SHELL ECO-MARATHON EUROPE v roce 2016 zamíří do Londýna

7. března 2016, 15:12

Více než 200 extrémně energeticky úsporných vozidel se letos v létě projede Olympijským parkem královny Alžběty v Londýně, neboť Shell Eco-marathon Europe poprvé navštíví Velkou Británii.

Soutěž bude probíhat od 30. června do 3. července, současně s novým čtyřdenním festivalem Make the Future, který vyzdvihuje vynikající nápady a možná řešení energetických problémů současného světa.

„Shell Eco-marathon už 30 let pomáhá inspirovat nejlepší mladé vědce z celého světa, aby navrhovali a stavěli nová energeticky úsporná vozidla,“ řekl Erik Bonino, předseda společnosti Shell UK. „Jsem rád, že budeme tuto soutěž hostit v Londýně v rámci festivalu Make the Future a uvidíme, jak studenti posouvají své kreativní, konstrukční a vědecké hranice.“

Shell Eco-marathon vyzývá studenty, aby navrhli a postavili vozidla, která dojedou co nejdále na ekvivalent jediného litru paliva.

První ročník byl v Evropě pořádán v roce 1985, kdy vítěz na jediný litr benzínu ujel 680 kilometrů. Dnes soutěžící využívají jiné přístupy, staví vozidla s využitím 3D tiskáren nebo používají k pohonu alternativní zdroje energie. Aktuální rekord má hodnotu 3.771 kilometrů na jeden litr benzínu – vzdálenost postačující na jízdu z Londýna do Říma a zpět na pouhý jeden litr paliva.

Českou republiku v posledních ročnících nezastupoval žádný studentský tým. Naposledy se studenti české vysoké školy v této mezinárodní soutěži představili v roce 2005, kdy v kategorii vozidel s vodíkovým pohonem získali čtvrté místo. Shell Czech Republic proto chce letos vyzvat talentované studenty a jejich profesory, aby se do soutěže přihlásili a Českou republiku, která patří mezi špičky ve vývoji a výzkumu moderních technologií a alternativních pohonů, zastoupili.

Další informace o soutěži Shell Eco-marathon Europe naleznete na adrese www.shell.cz/aboutshell/eco-marathon.html nebo sledujte kanály na sociálních sítích Facebook a Twitter. Další informace o festivalu Make the Future naleznete na adrese www.shell.co.uk/makethefuture.

Související články

SHELL ECO-MARATHON 2013: Z Rotterdamu do Atén na jediný litr paliva
SHELL ECO-MARATHON 2013: Z Rotterdamu do Atén na jediný litr paliva

Po třech náročných dnech soutěžení v ulicích Rotterdamu dospěl Shell Eco-marathon Europe 2013 ke svému konci a ceny si převzaly týmy z devíti různých zemí. 183 studentských týmů z 24 zemí soutěžilo v náročných podmínkách na obtížném městském okruhu s úspornými vozidly, která si samy navrhly a postavily. Během závodů pak vytvořily pět nových rekordů. […]

Bezpečně za volantem – péče o zrak
Bezpečně za volantem – péče o zrak

V letošním roce proběhne v jarním a podzimním termínu již pátý ročník osvětové kampaně „Bezpečně za volantem – Péče o zrak,“ kterou organizuje Mezinárodní sdružení optiků a optometristů. Záštitu nad kampaní převzal BESIP a oficiálními partnery kampaně jsou Shell a Bausch&Lomb. V jarní části kampaně si řidiči mohou od 13. dubna nechat zdarma otestovat svůj […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!