FIGIEFA podporuje kampaň Data pro řidiče

14. prosince 2017, 13:50

Evropská asociace pojišťoven zastupující pojišťovací společnosti a národní asociace uvedla nedávno kampaň „Data pro řidiče“. FIGIEFA vítá takovou kampaň, která volá po přímém přístupu k datům o vozidle a je v zájmu celého aftermarketu. Sdružení SISA, které je členem FIGIEFA, vyzývá k podpoře této kampaně.

Přeji si mít kontrolu nad údaji generovanými mým vozidlem, tudíž EU musí začít jednat co nejdřív.

Kampaň #Data4Drivers vyzývá zákonodárce v EU, aby učinili nezbytné kroky k zajištění, že sami řidiči – spíše než výrobci aut – mají kontrolu nad tím, kdo má přístup k údajům generovanými jejich vozidly a k jakému účelu.

V čem je problém?

  • Více a více vozidel generuje různé údaje (data). Dle práva EU jsou tyto údaje osobními údaji majitele vozidla (řidiče). Je tudíž na řidičích, aby rozhodli, kteří poskytovatelé služeb mohou mít přístup k jejich údajům. Jedině tak jim bude umožněno profitovat z nabídky nových inovativních služeb, jako např. diagnostika na dálku k zajištění efektivnějších oprav či výběr pojistných produktů koncipovaných na míru.
  • NICMÉNĚ, výrobci aut již vytvářejí systémy, které jim dávají výlučnou kontrolu nad přístupem k těmto údajům. To umožňuje výrobcům aut též kontrolovat objem a kvalitu údajů, které se rozhodnou zpřístupnit poskytovatelům služeb. Jako důsledek je pro poskytovatelé služeb složité vytvářet nové konkurenceschopné produkty a služby, což může vyústit v omezenější nabídku pro řidiče.

Proč mě to zajímá?

  • Jako řidič, bude pro Vás mnohem těžší umožnit poskytovatelům služeb přístup k Vašim údajům, což výrazně omezí Váš přístup k inovativním a cenově výhodným službám.

Co je možné učinit?

  • Evropská unie musí učinit legislativní kroky k zajištění, že jakýkoli systém upravující přístup k údajům z vozidel dá řidičům plnou kontrolu, tak aby mohli sami rozhodnout, který poskytovatel služeb bude mít přímý, zabezpečený a interoperabilní přístup k těmto údajům bez zásahů ze strany výrobců aut.

Proč je nutné najít řešení už teď?

  • Výrobci aut již v současnosti disponují obrovskou soutěžní výhodou a bez jakýchkoliv kroků na unijní úrovni mohou dále pokračovat v implementaci systémů dávající jim absolutní kontrolu nad tím, který poskytovatel služeb dostane přístup k údajům z vozidel a tím pádem i kontrolu nad tím, kdo může nabízet přímé služby řidičům.
  • Navíc, Evropská komise v současné době zvažuje řadu otázek ohledně připojených a samořiditelných vozidel. Je tudíž důležité, aby věděla, že lidé se zajímají o tuto problematiku.

Co mohu učinit?

  • Petice #Data4Drivers vyzývá zákonodárce v EU, aby učinili kroky, které dají řidičům kontrolu nad jejich údaji z vozidel, tak aby si sami mohli vybrat, kterému poskytovateli služeb umožní přímý a zabezpečený přístup k těmto údajům. Podpisem petice se připojíte k hlasům žádajících, aby EU jednala.

Co dalšího mohu učinit?

  • Zaslat email Vašemu zvolenému místnímu/národnímu zástupci, též poslanci Evropského parlamentu a Evropské komisi. Jednoduše okopírujte text z #Data4Drivers šablony do Vašeho emailu a pošlete.
  • #Data4Drivers též zahájila kampaň na sociálních sítích. Můžete si stáhnout krátké vyjádření a nahrát selfie s tímto vyjádřením na Twitter nebo Linkedin, k němuž uveďte hashtag #Data4Drivers.

Podpořte důležitou věc a podepište petici. Link pro podepsání petice najdete ZDE.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!