2012 Shell Eco-marathon: Pneumatiky Michelin zlepšují spotřebu pohonných hmot

30. května 2012, 0:00

Společnost Michelin podpořila i v roce 2012 projekt Shell Eco-marathon, který se uskutečnil v Rotterdamu v Holandsku. Celkově 227 týmů z 24 zemí se zapojilo do boje o co nejnižší spotřebu.

Cílem akce bylo dojet co nejdále s jedním litrem paliva v nádrži. Výrazným výsledkem byl úspěch týmu Microjoule-La Joliverie (Francie), kteří ujeli se svým vozítkem na pneumatikách Michelin, které jezdí na vodíkový pohon 2.832,8 km v kategorii Prototype Gasoline fuel class.

Soutěžení na městkém okruhu, poprvé v historii evropské části Shell Eco-marathonu, nabídlo nové možnosti soutěžním týmům. Zde se nacházelo pět 90° zatáček, kde si soutěžící vyzkoušeli také své jezdecké schopnosti. Brzdění, přidávání plynu a zatáčení představovalo 50% výsledků.

Městský okruh a závodění na něm jednoduše demonstroval praktickou využitelnost znalostí pro budoucí mobilitu v městských aglomeracích a zároveň přiblížil soutěž blíže divákům. Stejně jako v uplynulých letech, tak se i v letošním roce Michelin opět zapojil do soutěže se speciálně vyvinutými pneumatikami s extrémně nízkým valivým odporem.

Zajímavostí je, že tyto pneumatiky mají až 6 krát nižší úroveň valivého odporu ve srovnání s běžnou úspornou pneumatikou MICHELIN EnergyTM Saver. To je také důvod, proč Michelin významně pomáhá řidičům aktivně snižovat spotřebu paliva.

V uplynulých letech obouval Michelin více než 80% soutěžících v kategorii prototypů, která zahrnuje ultra moderní vozy navržené tak, aby dosáhly co nejnižší spotřeby paliva.

Pro kategorii městské koncepty, kde závodí automobily podobné těm, které můžete vidět v běžném provozu, dodává Michelin standardní nízkoenergetické pneumatiky. Zde je procento zastoupení tohoto obutí ještě vyšší, 90%. To, že pneumatiky hrají důležitou roli ve snižování spotřeby paliva je všeobecně známo, nicméně jejich vliv je mnohem významnější právě v kategorii prototypů. U standardních vozů ovlivňují pneumatiky 20% spotřeby paliva. U prototypů je to však již okolo 60%.

Při vývoji nových produktů se skupina Michelin vždy zaměřuje na řešení, která v sobě kombinují několik výzev budoucí mobility, jako bezpečnost, dlouhou životnost a nadstandardní efektivitu při využití paliva. V roce 2012 Michelin investoval přibližně 600 millionů EUR do výzkumu a vývoje.

Shell Eco-marathon Evropa
Shell Eco-marathon patři mezi světově uznávané soutěže pro mladé student, která se koná pravidelně v Evropě, Americe a Asii. Letošní, již 28. ročník, se konal v květnu v Rotterdamu, za účasti přibližně 200 týmů z 24 zemí. Společně s touto soutěží se uskutečnila také řada doprovodných akcí, které měly inspirovat obyvatele Evropy, aby se zamysleli nad vyuitím moderních technologií pro budoucí generace.

Zdroj: michelin.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!