Společnost Mirka oslavila 70. výročí

9. ledna 2014, 10:53

Finská společnost Mirka, která je v České a Slovenské republice výhradně zastupována společností Servind, oslavila 70. výročí svého založení.

Založena byla v Helsinkách 8. prosince 1943. Během druhé světové války situovala společnost Mirka svou první továrnu do pronajatých prostor v Helsinkách. V roce 1962 se majitelé rozhodli přestěhovat firmu do města Ostrobotnia v západním Finsku. V témže roce zahájila provoz ve městě Jeppo továrna Kiitola a Mirka začala vyvážet své produkty do zahraničí. První vlastní produkt, Jepuflex, byl uveden na trh v roce 1964. Nepatrně upravená verze tohoto tradičního brusiva se dodnes vyrábí a je součástí běžného sortimentu firmy.

Na počátku roku 1970 byla v Jeppu postavena nová továrna. Zde se dnes nachází i sídlo společnosti. Zahájení výroby v nové továrně se opozdilo a první vyráběné produkty, Maker I a Maker II, byly uvedeny na trh na konci roku 1974. V roce 1979 byla založena první dceřiná společnost ve Velké Británii. V roce 1980 ji pak následovala společnost Mirka Schleifmittel GmbH v Německu.

Díky inovativnímu programu výzkumu a vývoje se společnost Mirka stala specialistou na ohebná brusiva, stejně tak na revoluční patentovaná brusiva, díky kterým si může zákazník dopřát opravdu bezprašný proces úpravy povrchu. Abranet, první a originální brusivo pro bezprašné broušení, se stal největším úspěchem společnosti během posledního desetiletí. Nedávno byl zaregistrován nový světový patent rovněž zahrnující technologii bezprašných produktů Mirka. V blízké budoucnosti tak uvede Mirka na trh nové produkty a řešení, které přinesou konečnému uživateli ještě lepší výkon.

Společnost se z předního výrobce brusiva stala vývojářem a výrobcem kompletních brusných systémů. Divize Mirka Power Tools založená v roce 2010 vyvíjí a vyrábí pokrokové brusné a lešticí nářadí, které je pro své uživatele vynikajícím přínosem.

V květnu minulého roku Mirka uvedla do chodu svůj čtvrtý výrobní závod v Pietarsaari ve Finsku. Nyní má společnost výrobní závody na čtyřech různých místech ve Finsku a jednu výrobní továrnu na široké pásy, která se se společně se skladovými prostory pro Evropu nachází v Belgii.

V létě loňského roku Mirka slavnostně zahájila provoz nového technologického centra v sídle společnosti v Jeppu ve Finsku. Nové technologické centrum je vybaveno nejmodernějšími technologiemi včetně plynem vytápěných lakovacích boxů, nebo sálu s prezentačním vybavením nejvyšší úrovně. Mirka akademie si se svými prvotřídními školeními klade za cíl stát se mezinárodně uznávaným centrem znalostí v oblasti brusných a lešticích systémů.

Mirka stále testuje nové technologie a systematicky sleduje, jak si její produkty v dané oblasti vedou. Úzká spolupráce s koncovými uživateli je základním stavebním kamenem tohoto přístupu a zajišťuje cennou kontinuální zpětnou vazbu. Většina produktů a inovací společnosti Mirka byla vyvinuta právě v důsledku připomínek od zákazníků.

Společnost neustále hledá příležitosti, jak snížit svou ekologickou zátěž. Se společností Ekokem, poskytovatelem služeb environmentálního managementu, spolupracuje na vybudování a provozování bioenergetického závodu, který významně omezí spotřebu nafty a sníží množství produkovaného odpadu, který je nyní vyvážen na skládku. Udržitelnost a společenská odpovědnost společnosti Mirka je postavena na čtyřech závazcích čistoty; čistá proaktivita, čistý partner, čistá výroba a čistý výkon.

Mirka je celosvětově se rozrůstající společností a řadí se k největším světovým výrobcům brusiva s 15 dceřinými společnostmi v Evropě, Severní a Jižní Americe a v Asii. Více než 90% produktů společnosti je vyváženo a prodává se ve více než 80 zemích světa.

Související články

Standox kalendář 2014: Zcela nový pohled na automobilové barvy (+video)
Standox kalendář 2014: Zcela nový pohled na automobilové barvy (+video)

V současné době jsme zvyklí vnímat automobilové barvy spíše jen jako laky, které vídáme na dopravních prostředcích. Když fotograf Ralf Richter promýšlel tvorbu snímků pro Standox kalendář 2014 s titulem Čisté barvy, zabýval se dynamikou a konzistencí barev. Cílem bylo vytvořit nový úhel pohledu na lakování. Ve spolupráci s týmem počítačových animátorů Richter vytvořil sérii […]

Nové internetové stránky Mirka
Nové internetové stránky Mirka

Finská společnost Mirka, která je v České a Slovenské republice výhradně zastoupena společností Servind, patří k předním dodavatelům brusiva na světě. Může se pochlubit dlouhou tradicí sahající až do roku 1943. Díky inovativnímu programu výzkumu a vývoje se stala specialistou na flexibilní brusiva, stejně tak na revoluční patentovaná brusiva, díky kterým si může zákazník dopřát […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!