Allianz: Převážíte hrocha? Připoutejte ho!

6. srpna 2014, 15:27

Allianz centrum pro technologie (AZT) nedávno v Mnichově představilo nový psí crash test, který poukazuje na nebezpečí způsobené nepřipoutáním psa ve vozidle. Ukázalo se, že i při nehodě v rychlosti 40 km za hodinu vyvine 35kilový německý ovčák sílu hrocha s hmotností až 1400 kg. Jízda s nezabezpečeným zvířetem tak může mít tragické následky pro všechny cestující.

Když dojde k nehodě, moderní ochranné prvky pomáhají cestujícím vyváznout ze srážky s co nejmenšími zraněními. Situace se ale může zdramatizovat, pokud s sebou vzorně připoutaní pasažéři vezou také volně pobíhajícího psa. „Náš experiment ukazuje, že vezete-li na zadních sedadlech nezajištěného středně velkého psa, může při čelním nárazu i v poměrně nízké rychlosti dojít k naprosté devastaci předních sedadel,“ uvádí Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojírenství a dopravní bezpečnost z AZT.

Při havárii v rychlosti 40 km za hodinu může domácí mazlíček vyvinout sílu rovnající se až 40násobku jeho váhy. Pes o hmotnosti 35 kg se tak rázem chová jako 1400kilové zvíře, tedy jako průměrně velký hroch obojživelný. Při nárazu pak může ohrozit vše, na co v kabině narazí, včetně řidiče, který se v krizovém okamžiku snaží předejít nejhorším následkům nehody.

Max, umělý dvojník 35 kg vážícího německého ovčáka, byl během crash testu v Mnichově při čelním nárazu vymrštěn ze zadních sedadel do přední části auta, kde rozbil celou palubní desku, zlomil řadicí páku a ohrozil pasažéry sedící v přední části vozu. Řádné zajištění psa je proto pro bezpečnou jízdu autem naprosto nezbytné.

Carsten Reinkemeyer doporučuje psy do 12 kilogramů zabezpečit speciálním postrojem, jež se připne k bezpečnostnímu pásu. Větší psi by měli cestovat v přepravních boxech či klecích v zavazadlovém prostoru. Kromě minimalizování rizika při samotné nehodě je to vhodné i v okamžicích následujících těsně po ní, kdy vyděšená zvířata často vybíhají z aut a ohrožují už tak narušený provoz.

Tisková zpráva Allianz

Související články

Allianz: Ztratili jste auto? Podívejte se, kde a proč je v ČR zloději kradli v posledních třech letech
Allianz: Ztratili jste auto? Podívejte se, kde a proč je v ČR zloději kradli v posledních třech letech

Krádež auta je nepříjemná věc a motoristy nemile překvapí vždy v té nejnevhodnější chvíli. Třeba právě před odjezdem na prázdniny nebo dovolenou. Je však dobré zachovat si chladnou hlavu, proto Allianz připravila odpovědi na otázky: Jaké doklady je nutné doložit pojišťovně? Co se stane, pokud se ztracené auto najde? Ale hlavně i na tu, kde […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!