MOTOR expert nabízí autodiagnostikům zajímavou spolupráci

7. listopadu 2012, 0:00

Na jaře letošního roku začal MOTOR expert s.r.o. z Přerova testovat maďarské přídavné zařízení na úpravu benzinových motorů na biopalivo ethanol E85. V zájmu rozšíření svých servisních služeb hledal produkt, který úzce souvisí s jeho mnohaletou specializací na autodiagnostiku a měření emisí a o který by byl mezi motoristy zájem, především z důvodu úspory provozních nákladů.

Internetová nabídka v této komoditě je velká a mnohdy značně rozporuplná. Navíc využití ethanolu provází mnoho fám a mýtů a tak není divu, že najít to správné řešení bylo pro pracovníky MOTOR expertu velkou profesionální výzvou. Zdá se, že půlroční úsilí, dvacet let zkušeností z oblasti autodiagnostiky a technické možnosti přídavného zařízení nese své první ovoce.

Bioethanol E85 je atestované palivo, které splňuje požadavky ČSN 636512. Je mísitelné s benzínem a v současnosti této možnosti využívá již mnoho motoristů. Úspory z levnějšího paliva jsou však úměrné poměru natankovaného ethanolu a benzínu. Při poměru vyšším než 50:50 se můžou objevit významné provozní problémy, špatné studené či teplé starty apod. Přídavné zařízení, které svým klientům nabízí MOTOR expert, umožňuje flexibilně tankovat benzín nebo čisté palivo E85 a tím dosahovat maximální úspory. Technickou zajímavostí tohoto zařízení je možnost jeho softwarového seřízení na stejné hodnoty a režimy, jako při jízdě na benzín. Všeobecně lze říct, že zařízení je vhodné k montáži do všech typů a značek vozidel s benzínovým motorem mimo vozidel s přímým vstřikováním paliva Tsi, Fsi,…a bez garance je prozatím montáž do vozidel s jednobodovým vstřikováním. Zkušenosti se stále sbírají a vyhodnocují prostřednictvím pilotního montážního střediska MOTOR expert i prostřednictvím jeho prvních smluvních partnerů.

V různých diskusích bylo řečeno a napsáno mnoho slov o možnostech, výhodách či nevýhodách značkových či neznačkových servisů, o budoucnosti naší autoopravárenské branže, o ekonomické krizi, která nese problémy s nedostatkem práce apod. Většinou nelze než souhlasit, ocenit a podpořit názory, které ukazují na konkrétní možnosti, jak z nepříznivé ekonomické situace vyjít se ctí. Základem každého úspěchu je dobrý produkt, kterému uvěříme my i naši zákazníci a který nám přinese zajímavou práci a jim nesporné výhody. Které to jsou v případě úpravy motorů na ethanol E85? Je to především cena paliva. Palivo E85 je o 10-15 Kč/ l levnější než benzín, tzn. např. u natankování 50 l nádrže okamžitá úspora 500-750 Kč. Z ceny služby pak vyplyne rychlá návratnost investice a tak bychom mohli pokračovat dál: vyšší výkon motoru, ekologie a nižší produkce skleníkových plynů, rychlá montáž zařízení do vozidla, žádná přídavná nádrž v kufru, žádná omezení, žádné speciální požadavky po montáži atd.

MOTOR expert, jako výhradní dovozce zařízení do ČR, však stanovil i jistá omezení. Zařízení doporučuje montovat pouze do vozidel a k motorům v dobrém technickém stavu. Asi není nutné dále popisovat podstatu věci – na prvním místě je kvalitní vstupní a výstupní diagnostika motoru, správné seřízení přídavné jednotky a před montáží i po montáži poctivé doprovodné služby.

Prozatím byla spolupráce nabídnuta především dlouholetým partnerům, kteří navštěvují školící středisko MOTOR expert nebo pracují s diagnostickými přístroji od MOTOR expertu. Nabídka spolupráce je však otevřená, především v regionech, kde prozatím není smluvní zastoupení. Pokud Vás zajímají základní podmínky smlouvy a spolupráce, pak je to potřebné technické vybavení montážního střediska – infraanalyzátor výfukových plynů, čtečka a osciloskop. Samozřejmostí jsou znalosti z oboru autodiagnostika. V tomto směru však není problém je získat či prohloubit ve školícím středisku MOTOR expert. Mimo kurzů autodiagnostiky se pro partnery pravidelně pořádají i semináře E85. Samozřejmostí je průběžná pomoc v oblasti technické i marketingové.

S ohledem na zajímavost a žádanost tohoto tématu bylo téma paliva E85 a montáže přídavného zařízení zakomponováno také do programu 5. ročníku Dne autodiagnostiky, které se bude konat 7.12.2012 v hotelu FIT v Přerově. Pro všechny zájemce to může být jeden z dobrých důvodů se této zajímavé akce zúčastnit.

Bližší informace: www.motorexpert.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 14. listopadu 2012, 0:00 0 0

Dobrý den, vypadá to, že Motor EXPERT nemá všechny informace, co dokáže E85 a asi nečte podrobně všechny zprávy o možných problémech, jinak by si nedovolil ve své zprávě napsat to co píše. Problémy se dostaví až za dlouho po přestavbě, pokud není vyloženě vozidlo vyrobeno jako FlexFuel. Vůbec se nejdená o nějakou směs a přizpůsobení datových polí vstřiků, jedná se o rozsáhlé škody na materiálech které se hned neprojevují. Měli by čerpat z článků z let, kdy v jižní Americe toto palivo začínalo, tam by se vše dočetli. Jinak se jim může stát, že budou mít na krku díky jejich nevědomosti právníky. Jenom jako jednu perličku ze několika dalších: Pokud vozidlo vybaveno díly z plastu, které přicházejí do styku s E85, pak můžou tyto některé plasty významně zkřehnout (ztratí tak významnou vlastnost plastu - pružnost a odolnost). Například u plastového sání pak stačí, aby motor z nějakého důvodu směsi střelil zpět do sání a sání se po nějaké době rozlétne na kusy a vozidlo může i takto velmi rychle shořet nebo směs pod kapotou vybuchne. U vozidel FlexiFuel se tímto palivem počítá a všechny použité materiály jsou na tento dlouhodobý vliv zkoušeny a certifikovány.



O dalších problémech se zde zmiňovat pro jejich rozsáhlost nemohu.

Za FCD.eu zdraví Libor Fleischhans
- Fleischhans

Odpověď