Jaká jsou nejnebezpečnější místa na silnicích v ČR?

28. listopadu 2016, 12:46

Allianz vydává již pošesté přehled nejrizikovějších úseků na tuzemských silnicích za poslední tři roky. Motoristům může posloužit jako cenné vodítko, kterým silnicím je lepší se raději vyhnout. Podrobnou analýzou policejních statistik přispívá Allianz pojišťovna k prevenci silničních nehod, a to již od roku 2011.

Motoristé z celé České republiky mají od dnešního dne k dispozici nové vydání Allianz Automapy. Aktualizovaná analýza vychází z databáze JDVM (Jednotná dopravní vektorová mapa) s lokalizací všech dopravních nehod v České republice evidovaných Policií ČR. Jsou v ní identifikována místa nejčastějších dopravních nehod s vážnými osobními následky v letech 2013-2015. Stejně jako v předchozích ročnících této analýzy byly i nyní posuzovány dálnice a silnice I. třídy.

Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky Allianz Automapy bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Nehodové lokality byly dále porovnány podle četnosti dalších drobnějších nehod v daném místě. Z celkového množství takto definovaných nehodových míst poté Allianz sestavila celostátní žebříček 20 nejrizikovějších lokalit.

Dále bylo ve 13 krajích (kromě hl. města Prahy) identifikováno vždy po pěti nejzávažnějších úsecích. Celkem tedy bylo posuzováno 65 nehodových lokalit, kde došlo k 165 dopravním nehodám s usmrcením nebo těžkým zraněním. Konkrétně za poslední tři roky na těchto rizikových místech zemřelo 43 osob a 176 lidí si přivodilo vážná zranění.

Nejrizikovější místo ČR je v Karlovarském kraji

Vůbec nejrizikovějším místem v Česku byla v letech 2013-2015 křižovatka na silnici I/21 na konci ulice Plzeňská vedoucí z Velké Hleďsebe směrem k obci Drmoul u Mariánských Lázní. Zde došlo za poslední tři roky celkem k pěti vážným nehodám, které si vyžádaly jeden lidský život a způsobily čtyři těžká a sedm lehčích zranění.

Druhým nejrizikovějším místem je sjezd z E65 za vsí Bezděčín jižně od Mladé Boleslavi, respektive křižovatka, která tuto komunikaci propojuje se silnicí I/16. V posledních třech letech se v této lokalitě v katastru obce Nepřevázka staly čtyři vážné nehody s jedním úmrtím a pěti těžkými zraněními.

Temné třetí místo obsadila zatáčka (křižovatka s vedlejší silnicí) u Starých Hutí na silnici I/50 u Uherského Hradiště. I zde se přihodily čtyři vážné nehody, které si vyžádaly jeden lidský život a čtyři vážná zranění.

Z žebříčku 20 nejrizikovějších lokalit v Česku je patrné, že v něm některé kraje figurují vícekrát. Nejhůře dopadl Ústecký, Středočeský a Jihočeský kraj. Všechny jsou zde zastoupeny celkem třikrát. Naopak nejlépe dopadl kraj Liberecký, Vysočina a Pardubický. Tyto kraje se do žebříčku 20 nejrizikovějších lokalit v Česku vůbec nedostaly.

Pro celostátní online verzi Allianz Automapy přejděte ZDE.

Související články

Nové Autopojištění Allianz po prvním měsíci boduje na českém pojistném trhu
Nové Autopojištění Allianz po prvním měsíci boduje na českém pojistném trhu

Allianz během posledního měsíce zdvojnásobila celkový prodej autopojištění. Šestnáct procent všech českých motoristů, kteří si v říjnu sjednali pojištění vozidla, tak uzavřelo smlouvu právě s touto pojišťovnou. Svoji novinku přitom prodává pouze online, prostřednictvím svých vlastních obchodníků a pouhých deseti vybraných partnerů. Další se připojí v nejbližších dnech. Stručně řečeno, stále je patrné, že poptávka […]

Vítězem ALD Automotive Fleet Awards se stala Allianz
Vítězem ALD Automotive Fleet Awards se stala Allianz

Vítězem letošních ALD Automotive Fleet Awards se stala Allianz se svým Flotilovým autopojištěním. Prvním místem v kategorii Pojištění vozového parku Allianz pojišťovna opět potvrdila svou silnou pozici na trhu pojištění motorových vozidel. Ke třem prvním místům z let 2012, 2013 a 2015 přibyl titul nejlepšího Fleetového produktu roku 2016. Anketu Automotive Fleet Awards každoročně vyhlašuje […]

Kde číhá nebezpečí? Allianz přináší seznam nových kritických míst českých silnic
Kde číhá nebezpečí? Allianz přináší seznam nových kritických míst českých silnic

Dopravně-bezpečnostní projekt Allianz Automapa již šestým rokem hledá a opravuje nejrizikovější úseky na silnicích v Česku a nyní přináší žebříček nových nebezpečných lokalit, které se objevily během roku 2015. Seznam vychází z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod evidovaných Policií ČR, zpracovaných podle komplexní metodiky. Jde tedy o podrobnou celorepublikovou studii, nikoli […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!