Pneumatiky Ultra-High-Performance: špičková konstrukce pro sportovní osobní vozidla a SUV

22. dubna 2013, 11:45

Sportovní individualita je na vzestupu. Špičkové produkty podtrhují zvláštní pozici na trhu sportovních pneumatik.

Rychlejší, větší, širší – a mnohem, mnohem více. Význam segmentu ultra-high-performance, který je známý pod zkratkou UHP, během posledních několika let neustále roste. Odborníci koncernu Continental odhadují v tomto roce velikost trhu s pneumatikami 17“+ s rychlostním indexem W, Y nebo Z na více než 5.000.000 jen v samotném Německu. A poptávka nadále poroste. Vozidla standardně vybavená motory dosahujícími rychlostí nad 240 km/h jsou nyní nedílnou součástí každodenního provozu na silnicích a rychlostní limit se neustále posouvá směrem nahoru. Jestliže byla při sériové výrobě vozidel rychlost 300 km/h ještě před pár lety určitou hranicí, nyní již Audi R8 dosahuje maximálních rychlostí nad 300 km/h a podobně je na tom i Porsche 911 Turbo S. Další rychlá vozidla, jako jsou mimo jiné například Ferrari, Bugatti a Jaguar, také dokáží tuto rychlost překročit.

Tento trend lze také pozorovat v rámci trhu s vozy SUV, který neustále roste. Vozidla s pohonem čtyř kol, jako jsou Range Rover HSE, Audi Q7, Mercedes GLK a VW Touareg, mohou snadno dosáhnout rychlostí nad 200 km/h. Maximální rychlost posledně jmenovaného je 242 km/h. BMW X5 M a Porsche Cayenne Turbo S mohou dokonce zrychlit až na 275 km/h a 283 km/h při výkonu výrazně vyšším než 500 koní.

Výzva pro odborníky
Oproti úzkým pneumatikám nabízejí moderní nízkoprofilové pneumatiky obecně výhody, pokud jde o stabilitu při zatáčení, přesnost řízení, změnu jízdního pruhu, změny zatížení a hbitost. Nicméně, vzhledem k vzrůstajícím rychlostem sportovních vozidel je pro konvenční pneumatiky stále obtížnější, aby splnily požadavky tohoto luxusního segmentu. S ohledem na výše uvedené se vývoj pneumatik ultra-high-performance stal v posledních letech pro odborníky velkou výzvou. Supersportovní vozidla, která mohou dosahovat rychlostí výrazně překračujících 300 km/h hned jak opustí brány výrobního závodu, vyžadují stále více speciálních řešení. Zároveň faktory, jako jsou spotřeba a bezpečnost, hrají ve výkonnostních specifikacích výrobců vozidel stále větší roli. Koncern Continental, jako jeden z největších výrobců OEM v Evropě, pohotově reagoval na tento trend zahájením výroby modelů ContiSportContact 5 a ContiSportContact 5 P.

• Prostřednictvím modelu ContiSportContact 5 oslovuje Continental zejména řidiče sportovních vozidel a SUV se sportovními jízdními vlastnostmi. Tato pneumatika s inovativní technologií „Black Chili“ je schválena pro rychlosti do 300 km/h.

•  Jeho „velký bratr“, model ContiSportContact 5 P, je ještě o krok napřed; je součástí standardní výbavy supersportovního vozidla Audi R8, které dokáže dosáhnout rychlosti až 320 km/h při výkonu 560 koní. Písmeno „P“ zde znamená „performance“ (výkonnost), což naznačuje nekompromisně sportovní konstrukci. Je to poprvé, kdy konstrukce pneumatik pro přední a zadní nápravu byly navzájem dokonale sladěny a přizpůsobeny pro montáž na jednotlivé nápravy.

Až 23“ pro SUV
Continental také nabízí jednu z nejširších řad pneumatik pro SUV. Tyto pneumatiky jsou vhodné pro ráfky o průměru 15 až 23 palců a poměry výška/šířka 85 % až 25 %. Jsou schváleny pro rychlosti do 300 km/h, ale při testování mohou tuto hranici za určitých podmínek překročit. Vlajkovou lodí v oblasti vysoké výkonnosti a rychlých čtyřkolek je pneumatika Conti4x4SportContact, která je u mnoha SUV od evropských výrobců součástí standardní výbavy.
 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!