Automobilový průmysl ovládl soutěž Exportér roku 2011

16. prosince 2011, 0:00

Výsledky 17. ročníku soutěže „Exportér roku“ opět prokázaly dominantní pozici automobilového průmyslu mezi českými vývozci. Ze čtyř hlavních kategorií zvítězila firma z autoprůmyslu ve třech.

Firmy z oboru „automotive“ se prosadily se i mezi exportéry střední velikosti – z „Top 10“ tvoří třetinu firem s největším nárůstem exportu členské firmy Sdružení automobilového průmyslu. Důkazem pozitivní diverzifikace trhů je umístění dvou firem autoprůmyslu mezi třemi exportéry vyvážejícími do největšího počtu zemí. Firmy autoprůmyslu patří mezi největší vývozce ve většině krajů České republiky.

„Soutěž Exportér roku každoročně dokazuje nezastupitelnou roli automobilového průmyslu pro českou ekonomiku. Ukázalo se to i v letošním ročníku. Za vysoce pozitivní považuji skutečnost, že kromě ŠKODY AUTO se na předních příčkách objevují i desítky dalších firem z našeho oboru nejrůznějšího zaměření i velikosti“, uvedl prezident AutoSAP Ing. Martin Jahn.

ŠKODA Auto se podle očekávání umístila na prvním místě v hodnocení podle absolutního objemu exportu v roce 2010 i podle kumulovaného objemu exportu za období let 1993 až 2010. V těchto dvou kategoriích však figuruje mezi 40 oceněnými exportéry dalších patnáct firem z automobilového průmyslu. Jedná se o společnosti BARUM Continental, BOSCH Diesel, ROBERT BOSCH, IVECO Czech Republic, TATRA, MITAS, BEHR Czech, DENSO Manufacturing Czech, HELLA Autotechnik Nova, TRW DAS, FEHRER Bohemia, BRANO Group, FEDERAL MOGUL Friction Products, GUMOTEX a KNORR-BREMSE Systémy pro užitková vozidla. S výjimkou firmy MITAS se jedná o členské firmy Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

Vysokou dynamiku autoprůmyslu dokazuje též pořadí podle nárůstu exportu za období 1993 až 2010. V tomto hodnocení zvítězila firma MITAS, na třetím místě se umístila firma BARUM Continental a na čtvrtém IVECO Czech Republic (dříve KAROSA Vysoké Mýto). Mezi dalšími vyhodnocenými firmami je samozřejmě i ŠKODA Auto, dále pak GUMOTEX a ČZ Strakonice.

Patnáct firem autoprůmyslu nalezneme i v další hlavní kategorii – meziroční nárůst exportu mezi roky 2010 a 2009. Nejvýše dosáhly firmy KOVOHUTĚ PŘÍBRAM nástupnická (3. místo), BEHR Ostrava (4. místo) a MOTORPAL (6. místo). Dále se jedná o společnosti FEHRER Bohemia, KNORR-BREMSE Systémy pro užitková vozidla, BOSCH Diesel, BARUM Continental, BRANO Group, ČZ, SAAR GUMMI Czech, TATRA, ŠKODA Auto, KS Kolbenschmidt Czech Republic, MITAS a BEHR Czech.

Ing. Jahn komentuje výsledky další kategorie: „Vůbec mě nepřekvapilo, že se firmy AutoSAP uplatnily nejen mezi největšími exportéry, ale že bodovaly i mezi středními firmami. Umístění tří našich firem mezi deseti nejlepšími (BRISK Tábor, KES-kabelové a elektrické systémy a GUMÁRNY Zubří) dokumentuje dobrou pozici autoprůmyslu také v této kategorii. Navíc to dokazuje, že i ryze české firmy dokáží být mimořádně úspěšné“.

Největší zastoupení měli výrobci automobilů, dílů a příslušenství v posledních dvou kategoriích. Firmy AutoSAP se staly největšími regionálními vývozci v sedmi ze třinácti krajů ČR. Jsou jimi ROBERT BOSCH (Jihočeský kraj), FEDERAL-MOGUL Friction Products (Královéhradecký), TRW Automotive Czech (Liberecký), HELLA Autotechnik Nova (Olomoucký), ŠKODA Auto (Středočeský), BOSCH Diesel (Vysočina) a BARUM Continental (Zlínský).

ŠKODA Auto a MITAS pak obsadily 2. a 3. místo mezi třemi exportéry vyvážejícími do největšího počtu zemí.

K tomu nutno uvést, že firmy automobilového průmyslu dosáhly uvedených výsledků z již tak hodně vysoké výchozí základny. Jejich vysoké absolutní zvýšení exportu se neprojevilo v poměrových meziročních nárůstech tak, jako u firem s výchozí základnou mnohem nižší. Navíc se do soutěže bohužel nepřihlásila řada dalších významných automobilových exportérů, jako je např. TPCA Czech, HMMC Nošovice, CONTINENTAL Automotive CR, DURA Automotive, WITTE Nejdek, JOHNSON Controls a další.

„Události posledních let nás přesvědčily o tom, že kromě EU je naprosto nezbytné vstupovat na další trhy a orientovat se na ty, které mají největší růstový potenciál. Proto mě potěšilo, že autoprůmysl patří mezi lídry i v této oblasti“, uzavírá hodnocení prezident SAp Ing. Martin Jahn.

autosap.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!