Mezinárodní porota ocenila plně automatické zařízení pro testování pneumatik AIBA

6. května 2013, 15:58

Mezinárodní porota soutěže Vehicle Dynamics Innovation Award 2013 (V.D.I. Award) označila nové, na počasí nezávislé zařízení pro testování pneumatik AIBA koncernu Continental jako „inovaci roku“.

Jakmile bude aktuální fáze industrializace dokončena, bude možné celoročně testovat brzdné charakteristiky až u 100.000 pneumatik ročně na suché, mokré a zledovatělé vozovce. Continental spustil systém AIBA (automatický vnitřní brzdný analyzátor) vloni na podzim. Díky tomu zažívá technologie testování obrovský pokrok v oblasti vývoje letních a zimních pneumatik pro osobní vozidla, dodávky a vozidla s pohonem 4×4. Nové zařízení na testovacím okruhu Contidrom, nedaleko od centrály v Hannoveru, je umístěno v hale, která má délku 300 m a šířku 30 m. Testovací vozidlo bez řidiče může plně automaticky zrychlit až na 120 km/h a následně brzdit na různých standardizovaných površích, které lze měnit pomocí hydrauliky.

Dříve byly testy prováděny na okruhu Contidrom za měnících se povětrnostních podmínek, jako je teplota a vítr. AIBA nyní umožňuje provádění testů pneumatik celoročně v prostředí s plně řízeným klimatem a v podmínkách, které lze téměř dokonale reprodukovat. Dříve byly výsledky zkresleny reakční dobou testovacího jezdce a použitou brzdnou silou, stejně jako odchylkami vzniklými v důsledku změn teplot vzduchu a vozovky. AIBA nyní tyto vlivy podstatně redukuje.

29 odborníků v porotě ocenilo fakt, že nyní je podstatně jednodušší porovnávat a reprodukovat výsledky testů. „Díky tomuto inovačnímu systému vyřešil Continental hlavní problém v testování pneumatik: počasí,“ soudí Lorenzo Faccinetti z italského magazínu „Auto“. Marc Noordeloos, odborný žurnalista z USA, hodnotí: „Nové zařízení AIBA umožňuje koncernu Continental pokročit ve svém vývoji pneumatik.“ Hormazd Sorabjee z indického magazínu „Autocar“ dodává: „Nové testovací zařízení by mohlo změnit obraz vývoje pneumatik.“

V.D.I. Award se uděluje každý rok. Porotci vybírají vítěze ze čtyř až šesti navržených kandidátů, kteří se dostanou do užšího finále. Nominace podává tým vydavatele a čtenáři odborného magazínu „Vehicle Dynamics International“.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!