Stabilizační systém pro motocykly od firmy Bosch

30. září 2013, 12:42

Bosch vyvinul stabilizační systém pro motocykly (MSC), první systém řízení brzd pro motocykly k zajištění nejlepší stability ve všech jízdních situacích. Systém podporuje motocyklisty jak během brzdění či akcelerace, tak i při jízdě po rovině či v zatáčkách.

Řízení motocyklu a tedy i celé potěšení z jízdy zůstává nezměněno. Tento systém bude k dispozici koncem roku 2013 v modelech KTM Adventure 1190 a 1190 Adventure R 2014.

„Téměř jedna ze dvou smrtelných nehod motocyklů se stane v zatáčce,“ říká Gerhard Steiger, prezident divize Podvozkové systémy. „Stabilizační systém MSC od společnosti Bosch může snížit počet nehod.“ V roce 2010 jen v Evropě zemřelo při dopravních nehodách více jak 5.000 motocyklistů. Studie ukazují, že jen samotné ABS dokáže zabránit asi jedné čtvrtině všech nehod motocyklů, které vedou ke zranění či ke smrti. Nová kontrola stability tento počet zabráněných nehod ještě zvýší.

Bezpečněji i v zatáčkách
„MSC je technicky vzato vylepšený systém ABS pro motocykly,“ říká Fevzi Yildirim, vedoucí japonského Centra způsobilosti pro bezpečnost dvoukolových motorových vozidel. „Nové funkce umožňuje rozsáhlá řada senzorů a sofistikovaný software.“ Tento systém nabízí výrobcům motocyklů a jejich náročným zákazníkům celou řadu bezpečnostních funkcí:
– ABS závislé na náklonu a úhlu stoupání zlepšuje jak stabilitu při jízdě za všech situací, tak i účinnost brzd
– Kontrola trakce reguluje maximální točivý moment motoru, takže i na proměnlivém či kluzkém povrchu vozovky je hnací síla efektivně přenesena na vozovku a hnací kolo neztrácí svou přilnavost
– Při intenzivním brzdění v zatáčkách MSC snižuje tendenci motocyklu vrátit se do vzpřímené polohy. Nechtěné napřímení stroje vede k většímu poloměru zatáčení, jehož následkem je často vyjetí stroje z pruhu. V takových případech elektronický kombinovaný systém brzd – eCBS co nejlépe rozdělí brzdné síly mezi kola a tím kolo během zatáčení stabilizuje.
– MSC také snižuje „překlopení“ motocyklu. Jde o nehody, kdy se motocykl převrhne během zatáčení a smykem sklouzne k vnější straně zatáčky. K těmto nehodám dochází, když při projíždění zatáčky řidič příliš brzdí a pneumatiky nejsou dostatečně schopné přenést boční sílu do vozovky. MSC proti tomu působí detekcí takového rizika a omezením maximální brzdné síly. Funkce eCBS rozloží maximální dostupnou brzdnou sílu mezi kola a zajistí nejlepší možný výkon brzd v podmínkách zatáčení.
– Funkce eCBS zajišťuje optimální rozložení brzdné síly za všech okolností, i když motocyklista omylem použije pouze jednu ze dvou brzd nebo brzdí příliš velkou silou.
– Funkce kontrola jízdy na zadním kole řídí točivý moment motoru a zabraňuje nekontrolovanému zvedání předního kola a zároveň zajišťuje maximální zrychlení
– Funkce kontrola jízdy na předním kole udržuje zadní kolo na vozovce snížením maximální brzdné síly na předním kole při jízdě na povrchu s vysokým koeficientem tření. Stabilita při jízdě je zachována, jelikož v úvahu se bere poměr náklonu a podélného zrychlení

Elektronický systém zjistí omezení jízdní dynamiky
Kontrola stability motocyklu používá k zaznamenání jízdní dynamiky stroje širokou škálu senzorů. Senzory na kolech měří rychlost otáčení předního a zadního kola, senzorový modul setrvačnosti počítá náklon a úhel stoupání více jak 100krát za sekundu. Analýzou dat ze senzorů, rozdílů rychlostí mezi předním a zadním kolem, stejně jako další parametry specifické pro motocykly jako rozměr pneumatik a jejich tvar, či umístění senzorů, vypočítá jednotka ABS fyzické limity brzdného systému na základě úhlu naklonění.

Když kontrola stability motocyklu zjistí, že hrozí zablokování kola, jednotka ABS aktivuje modulátor tlaku v hydraulickém brzdovém okruhu. Tím se sníží brzdný tlak, který se ve zlomku vteřiny zase zvýší, a to tak, aby byl aplikován přesně takový brzdný tlak, který zabrání zablokování každého kola. Motocyklistům může MSC od firmy Bosch zachránit život. Nicméně, stejně jako ABS, nemůže zabránit zákonům fyziky. Zvláště nesprávné posouzení situace a závažné chyby na straně motocyklisty mohou stále vést k nehodě. Systém podporuje motocyklisty v mezních situacích a jeho hlavní funkcí je udržet motocyklisty ve větším bezpečí.

Tisková zpráva Robert Bosch odbytová, foto: Bosch

Související články

Bosch: Jízda setrvačností se systémem start/stop
Bosch: Jízda setrvačností se systémem start/stop

Nový systém od firmy Bosch zastaví motor, když se pohybuje dostatečnou rychlostí, a tak pomáhá snížit spotřebu paliva o 10 procent Bosch s pomocí nové funkce jízda setrvačností systému start/stop umožňuje řidičům vozidel se spalovacími motory jet většinu cesty v nehlučném prostředí s nulovými emisemi. Tato inovativní technologie zastaví motor, když je vozidlo v pohybu, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!