Vyměňte stěrače před příchodem zimy

14. prosince 2016, 18:18

I když řidiči obvykle nepokládají stírací lišty stěračů za zásadní součást vozidla, ve skutečnosti jde o automobilový díl, který má přímý vliv na bezpečnost jízdy – a tak je s ním třeba i zacházet.

Nevěříte? Zkuste objet překážku, kterou nevidíte! V podzimních a zimních podmínkách funkční stírací lišty výrazně rozhodují o viditelnosti za volantem. Hlavně teď, když se rychle stmívá a k dešťovým a sněhovým srážkám dochází častěji. Stačí, aby odpoledne sprchlo, a dokonce i na ulicích velkoměst jezdíme prakticky za tmy – protože pouliční osvětlení se zapne obvykle až kolem západu slunce. Policejní statistiky potvrzují, že právě tehdy nejčastěji dochází ke srážkám, nehodám a nebezpečným kolizím s chodci, které řidiči zkrátka nevidí.

Funkční stírací lišty nejenom že musí odstraňovat ze skel dešťové kapky či sněhové vločky, ale musí to udělat tak, aby na skle nezůstávaly šmouhy. Za jasného počasí mlžící stěrače způsobují řidiči „pouze“ jisté nepohodlí. Během stmívání se však zamlžené sklo stává vmžiku za několik sekund po přesunu ramen stěračů neprůhledným – a řidič pak jede prakticky poslepu. Kdežto zanechávání pruhů je jenom prvním příznakem opotřebování stěračů, dále to vede k vrzání a nadskakování, které svědčí o poškozených lištách a nutnosti jejich okamžité výměny. Navzdory tomu, že tyto signály jsou dost očividné, hodně řidičů je často přehlíží.

Přitom začátek zimy je pro profesionálního mechanika perfektní šancí nadhodit téma stěračů při komunikaci s klientem. Příležitostí je k tomu dost – do servisu přicházejí ti, kteří se chtějí ujistit, že je auto v zimě nezradí a opozdilci, kteří ještě nemají zimní obutí. Prověření stěračů je velmi jednoduché – stačí použít rozstřikovač a sledovat účinnost fungování stíracích lišt. Je-li výsledek neuspokojivý, je nutné klientovi nabídnout jejich výměnu.

Valeo je lídrem ve výrobě stíracích systémů a vyrobené lišty – produkované také v polském závodu Valeo nedaleko Krakova – se používají u mnoha modelů auto při první montáži. „Naše bohaté zkušenosti se spolupráci s automobilovými výrobci nám umožňují vytvořit pro řidiče takovou nabídku, aby si každý mohl namontovat na svůj vůz značkové stěrače Valeo bez ohledu na to, zda se jedná o nový nebo několik let starý automobil,“ ujišťuje Iwona Molendová, marketingová ředitelka Valeo Service Eastern Europe.

Tři základní řady stěračů Valeo jsou First, Compact a Silencio. First představuje nejlepší volbu pro starší vozy, jejichž řidiči mají obvykle zájem o ekonomičtější varianty. Valeo, jako výrobce všech druhů stěračů First, zaručuje jejich vysokou kvalitu, a přitom dostupnou cenu.

Valeo Compact jsou až tři produktové kategorie pod jedním logem. Compact standard je skeletová technologie určena obvykle pro vozy starší generace. Revolution jsou ploché stěrače montované na ramena s uchycením typu hák, které představují také skeletové řešení. Evolution jsou ploché stěrače s vyměnitelnými přípojkami pro mnoho typů uchycení používaných v první sestavě (OE).

Na vrcholu pyramidy stojí stěrače Valeo Silencio. Přesně takové naleznete na nejnovějších autech, když vycházejí z výroby. I zde lze vybírat mezi standardními stěrači (skeletovými), plochými, a také hybridními, které spojují výhody obou výše uvedených řešení. Tato technologie se používá při první montáži hlavně u asijských automobilů, kterých je na českých silnicích stále více. Kromě toho jsou stěrače Silencio většinou vybaveny indikátorem opotřebování, který jasně ukazuje řidiči, kdy je čas vyměnit lišty.

Každý řidič musí někdy vyměnit lišty stěračů. Profesionální mechanik to sám nabídne klientovi servisu, když má k tomu příležitost, protože díky tomu servis nejenom buduje svůj image jako ten, komu leží na srdci bezpečnost klienta, ale také využívá příležitosti získat další příjem z prodeje.

Související články

Řešení proti smogu: kabinový filtr
Řešení proti smogu: kabinový filtr

Řidiči si obvykle vzpomenou na nutnost vyměnit kabinový filtr na jaře během revize stavu klimatizace svého automobilu. Vysoká hladina znečištění ovzduší v našich městech však zřejmě promění tyto sezónní zvyklosti: pro dobro vlastního zdraví se vyplatí nainstalovat čistý a výkonný filtr i na začátku zimy. Již řadu let se v ČR opakuje stále stejný scénář […]

Zajímavá technická řešení Valeo pro automobily
Zajímavá technická řešení Valeo pro automobily

Společnost VALEO představila na specializované výstavě Automotive Engineering Exposition 2016 v japonském Tokiu také další novinky. Systém 48V e4Boost Powertrain Divize Valeo Powertrain System představila unikátní systém 48V e4Boost Powertrain. Ten tvoří elektricky poháněné turbodmychadlo, které na rozdíl od klasického výfukového přeplňování nemá žádnou prodlevu a okamžitě zajistí reakci motoru na přidání plynu. Energii mu […]

Komfortní a bezpečnostní systémy Valeo
Komfortní a bezpečnostní systémy Valeo

Jednou z důležitých součástí společnosti Valeo je divize Comfort and Driving Assistance Systems. Ta vyvíjí a vyrábí kompletní portfolio senzorů (radarové systémy, ultrazvuková a infračervená čidla, kamery, nebo senzory typu LiDAR), které jsou základem celé řady asistenčních systémů. Ty VALEO dodává „na klíč“ všem velkým automobilkám. Důležitou roli v technologickém pokroku hraje vývojové centrum v Praze, […]

Nově v nabídce: brzdové bubny od firmy Valeo
Nově v nabídce: brzdové bubny od firmy Valeo

Nová kompletní řada brzdových bubnů doplňuje sortiment komponentů brzdové soustavy, kterou nabízí tento přední výrobce dílů. Nová produktová řada vznikla na základě třech hlavních zásad, které platí pro celou nabídku brzdové soustavy Valeo – Technology in Motion, Comfort in Motion a Green in Motion – přináší tedy stejnou přidanou hodnotu pro klienta jako zbylé části […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!