Goodyear – sto let inovací ve jménu bezpečnosti

3. března 2011, 0:00

Bezpečnost na silnicích se vzhledem k prudkému vzrůstu automobilového provozu v posledních desetiletích pro mnohé stala prioritou číslo jedna. Rovněž společnost Goodyear vnímá bezpečnost jako zásadní motivaci ke všem inovacím, jež byly provedeny během uplynulých sta let.

„Díky technickým inovacím je Goodyear tím, čím je dnes,“ říká Hugues Despres, Goodyear Brand Director pro oblast Evropy, Středního východu a Afriky. „Průkopnický duch skrývající se za novými technologiemi, který řídil společnost v jejích začátcích v roce 1898, stále stojí ve středu našeho obchodního úspěchu a bude naší motivací i v budoucnu. Stejně jako tehdy je i dnes naším hlavním ,motorem‘ snaha vyvíjet produkty, jež zvýší bezpečnost automobilového provozu.“

Oddanost bezpečnosti po celých sto let
Již od chvíle, kdy v roce 1898 opustila výrobní pás první bicyklová pneumatika, bojoval Goodyear o pozici největšího výrobce pneumatik na světě. A tento titul také v roce 1916 získal – tehdy se ujal slogan „Na žádných pneumatikách nejezdí tolik lidí, jako na pneumatikách Goodyear“.

Goodyear si vedoucí pozici v gumárenském a pneumatikářském průmyslu udržuje dodnes. Tisíce průlomových novinek, inovací, vynálezů, prvních zkušeností a zlomových okamžiků, které dnes stojí na seznamu dosažených úspěchů této společnosti, jsou odrazem jejího stálého závazku zlepšovat výkonnost svých produktů.

Společnost Goodyear je obecně velmi uznávána právě pro svoji dlouhodobou snahu zvyšovat bezpečnost a výkon prostřednictvím technického pokroku – za tím stojí mimo jiné vývoj první letecké pneumatiky v roce 1909, první pneumatiky s hroty, první pneumatiky pro jízdu na měsíci, první opravdové vysokorychlostní pneumatiky a mnoho dalších.

Bezpečné přistání
První letecká pneumatika vyvinutá firmou Goodyear v roce 1909 umožnila letadlům, která do té doby přistávala na bicyklových pneumatikách a lyžinách, přejít k mnohem bezpečnější technologii – první transkontinentální let přistál s pneumatikami Goodyear 63x během 84 dní.

Bezpečnost i v těch nejnáročnějších přírodních podmínkách
Zima klade na řidiče jedny z největších nároků. Klesající teploty, neustávající déšť, sněhová břečka, led a sníh vyžadují pneumatiky, které si dokáží s těmito extrémními podmínkami poradit. Goodyear zařadil vývoj takové pneumatiky na vysokou příčku v žebříčku svých priorit. V roce 1934 společnost uvedla první pneumatiku s hroty určenou pro jízdu ve sněhu a blátě.

Za posledních sedmdesát let Goodyear vyvinul jednu z nejpokrokovějších gumárenských technologií ovlivňujících bezpečnost jízdy – včetně posledních úspěchů, technologií SmartWear a ActiveBraking. Goodyear zkonstruoval i některé nejuznávanější pneumatiky, speciálně vyvinuté jako odpověď na náročné přírodní podmínky a počasí. Řadí se mezi ně například zimní pneumatiky UltraGrip, OptiGrip a HydraGrip, které byly vytvořeny přímo pro jízdu v evropském deštivém počasí. Již v sedmdesátých letech Goodyear představil Aquatred, jednu z první opravdových „mokrých“ pneumatik dostupných na trhu.

Technologie RunOnFlat – mějte svůj vůz pod kontrolou i po defektu pneumatiky
Vzhledem k tomu, že pasivní bezpečnostní prvky jako bezpečnostní pásy, airbagy aj. patří dnes u většiny moderních aut ke standardu, začínají se výrobci zajímat rovněž o aktivní bezpečnostní prvky. Například pneumatiky Goodyear RunOnFlat byly společností představeny poprvé jako pneumatiky EMT v roce 1997 a až později, v roce 2005, jako RunOnFlat. Goodyear RunOnFlat je jedna z hlavních aktivních bezpečnostních technologií, která pomáhá řidičům bezpečně pokračovat v jízdě i po defektu pneumatiky.

Od svého uvedení na trh se RunOnFlat stala jednou z vedoucích bezpečnostních technologií v gumárenském a pneumatikářském průmyslu a řada výrobců automobilů se rozhodla své vozy vybavit právě touto technologií – dnes Goodyear dodává pneumatiky RunOnFlat hlavním výrobcům automobilů včetně Audi, BMW, Mini, Mercedes-Benz, Ferrari, Rolls-Royce a dalších.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric – opravdový příběh úspěchu
Cesta řady letních pneumatik Goodyear Eagle F1 vedla od úspěchu k úspěchu a přinesla několik mezinárodních uznání a cen. V roce 2011, téměř třicet let po uvedení první UHP letní pneumatiky Eagle F1 na trh, Goodyear představuje její poslední generaci, novou Eagle F1 Asymmetric 2. Nová řada Eagle F1 s technologií ActiveBraking prošla rozsáhlými zkouškami nezávislé testovací společnosti TÜV SÜD Automotive. Mimořádně dobré výsledky testů pneumatik jsou příslibem úspěšného vstupu na trh v následujících měsících.

Bezpečnost pro všechny uživatele silnic
V rámci svého stále platného závazku vůči zvyšování bezpečnosti silničního provozu Goodyear podepsal Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu (ERSC) – celoevropskou iniciativu, která si klade za cíl zvýšení bezpečnosti na silnicích v celé Evropě. Mimo rozsáhlých kampaní o údržbě pneumatik a zodpovědném řízení bude věnována zvláštní pozornost dětem, jejich vzdělávání v pravidlech silničního provozu pro zajištění lepší ochrany na cestách. Speciálně pro děti z mateřských škol je určen mezinárodní projekt Goodyear – Bezpečná školka, který běží v České republice již čtvrtým rokem a zaměřuje se právě na bezpečnost dětí v silničním provozu.

„Pro výrobce pneumatik je nejúčinnějším způsobem, jak přispět k bezpečnosti na silnicích, vývoj nových produktů. Závazek přispívat k bezpečnosti díky inovacím je zcela zásadní filozofií naší společnosti a bude i nadále udávat směr naší činnosti tváří v tvář budoucím výzvám,“ uzavřel za Goodyear Hugues Despres.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!