Číňané pálili baterie pro elektromobily. Co měly testy ukázat? [VIDEO]

6. června 2024, 10:28

Společnost Yutong provedla veřejný test, při kterém vystavila dvě baterie elektrických autobusů extrémně vysokým teplotám. Jedna z baterií byla vybavena bezpečnostním zařízením využívající chemických vlastností dusíku. Další test provedený v laboratoři spočíval v umístění baterie do hořící pece. Cílem bylo otestovat požárně bezpečnostní vlastnosti baterie elektrického autobusu.

Při prvním testu byly baterie zahřívány zespodu. Test ukázal, že v baterii s ochranou vyvinutou společností Yutong nedošlo k explozi. Místo toho se vznítila druhá baterie. Vývoj technologie ochrany dusíkem je reakcí na potřebu prodloužit dobu potřebnou k zásahu záchranářů. Jde o to, aby hasiči byli schopni konat dříve, než vozidlo začne hořet.

Druhá zkouška měla prokázat, že v baterii nedojde k výbuchu a že její ochranné prvky zadrží plameny na delší dobu, aby záchranné složky měly co nejvíce času na zásah.

V současné době je hlavním problémem elektrických vozidel, zejména těch, která používají velké baterie (např. městské autobusy), bezpečnost v případě požáru. Výzkumná a vývojová centra výrobců vozidel a baterií pracují na bezpečnostních technologiích, které budou schopny izolovat články baterií od plamenů a odolat vysokým teplotám v případě nehody.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!