Bude daň z plastů platit i automobilový průmysl?

14. září 2020, 13:31

Od 1. ledna 2021 chce Evropská unie uvalit na členské státy nový „poplatek“ – tentokrát za nerecyklovaný plast. Konkrétně 0,8 euro za kg. Nejvíce proporcionálně budou platit země, které mají problémy s recyklací. Problém pro firmy nastane, až vlády jednotlivých zemí začnou tyto poplatky vymáhat prostřednictvím nějaké nové daně.

Nedávno byl na zasedání Evropské rady přijat rozpočet Víceletého finančního rámce a Fondu pro obnovu koronavirů (tzv. Next Generation EU). v hodnotě 1,8 bilionu EUR.  Pro jeho financování bude v nadcházejících letech Evropská unie usilovat o zavedení nových daní, včetně poplatků za nerecyklované plastové obaly.

I když se teoreticky nejedná o daň, jelikož „poplatek“ se platí na státní úrovni, a ne jako jednotlivci nebo firmy, je zřejmé, že některé členské státy EU se pravděpodobně pokusí získat zpět náklady na tento „poplatek“, což povede k potenciálním rozdílům mezi členy EU.

„Někteří se těší, jiní si stěžují a poukazují na nedostatky tohoto nařízení. Stojí za zmínku, že pokud budou náklady přeneseny na výrobce plastových obalů a v automobilovém průmyslu existuje mnoho plastových výrobků, nakonec to zaplatí zákazník. V tomto případě se konkurenční výhoda exportních společností sníží – jejich náklady budou vyšší, což způsobí, že produkty, které nabízejí, budou méně konkurenceschopné než společnosti zemí, které nebudou požadovat vrácení poplatku“ – říká Alfred Franke, expert skupiny MotoFocus Group.

Rovněž je velmi krátká doba, za kterou mají ustanovení vstoupit v platnost. To neumožní členským státům zlepšit situaci v recyklaci nebo zavedení ustanovení, která by jim „kompenzovala“ poplatek.

Jak je to s recyklací v ČR?
Dle oficiálních údajů EKOKOMu se daří vytřídit 69 % plastových obalů. Reálně recyklovat, se daří zhruba 50 %  plastových obalů, které skončí ve kontejnerech. Polovina tedy neskončí na recyklaci, ale na skládce nebo je energeticky využita ve spalovně či v cementárně. ČR tak reálně recykluje asi 34,5 % plastových obalů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!