MŽP chce dát 150 milionů na nákup elektromobilů pro kraje a obce

20. června 2016, 14:09

Ministerstvo životního prostředí připravuje výzvu na nákup vozidel s alternativními pohony pro kraje, obce a jimi zřízené organizace. Zatím počítá se 150 miliony korun.

V tiskové zprávě po dnešním jednání se svým rakouským protějškem Andrä Rupprechterem to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). ČTK také řekl, že se ale finální částka bude odvíjet od zájmu obcí a krajů. Výzvu Brabcův úřad spustí na podzim. Ministři dnes hovořili o zkušenostech s ekologicky čistou dopravou a jejím uvádění do praxe.

"Aktuálně čekáme, až se nám sejdou vyplněné dotazníky od krajů a obcí, jež jsme jim rozeslali. Z těch zjistíme konkrétní data a také to, o jaká vozidla a v jakém počtu mají municipality zájem," uvedl Brabec. Úřad chce přispět ke zlepšení ovzduší i snížení hlukové zátěže. Starostům obcí s rozšířenou působností proto rozeslal dotazník, na který mají odpovědět do tohoto pátku a specifikovat přesné potřeby a počet vozidel.

MŽP zatím plánuje podpořit nákup osobních a užitkových vozidel. Konkrétně chce 50 tisíc Kč vyhradit pro vozy na stlačený zemní plyn (CNG), dalších 100 tisíc korun má zamířit na plug-in hybrid, tedy hybridní auta, jejichž baterie mohou být dobity tím, že se připojí k elektrickému zdroji, a 150 tisíci korunami přispět na nákup čistého elektromobilu. "Nicméně finální částky vyplynou právě až z našeho průzkumu," doplnil Brabec.

"Předpokládáme, že tento zájem se bude odvíjet od výše dotace na jednotlivé pohony. Podle současné alokace můžeme předpokládat, že dotační program přispěje například u osobních automobilů na nákup 2000 vozidel s pohonem na CNG a 300 elektromobilů," řekl ČTK Brabec. Program má být pro celou republiku a na tři roky.

Letos by mělo jít na rozšiřování elektromobilů celkem 230 milionů korun, napsaly začátkem května také Hospodářské noviny (HN). Kromě Brabcova úřadu totiž nákup těchto vozů podporuje i projekt ministerstva průmyslu, a to z evropských dotací. V něm si podle HN mohou o příspěvek žádat firmy. Jde ale pouze o 80 milionů Kč a kvůli unijním regulím o ně nemohou usilovat pražské podniky.

Šéf firmy Electric Park Radovan Hasala deníku tehdy řekl, že podpora elektromobility v Česku zatím neexistuje. Dotace pro CNG považoval ale za zbytečné. Úspora v ceně pohonných hmot je podle něj taková, že rozdíl v pořizovací ceně se rychle vrátí. Naopak elektroauta jsou až třikrát dražší než ta se spalovacími motory, takže ani levnější provoz je nezaplatí zpět, uvedl Hasala.

Mladá fronta Dnes (MfD) minulý týden upozornila, že stát letos připravuje tendr na hromadný nákup až 1500 osobních aut pro 12 ministerstev a jim podřízených organizací. Na základě informací z dřívějších zakázek mohou vozy přijít na více než půl miliardy korun. V zakázce se ale počítá s vozy na fosilní paliva. Vláda si přitom podle deníku dala závazek, že bude mít do roku 2020 nejméně čtvrtinu státních aut na alternativní pohon. Ministerstvo financí ale předpokládá, že příští rok začne připravovat meziresortní tendr na auta na plyn a elektřinu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!