Sony Vision S – přicházejí zlé časy pro výrobce automobilů?

10. února 2020, 15:38

Většina lidí spojuje společnost Sony s televizory nebo herními konzolemi. Překvapivější byl krok japonského koncernu, který na veletrhu v Las Vegas představil prototyp svého vlastního auta. Tento příklad ukazuje, jak je dnešní automobilový průmysl nepředvídatelný a kolik známých značek může ztratit svůj „monopol na automobily“.

Vision S – Sony překračuje hranice

Sony Vision S

Elektrický vůz představený společností Sony na veletrhu CES v Las Vegas je šokujícím projektem nejen pro automobilový průmysl, ale také pro trh s elektronikou. Samotné místo, kde je koncepční automobil představen, je významné, protože americký veletrh spotřební elektroniky doposud s automobily neměl mnoho společného. Tento stav se však dynamicky mění, na každém dalším ročníku této akce se objevuje stále více společností z automobilového průmyslu. Jedná se zejména o známé koncerny vyrábějící elektrické a elektronické součástky a dodávající je pro první montáž výrobcům vozidel (např. Bosch, Continental, ZF, Delphi Technologies atd.). V éře elektrifikace a autonomie je však stále více nových hráčů – tzv startupy nebo společnosti, které dříve působily v jiných průmyslových odvětvích a nyní chtějí vyzkoušet své síly na automobilovém trhu.

Nikdo však neočekával náhlý vstup tak velkého hráče, jakým je Sony, na automobilový trh, a zdá se, že právě proto se krok koncernu ukázal být tak velkolepý. Společnost Sony si udělala reklamu a současně ukázala svou sílu a technologie, které je schopna dodat pro automobilový trh. To byl cíl koncernu. Scénář, ve kterém Sony začne vážně vyrábět automobily, je velmi nepravděpodobný. Koncept s názvem Vision S byl jen prostředkem, který měl ukázat kompetence společnosti – co by mohla dělat, ale nemusí to tak být.

Firmy známé na automobilovém trhu jako hlavní dodavatelé autodílů vždy ujišťují, že nemají v úmyslu vytvářet vlastní vozidla. Jejich podnikatelským záměrem je být výrobcem a dodavatelem dílů, nikoli výrobcem vozidel. Bosch tuto skutečnost zdůraznil, i když na loňském IAA ve Frankfurtu představil vlastní vozidlo. Měl to však být pouze příklad toho, jak by měla autonomní vozidla vypadat v budoucnosti. Obdobnou strategii – dodavatel, ne výrobce automobilů – si pravděpodobně vybere společnost Sony, ale příklad této společnosti ukazuje, jak se zkracuje cesta, kterou se společnosti z elektronického průmyslu staly součástí automobilového průmyslu.

Role elektroniky v automobilovém průmyslu neustále roste. V 80. letech se jeho podíl na celkových výrobních nákladech pohyboval do 10 %. Dnes je to podle nezávislých odhadů již více než 35 % a v příštích několika letech tento podíl překročí polovinu nákladů na výrobu nového automobilu. Brzy se skupina bezpečnostních a asistenčních systémů řidičů (ADAS) významně rozšíří (díky předpisům EU) a bude se vyvíjet také telematika.

Již nyní výrobci automobilů většinou používají komponenty dodávané jinými subjekty. Jednoduše řečeno, jejich úkolem je navrhnout vozidlo, objednat komponenty, sestavit jej a převzít za něj odpovědnost. Teoreticky by provádění těchto činností pro velkou skupinu z jiného odvětví, jako je Sony, nebylo dnes obtížnou výzvou. Čím vyšší jsou náklady na výrobu elektroniky, tím konkurenceschopnější postavení společnosti Sony by bylo ve vztahu k výrobcům automobilů. To jsou zjevně teoretické úvahy, protože je pravděpodobnější, že se společnost Sony zaměří spíše na výdělek za dodávky pro mnoho výrobců automobilů, než aby pro ně vytvořila skutečnou konkurenci při uvádění svého modelu automobilu. Pro skupinu by to bylo problematické a riskantní řešení.

Co se skrývá v Sony Vision-S?

Používá komponenty dodávané známými výrobci dílů pro prvovýrobu včetně firem jako Bosch, Continental nebo ZF, jakož i Magna Steyr. To dokazuje, že svěřením dodávek dílů od tržních magnátů může i společnost zcela z vnějšku automobilového světa a vytvořit připravené, bezpečné a předvídatelné vozidlo připravené k řízení.

Auto představené společností Sony však mělo jinou roli. Japonská skupina chtěla na svém příkladu ukázat své kompetence v oblasti elektroniky, podporovat autonomní řízení. Díky použití 12 kamer a desítek senzorů a radarů se vozidlo může samostatně pohybovat na 2. úrovni. To však není vše, čím se společnost Sony chtěla pochlubit. Známý výrobce obrazovek použil do svého auta největší dotykový panel. Zabírá celý přístrojový panel a je vybaven řadou funkcí. Uvnitř vozidla najdete také několik menších obrazovek. Společnost Sony spolupracovala při tvorbě multimédií s výrobci počítačových grafických karet a procesorů: Nvidia a Qualcomm. Zvukový systém je také důležitým prvkem vozidla. Sony dodává audio systémy do automobilů po celá léta, takže nemohl nevyužít příležitosti, aby ukázal své schopnosti v této oblasti a umístil do vozidla až třicet reproduktorů. Některé z nich byly dokonce umístěny v sedadlech.

Sony Vision S

Převaha výrobců automobilů už není tak velká

Silnou pozicí výrobců vozidel tvoří v současné době jejich vlastní rozsáhlá dealerská a servisní síť, kterou by výrobce z vnějšku nemohl v krátké době vybudovat. To však zjevně není nepřekonatelná překážka, existují nezávislé autoservisy, se kterými by potenciální nový výrobce na trhu mohl smlouvu podepsat. Za zmínku také stojí, že automobilový průmysl směřuje k maximálnímu zjednodušení servisu směrem k automobilům, jejichž technický stav bude výrobcem neustále vzdáleně monitorován a služba bude omezena na provádění jednoduché výměny jednoho prvku za jiný. Toto je samozřejmě vzdálená budoucnost, ale ne zase tolik, jak bychom si mohli myslet, jak ukazuje koncepční vozidlo Sony.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!