dTest: Test zimních pneumatik – co obout letos v zimě?

26. září 2014, 19:05

Podzim už je tady a období, kdy autům nazouváme zimní pneumatiky, se blíží. Jak vybrat ty kvalitní a bezpečné? Spotřebitelský časopis dTest právě zveřejnil nový srovnávací test zimních pneumatik, tentokrát o velikostech 175/65 R14 a 195/65 R15, které obouvají například Škoda Fabia a Octavia. V obou rozměrech je možné najít čtveřici modelů s dobrými jízdními vlastnostmi, ale i nedostatečně hodnocené produkty.

Ve čtrnáctipalcové kategorii získaly celkově dobré hodnocení pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 a Firestone Winterhawk 3. Uspěly ve všech důležitých dílčích zkouškách, jako je jízda na mokru, sněhu, suchu a náledí. „Vítězem testu se stal model Continental. Předvedl nejlepší výkon na mokru i na náledí, navíc získal velmi dobré hodnocení ve zkoušce opotřebení. Pneumatikou s nejdelší životností je opět Michelin Alpin A4,“ konstatuje Ondřej Jánoška, redaktor časopisu dTest.

Druhou příčku v rozměru 175/65 R14, který obouvá například Škoda Fabia, Renault Clio nebo Toyota Yaris, obsadil model Dunlop SP Winter Response 2. Poradil si nejlépe na sněhu a druhý nejlepší výkon předvedl na mokré vozovce. Je tudíž dobrou volbou pro ty, kdo jezdí ve výše položených oblastech, kde jsou vozovky v průběhu zimy většinou zasněžené nebo mokré po chemickém ošetření. Dunlop měl zároveň nejmenší vliv na spotřebu paliva a také nejkratší brzdnou dráhu.

„Kvůli slabým výsledkům zejména na mokré vozovce naopak nedoporučujeme pneumatiky Cooper WeatherMaster SA2 a Star Performer SPTS AS. Za nejlepší pneumatiku v testu můžete zaplatit jen o sto korun víc, proto by nešlo o dobrou investici,“ říká Ondřej Jánoška.

I mezi patnáctipalcovými pneumatikami o rozměru 195/65, které se hodí například pro vozy Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Ford Focus, byla čtveřice modelů s vyváženými jízdními vlastnostmi. Těmi se mohou chlubit Continental ContiWinterContact TS850, Bridgestone Blizzak LM 001, Dunlop SP Winter Sport 4D a Semperit Speed-Grip 2. Vítězné vavříny si opět odnesl Continental s nejlepšími výsledky při jízdě na náledí a s druhými nejlepšími výsledky na ostatních površích – tedy na mokré a suché vozovce i na sněhu. Zároveň je to pneumatika s nejmenším vlivem na spotřebu pohonných hmot a s nejdelší životností. Na mokré vozovce byly nejlepší pneumatiky Bridgestone.

Vůbec nejhoršími pneumatikami v testu byly patnáctipalcové modely Achilles Winter 101 a Infinity Winter Hero INF 049, které propadly při zkouškách na mokrém povrchu, a skončily tak s nedostatečným hodnocením. Pneumatikám Infinity nepomohl ani jeden z nejlepších výkonů na sněhu a dobré výsledky na náledí.

Tisková zpráva dTest, o.p.s.

Související články

dTest: Nové crashtesty v největší české databázi
dTest: Nové crashtesty v největší české databázi

Obsáhlá databáze výsledků nárazových zkoušek Euro NCAP se rozrostla o pět nových vozů. Výsledky pětihvězdičkového Mercedesu-Benz třídy GLA, čtyřhvězdičkových Renaultu Twingo a Toyoty Aygo a dvou tříhvězdičkových modelů – Citroënu Berlingo a elektrické dodávky Nissanu e-NV200 najdete v češtině na www.dtest.cz/crashtesty. Automobilka Mercedes-Benz dostála pověsti luxusní značky, se kterou se spojuje také vysoká míra bezpečnosti. […]

dTest: Co dělat, když jste koupili vůz se stočeným tachometrem?
dTest: Co dělat, když jste koupili vůz se stočeným tachometrem?

Koupili jste ojetý vůz s ujištěním, že stav ujetých kilometrů na tachometru odpovídá realitě, a posléze zjistili, že to není pravda? Nevzdávejte to, s prodejcem je možné jednat a bránit svá práva. „Stáčení tachometrů je u nás nejrozšířenějším nešvarem při prodeji ojetých vozidel. Zhruba 40% nabízených ojetých automobilů má nelegálně upravený stav tachometru,“ konstatuje Lukáš […]

dTest: Omlazená je až pětina ojetých vozidel prodávaných v ČR
dTest: Omlazená je až pětina ojetých vozidel prodávaných v ČR

Chystáte se koupit ojetý automobil? A víte, že u celé pětiny ojetých vozidel prodávaných v České republice je nesprávně uveden rok výroby? Pokud si tento údaj neověříte, můžete snadno koupit vůz starší, než jste očekávali, a zbytečně ho tak přeplatit. Problém omlazování vozidel se týká i těch, kdo kupují nové auto. Podle průzkumu je zhruba […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!