SISA informuje: Věstník dopravy číslo 10/2018

22. října 2018, 14:32

Novela silničního zákona platí od začátku října a již příští týden dozná první korekci. Týká se povinné kontroly typu motoru při STK a SME, kde se podmínky v určitých případech zmírní. Ministerstvo metodickou instrukcí reaguje na připomínky techniků, na jejichž výtky upozornil deník E15.

Technici si stěžovali, že provést kontrolu je podle nového zákona mnohdy téměř nemožné. Předpisy jim momentálně přikazují identifikovat typ pohonné jednotky výhradně na základě čísla vyraženého na bloku motoru.

„Nelze-li zjistit typ motoru vozidla podle doporučených postupů, může v krajním případě technik nově využít i své zkušenosti nebo materiály od výrobce a podobně. Právě tato možnost byla platná již v minulosti. Rozhodli jsme se ji pro tyto specifické případy opět povolit, aby na změně postupu nebyl bit řidič, respektive provozovatel vozidla,“ uvedla pro E15 k problematice kontrol mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Ministerstvo dopravy ČR proto zpracovalo a vydalo dne 27. září 2018 Věstník dopravy číslo 10/2018, který mimo jiné obsahuje :

  • Instrukce pro STK a SME č.9/2018 – Postup měření emisí vozidel, náležitosti záznamníku závad a protokolu o měření emisí vozidel (MD)
  • Instrukce pro STK a SME č. 10 – Provozní řád informačního systému technických prohlídek, spuštění informačního systému technických prohlídek a výroba, distribuce a evidence kontrolní nálepky (MD)
  • Instrukce pro STK č. 11  – Postup při kontrole stavu počítadla ujeté vzdálenosti (MD)

Věstník naleznete na https://www.mdcr.cz/Dokumenty/Ministerstvo/Vestniky-dopravy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!