NOVINKA u ELITu: Sortiment tlumičů Bilstein

2. června 2014, 17:42

Od začátku června rozšířila firma ELIT v České republice a na Slovensku svoji nabídku tlumičů pérování o prémiového německého výrobce značky BILSTEIN. Tímto krokem ELIT získá unikátní portfolio všech 3 nejkvalitnějších dodavatelů do prvovýroby.

Všichni 3 nejlepší originální výrobci pouze v nabídce ELITu
V nabídce má Elit již od raných 90. let k dispozici evropskou jedničku a světovou dvojku ve výrobě tlumičů – německý SACHS. V roce 2010 do sortimentu přidali největšího světového výrobce, japonský KYB, který nemá konkurenci v pokrytí asijských vozů, ale zároveň přináší cenově velmi atraktivní sortiment pro kompletní evropský park. A nyní rozšířili nabídku o dalšího špičkového německého výrobce – BILSTEIN.

Někteří mohou namítnout, že ten již přece také prodává nějakou dobu. Ano. Konkrétně od konce roku 2012, ale doposud šlo hlavně o sportovní sortiment (řady B6 a vyšší), který skvěle doplňoval sortiment pružin EIBACH. Teprve nyní ale dochází ke kompletnímu zalistování, nacenění a hlavně naskladnění standardního sortimentu originálních tlumičů. Nakonec dodejme, že nabídku značkových tlumičů uzavírá některými zákazníky trochu opomíjený, avšak nejkvalitnější druhovýrobce, který je cenovou alternativou ke všem 3 originálním značkám.

BILSTEIN – specialista na prémiové automobilky
BILSTEIN se může oproti ostatním výrobcům působícím na aftermarketu pochlubit zcela unikátním sortimentem 150 položek velmi sofistikovaných tlumičů. BILSTEIN je například hlavním dodavatelem tlumičů pro Mercedes-Benz, a to včetně oblíbených tlumicích jednotek vzduchového odpružení, které se stále častěji vyskytují jako volitelná výbava u vyšších modelů. Kromě Mercedesu je zákazníkem třeba také Jaguar, jehož většina modelů jezdí právě na tlumičích BILSTEIN. Podobně jako další britská značka – Land Rover. Asi největším pojmem mezi zákazníky BILSTEINU je ale kultovní sportovní značka Porsche. Spolu s ní BILSTEIN natestuje každý rok na legendární severní smyčce Nürburgringu tisíce kilometrů. A skutečná perla nakonec. BILSTEIN vyvinul a vyrobil tlumiče i pro nejrychlejší vůz planety – Bugatti Veyron. V ČR aktuálně jezdí 2. Nepředpokládáme však, že k vám přijely do servisu, takže na skladě s nimi moc nepočítejte.

V ELITu BILSTEIN na Porsche i na Golfa
BILSTEIN ale není jen o drahých tlumičích na ještě dražší německé vozy. V jejich nabídce najdeme samozřejmě i rozsáhlý sortiment tlumičů pro tradiční a levnější automobilky. Ten čítá se zmíněnými unikátními 150 položkami dohromady 1.700 položek a pokrývá tak modely od Alfy Romeo přes Hondu až po Volvo. Ty jsou všechny vyráběny ve stejných továrnách a ve stejné špičkové kvalitě jako ty nejdražší jednoplášťové tlumiče určené pro výše zmíněné prémiové automobilky. Při tom všem za velmi zajímavé ceny, které jsou u těchto běžných vozů někde mezi cenami značek SACHS a KYB. Toto je pouze obecná informace pro představu o cenové úrovni vycházející z průměru cen celého sortimentu. U konkrétních položek může být situace samozřejmě odlišná.

Sortiment BILSTEINU na pobočkách ELITu
Velkou část celého sortimentu originálních tlumičů BILSTEIN řad B2 a B4 především pro německé vozy a všechny novější aplikace pro vás ELIT naskladnil. To se týká i všech poboček v České republice a na Slovensku, kde se bude šíře sortimentu, který se zde bude držet skladem, dále rozšiřovat podle vašeho zájmu.

Technické zajímavosti z výroby, vývoje a testování tlumičů
Plánem do budoucna je díky know-how dalšího špičkového výrobce v sortimentu vám přinášet pravidelně ty největší zajímavosti ze zákulisí. Díky vývoji pro takové ikony jako Porsche půjde o hodně zajímavé informace. Na první ochutnávku se můžete těšit v příštím čísle ELIT magazínu, kdy vám přinese velkou reportáž právě z továren BILSTEINU. 

Rozšíření sortimentu tlumičů o značku BILSTEIN je dalším krokem dokazujícím, že je pro ELIT kvalita jako vždy „až na prvním místě.“ Díky spolupráci s touto ikonou oboru je cílem zvýšit i váš zájem o techniku tlumičů jako takovou. Na toto téma pro vás nedávno přinesli velmi zajímavý a pro náš trh průlomový test tlumičů, který byl uskutečněn v české továrně konkurenčního KYB. Obojí má totiž společného jmenovatele. V posledních letech je výměna tlumičů, a hlavně jejich kvalita, stále více podceňována a možná i kvůli vybavení vozů elektronickými systémy stability. Absurdní ale je, že právě z tohoto důvodu se kladou daleko větší nároky na dlouhodobou správnou funkci tlumičů, jinak mohou být následky fatální (viz článek v ELIT magazínu 1/2014). Paradoxní však je, že na trhu je minimum firem, které skutečně vyrábí kvalitní tlumiče. Ty nejlepší výrobce ze všech segmentů má dnes v nabídce ELIT.

