Milion korun pro základní školy – Společnost Goodyear přispěje na projekty, které zvýší bezpečnost školáků

9. června 2014, 13:48

V rámci projektu Společně pro bezpečnost dětí, organizovaném společností Goodyear Dunlop Tires Czech, bude odměněno deset vítězných škol, které zaregistrovaly návrhy projektů na zvýšení bezpečnosti svých žáků. Tyto školy si rozdělí částku 1.000.000 Kč.

Projekt Společně pro bezpečnost dětí, jehož primárním cílem je přispět ke zvýšení bezpečného pohybu žáků ve škole i v jejím okolí, byl vyhlášen v polovině března letošního roku. Za osm týdnů se do něho zapojily školy, které navštěvuje celkem 6.029 žáků. Podmínkou účasti bylo zpracování návrhu projektu včetně přípravy dvouminutového spotu představujícího projekt. O pěti vítězných návrzích bylo rozhodnuto veřejným hlasováním na sociální síti Facebook. Dohromady získala všechna soutěžní videa téměř 6.000 hlasů. Suverénně první místo v hlasování obsadila s 696 hlasy ZŠ speciální v Jihlavě, která finanční příspěvek investuje do aktivit, jež do dopravní výchovy intenzivněji zapojí žáky s fyzickým hendikepem. Dalších pět vítězů vybrala odborná porota ve složení zástupců společnosti Goodyear a BESIP, hlavního koordinačního subjektu bezpečnosti silničního provozu v ČR, která také převzala nad celou aktivitou záštitu. „Obdobné aktivity vítáme, vhodně doplňují dopravní výchovu, která byla v loňském roce na základních školách zavedena. Projekt může napomoci ke zvýšení zájmu o bezpečnost silniční dopravy, což se následně pozitivně odrazí i v následcích dopravních nehod u dětí“, řekl Martin Farář – vedoucí oddělení BESIP. V rámci speciálního ocenění BESIPu navíc získalo dalších pět škol speciální sadu reflexních doplňků pro žáky i pedagogy.

Ústředním tématem navrhovaných projektů, na které chtěly školy získat finanční příspěvek, bylo zdokonalení výuky dopravní výchovy. Většina vítězných škol plánuje finance využít například na nákup nových jízdních kol, cyklistických přileb, reflexních prvků, dopravních didaktických pomůcek nebo na rekonstrukci či pravidelné návštěvy dopravních hřišť. „Těší nás zájem, který náš projekt vyvolal i to, že můžeme podpořit aktivity, jejichž dopadem bude celkové snížení úrazovosti dětí,“ řekla Lenka Majková, marketingový koordinátor společnosti Goodyear. Vítězná videa jsou ke zhlédnutí zde: http://promo.goodyear.cz/vitezne-projekty.

VÍTĚZNÉ PROJEKTY
ZŠ speciální Jihlava, kraj Vysočina – Křížem krážem křižovatkou
Vybavení dopravního hřiště kolem školy a zapojení více žáků s fyzickým hendikepem do dopravní výchovy.

ZŠ Šternberk, kraj Olomoucký – Lepší dříve, než-li později
Zvýšení bezpečnosti dětí nejen v silničním provozu, ale i v prostorách školy a jejím okolí prostřednictvím různých činností, které povedou k získání teoretických i praktických znalostí a zkušeností dětí v různých oblastech (pravidla silničního provozu, zásady první pomoci, jízdy na kole atd.).

MŠ a ZŠ Beehive, Hl. m. Praha – Bezpečnost i při sportu
Podpora bezpečnosti při sportu. Zakoupení bezpečného povrchu určeného pro sportovní aktivity žáků školy.

ZŠ Chrást, kraj Plzeňský – Zručností k bezpečnosti
Hřiště pro nácvik zručnosti při jízdě na kole. Zakoupení jízdních kol, helem a reflexních pásek.

ZŠ a MŠ Nezamyslice, kraj Olomoucký – Na kole přes Hanou bezpečně do školy
Dopravní studie hodnotící kritická místa dopravy u školy, posílení znalosti žáků o dopravě, zejména na jízdním kole a stavba mobilního dopravního hřiště. Za finančního přispění města také instalace ukazatele rychlosti.

ZŠ Němčice nad Hanou, kraj Olomoucký – Naše dovednosti nám zvýší bezpečnost
Pravidelné návštěvy dopravního hřiště, nákup chráničů a reflexních prvků, nákup informačních tabulí a nástěnných materiálů.

ZŠ Dobrá, kraj Moravskoslezský – Děti záchranáři
Zvýšit gramotnost v oblasti dopravní výchovy ve spojení s praktickým poskytováním první pomoci. Uspořádání bezpečnostního dne.

ZŠ Břeclav, kraj Jihomoravský – Bezpečnost pro naši budoucnost
Zaměření na prevenci úrazů a zvýšení jistoty pohybu žáků na komunikacích. Podpora, modernizace a zefektivnění dopravní výchovy. Vybavení školy cyklistickými přilbami, reflexními vestami a koloběžkami.

ZŠ Chyšky, kraj Jihočeský – Dopravní výchova pro bezpečnost dětí
Vybudování dopravního hřiště. Intenzivní výuka dopravní výchovy. Odborné exkurze.

ZŠ Chrudim, kraj Pardubický – Chceme si bezpečně hrát
Vybudování bezpečného venkovního dětského hřiště s průlezkami, houpačkami a lanovou dráhou.
 

Tisková zpráva Goodyear Dunlop Tires Czech s. r. o.

Související články

Již sedmým rokem se děti s Bezpečnou školkou učí, jak se správně chovat v silničním provozu
Již sedmým rokem se děti s Bezpečnou školkou učí, jak se správně chovat v silničním provozu

Další ročník projektu společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech se i letos bude soustředit především na podporu výchovy dětí předškolního věku k bezpečnému pohybu v silničním provozu. Tento rok však navíc Goodyear připravil i další aktivity pro děti ze základních škol. V České republice se v předchozích šesti ročnících do projektu zapojilo více než 1.300 mateřských škol. Stejně […]

Češi dopadli v mezinárodním srovnání řidičské solidarity nejlépe (+video)
Češi dopadli v mezinárodním srovnání řidičské solidarity nejlépe (+video)

Řidičce, která potřebuje pomoct po defektu pneumatiky, zastaví na českých silnicích každý pátý řidič. Nedává-li žena svůj zájem o pomoc aktivně najevo, nabídne ji pomocnou ruku pouze přibližně jeden řidič ze sedmdesáti. Tyto skutečnosti odhalil mezinárodní průzkum, který provedla společnost Goodyear v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Čeští řidiči v něm dopadli ze […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!