCM, zaštítil veletrh svou přítomností Janusz Piechociński, víceprezident Rady ministrů a ministr hospodářství. Po prohlídce výstavních stánků se uskutečnilo setkání s představitely branže, kde se ministr seznámil s důležitými informacemi. Jedna z nejpodstatnějších se týká uzavření telematických systémů vozidel, o které usilují výrobci aut, což přímo ohrožuje nezávislý trh s autodíly. Pan ministr se velmi zajímá o aftermarket a zároveň je iniciátorem mnoha opatření dotýkajících se tohoto odvětví. O významu, jaký přikládá ministerstvo hospodářství nezávislému motoristickému sektoru svědčí fakt, že desátá konference Nezávislého motoristického trhu organizovaná sdružením SDCM, se koná přímo v prostorách ministerstva hospodářství.

Letošní 15. Veletrh Inter Cars byl opravdu velkou akcí po mnoha stránkách. Jednak množstvím vystavovatelů a návštěvníků, tak jeho umístěním na Národním stadionu a celkovou organizací. Nutno podotknout, že výstava udělala dojem na mnoho představilelů světových firem. Manažeři zodpovědní za obchodní strategii ve velkých společnostech, které vyrábějí a dodávají komponenty pro automobily, se shodli, že Inter Cars je již mezinárodní značkou a tempo, kterým se z malého lokálního prodejce autodílů stala pátá největší firma v Evropě a desátá na světě je dechberoucí.

Je otázkou, jestli je možné, aby se podobná akce konala také na našem území. Zdá se, že je to málo pravděpodobné a to z více důvodů. Jednak náš trh s autodíly není tak velký, aby mohl vyprodukovat tak velkou firmu a dále čeští distributoři nejsou zase až tak čeští. Největší distributoři mají majitele ze zahraničí a pro ně vesměs český trh není prioritou.

Nicméně to, že se u nás neuskuteční taková monstrózní akce nás nemusí tak trápit. Spíše můžeme našim sousedům závidět sílu nezávislého automobilového trhu, s jakou se domáhá svého místa na slunci. To, že akci distributora náhradních dílů navštíví skupina poslanců a dokonce ministr průmyslu, je opravdu záviděníhodné. Že by se to stalo v ČR, kde vládne všemocná Škoda a celá lobby výrobců aut, je asi utopie. Aby náš aftermarket měl takovou sílu, se nám vzhledem ke specifickým podmínkám asi nepovede, ale nemůžeme konkurenci nic dát zadarmo a musíme se snažit, aby o nezávislém trhu s autodíly bylo co nejvíce slyšet. Snad se jednou dočkáme chvíle, kdy si na akci českého distributora bude potřásat rukou jeho šéf s ministrem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!