Benzina vybuduje u svých stanic desítky rychlodobíjecích stojanů

11. června 2018, 10:17

Společnost Unipetrol se se skupinou ČEZ dohodla na zprovoznění desítek rychlodobíjecích stojanů po celé České republice. Postaví je Elektromobilita Skupiny ČEZ s podporou evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF).

Rychlodobíjecí stanice

Elektromobily lze již nyní u Benziny dobíjet ve třech lokalitách, v Rousínově, Vrchlabí a Vystrkově u Humpolce. Do konce roku ČEZ s Benzinou zprovozní přes deset těchto rychlodobíjecích stojanů. Většina elektromobilů může dobít 80 % kapacity baterií za cca 20-30 minut.

ČEZ vytipované lokality plánuje vybavit rychlonabíjecími stojany v horizontu následujících dvou let. „ČEZ je s téměř stovkou veřejných dobíjecích stanic provozovatelem největší sítě v České republice a Benzina je zase jedničkou na trhu čerpacích stanic. Rozhodli jsme se proto spolupracovat a rozvíjet elektromobilní síť společně. Čerpací stanice jsou logickými místy pro dobíjení, řidiči jsou zde zvyklí tankovat a najdou tu potřebné zázemí. Evropský grant z programu CEF pro oblast Doprava nám pomáhá výstavbu sítě rychlodobíjecích stanic výrazně urychlit,“ uvedl Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie ČEZ.

Výstavba bude z části financovaná díky prostředkům z dvojice grantů evropského programu CEF, v jehož výzvách ČEZ loni a předloni uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T.

V České republice je aktuálně registrováno zhruba 2.000 elektromobilů. Jen loni přibylo 400 vozů na elektrický pohon. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!