HELLA – detektory úniku chladiva

5. srpna 2013, 19:27

Společnost HELLA má ve svém širokém portfoliu také dílenské vybavení, které usnadní práci v každém servisu. Dnes vám představíme 3 pomocníky pro opravy a servis klimatizace – detektory úniku chladiva z klimatizačního systému.

Jednou z nejčastějších příčin poruch klimatizace jsou netěsnosti okruhu chladiva. Nepatrnými netěsnostmi uniká náplň, a tím se snižuje výkon klimatizace a postupně může dojít k úplnému výpadku zařízení. O chladivu R134a je známo, že difuzí uniká přes gumové hadice a spoje. Ani odborník na klimatizace na první pohled nepozná, jestli se jedná o netěsnosti, nebo běžný úbytek chladiva za dobu provozu, takže je nutné vše důkladně zkontrolovat.

Doporučují se tři způsoby zjišťování netěsností:
1. Elektronické zjišťovaní netěsností
2. Pomocí kontrastní látky a UV-lampy
3. Vyhledávání netěsností pomocí formovacího plynu

Elektronické testovací zařízení pro vyhledávání míst prosakování chladiva nabízí rychlá a jednoduchý způsob, jak netěsnost zjistit. Velmi citlivý detektor prosakování zjistí prosakující chladivo velmi rychle a spolehlivě. I velmi malé netěsnosti jsou signalizovány akustickým tónem. Ohebným hrdlem je možné zjištění prosakování také na obtížně přístupných místech. Díky různým stupňům citlivosti je možné provést různá nastavení pro všechny druhy netěsností.


Objednací číslo: 8PE 351 224-071

Dalším způsobem je zjišťování netěsností pomocí kontrastní látky a UV-lampy
Nejprve je nutné do chladiva přidat kontrastní látku, např. pomocí zařízení Spotgun, které se připojí na servisní přípojku strany nízkého nebo vysokého tlaku. Fluoreskující prostředek jde do systému přidat, i pokud je zařízení naplněno novým chladivem. Pomocí speciální kartuše lze kontrastní látku jednoduše a přesně dávkovat. Po aplikaci kontrastního prostředku se použije UV-lampa k vyhledání míst prosakování. Lampy jsou k dostání s napájením přes autobaterii nebo samostatnou baterií. LED diody inspekčních lamp zaručují rychlé nalezení průsaků a také velmi dlouhou životnost až 80 000 hodin. Je nutné také použít speciální také žluté UV-ochranné brýle, které ještě lépe zviditelní fluoreskující prvky UV-lampy.


Objednací číslo: 8PE 185 100-011

Posledním z možných postupů, které vám dnes představíme, je vyhledávání netěsností pomocí formovacího plynu. Podle nových předpisů se nesmí napouštět chladivo do netěsného klimatizačního systému. K efektivnímu vyhledání netěsností je proto vhodný také formovací plyn 95/5, který je tvořen 95 % dusíku a 5 % vodíku. Formovací plyn nepoškozuje životní prostředí, je nehořlavý a netoxický. Po napuštění do klimatizačního systému se případné netěsnosti zjišťují speciálním přístrojem. Atomy vodíku, které jsou nejmenšími částicemi v přírodě, pronikají i nejmenšími netěsnostmi. Další výhoda testování pomocí formovacího plynu spočívá v tom, že vodík je lehčí než vzduch, takže lze všechny součásti a spoje snadno zkontrolovat shora. Detektor netěsností pro formovací plyn reaguje téměř jen na vodík. Ten se v prostoru motoru v čisté podobě nevyskytuje, takže nehrozí falešné reakce. Zjišťování netěsností je tedy velmi spolehlivé a cílené.


Objednací číslo: 8PE 351 224-111 Sada ke zjišťování netěsností
(obsah sady: detektor, redukční ventil, spojovací hadice)

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!