Jak se vyznat v jednotlivých řadách tlumičů BILSTEIN:

A. Standardní tlumiče – náhrada originálních

Tlumiče B2
Jedná se čistě o olejové tlumiče (alternativa k tlumičům KYB Premium), které jsou shodné s originálními tlumiči, pokud v OE bylo skutečně použito toto technické řešení. BILSTEIN, stejně jako KYB a AL-KO ale většinou nabízí lepší plyno-olejovou alternativu v řadě B4.

Tlumiče B4
Nejdůležitější část celé nabídky BILSTEINU. Jedná o přímou náhradu originálních tlumičů. Konstrukčně jde většinou o plyno-olejové tlumiče, které jsou u drahých vozů jednoplášťové konstrukce (pokud tak bylo použito v originále). V této řadě naleznete i elektronicky řízené tlumiče, které se již dostávají i do nižších modelových tříd. BILSTEIN je označuje B4 Damptronic.

Vzduchové moduly B4
Jedná se o originální kompletní moduly vzduchového odpružení pro několik desítek aplikací Mercedes a několik pro Jaguar. Ty BILSTEIN dodává do prvovýroby a je možné je koupit i u nás v aftermarketu.

B. Výkonné a sportovní tlumiče a kompletní kity odpružení

Tlumiče B6
Jedná se o náhradu originálních tlumičů B4, které jsou v tomto případě jednoplášťové konstrukce, což je to nejlepší řešení z hlediska stálosti tlumícího účinku i hmotnosti. Tlumiče jsou speciálně naladěny z hlediska charakteristiky pro větší požitek ze sportovní jízdy i u běžných vozů. Tyto tlumiče nemají zkrácenou pístnici a je tedy možné je použít s originálními pružinami, případně jsou použitelné u snížených podvozků do 30 mm.

Tlumiče B8
Platí úplně totéž jako u tlumičů B6, avšak B8 mají zkrácenou pístnici pro použití ve sportovních podvozcích, které jsou sníženy, a to i více než o 30 mm.

Kompletní podvozkový kit B12
Jedná se o kompletní sadu tlumičů B8 a sportovněji laděných pružin Eibach Pro-Kit nebo Sportline. Snížení vozu je od 15 do 30 mm v případě Pro-Kit a až 50 mm u Sportline. Tuto řadu u nás v nabídce hledejte pod značkou EIBACH, kterou máme již několik let v nabídce. Fyzicky jde o úplně stejný produkt. Oba dodavatelé spolu úzce spolupracují. Tyto podvozky jsou testovány i na legendární severní smyčce Nürburgringu.

Kompletní podvozkový kit B14
Jedná se o kompletní sadu tlumičů typově podobných B8 a sportovněji laděných pružin Eibach. Oproti řadě B12 je zde ale možné regulovat světlou výšku v rozmezí snížení 30 až 50 mm. Tyto podvozky jsou testovány i na legendární severní smyčce Nürburgringu.

Kompletní podvozkový kit B16
Oproti řadě B14 nabízí i možnost regulace velikosti útlumu v kompresi i roztahování. Takto složitá konstrukce výrazně posouvá cenu. Tyto podvozky jsou také testovány i na legendární severní smyčce Nürburgringu.

C. Závodní podvozkové kity

Club Sport
Pro skutečné i amatérské závodníky má BILSTEIN individuální nabídku. Tyto sady jsou tím nejlepším, co lze vyrobit. Na BILSTEIN se spoléhají tisíce závodníků ze všech možných motoristických disciplín. Tyto sady však mají TUV certifikaci a je možné je použít v běžném provozu i díky celé řadě nastavení. Nabídka těchto dílů na objednávku.

Všechny uvedené produkty, kromě řady Club Sport, naleznete standardně zalistované v našem elektronickém katalogu eCat a nalézt je můžete podle vozové aplikace.

Související články

Östol – oleje pro veterány u Elitu
Östol – oleje pro veterány u Elitu

ELIT zavádí do sortimentu také oleje pro veterány značky Östol. Společnost Östol je německý výrobce olejů s více než 100letou historií. V nabídce naleznete motorové i převodové oleje i pro ta nejstarší vozidla z 20. a 30. let. V elektronickém katalogu eCat oleje pro veterány naleznete pod záložkou Univerzální díly / Provozní náplně / Oleje / […]

ELIT uvádí: Profesionální autochemie CARAMBA
ELIT uvádí: Profesionální autochemie CARAMBA

Společnost ELIT uvádí na trh novou řadu moderní a profesionální autochemie renomovaného německého výrobce CARAMBA. Profesionální řada výrobků Caramba, kterou ELIT nově nabídne svým zákazníkům, přináší širokou škálu chemických produktů pro čištění, péči a údržbu v automobilovém a motocyklovém průmyslu pro profesionály: multifunkční produkty, oleje a maziva, antikorozní produkty, technické čističe, provozní a speciální čističe, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!