Goodyear v Ženevě 2015 odhaluje Triple Tube, koncept inteligentně se měnící pneumatiky

9. března 2015, 10:11

Společnost Goodyear dnes oznámila, že na Mezinárodním autosalonu v Ženevě vystavuje koncept pneumatiky Triple Tube. Pneumatika vyvinutá Inovačním centrem společnosti Goodyear v Lucemburku se může nafouknout a vyfouknout dle podmínek na vozovce, a tak poskytovat řidičům vylepšenou a všestrannou výkonnost. Koncept pneumatiky je dalším příkladem společnosti Goodyear jako průkopníka v oblasti inovací, neboť tato technologie by mohla být v budoucnu spojena s autonomními vozidly, jelikož umožňuje pneumatice, aby si „připravila” tvar, který potřebuje, ještě před vjezdem do zatáčky. S uvedením této pneumatiky na trh se nepočítá.

{uri:/gallery/131}

Koncept přináší maximální výkon ukrytý v jedné pneumatice, která se automaticky přizpůsobuje do tří různých poloh dle podmínek na vozovce:

  • Eco/Bezpečnostní poloha: Nabízí snížený valivý odpor díky optimalizovanému rozložení tuhosti. Poskytuje vynikající brzdění na suchu prostřednictvím široké stopy, která je v kontaktu s vozovkou.  
  • Sportovní poloha: Umožňuje řidičům dobrou ovladatelnost na suchu díky optimalizované kontaktní ploše kuželovitého tvaru.
  • Bezpečnostní poloha na mokro: Zvýšený běhoun ve středu pneumatiky vede k většímu průměru pneumatiky, z čehož vyplývá užší a delší stopa poskytující vysokou odolnost vůči aquaplaningu. 

Pneumatika využívá vnitřní pumpu, která přesouvá vzduch z hlavní komory do tří jednotlivých vzduchových komor. Více vzduchových komor nabízí delší mobilitu, neboť i přes defekt jedné komory je stále umožněno řidiči pokračovat v cestě. V neposlední řadě může být bočnice konceptu Triple Tube uzpůsobena tak, aby odpovídala vzhledu paprsků a ráfku výrobce automobilu. 

Běhounová směs konceptu pneumatik Triple Tube je vyrobena ze siliky ze zpopelněných rýžových slupek. Jde o technologii, kterou společnost Goodyear zveřejnila v roce 2014.

„Pneumatika Triple Tube je potvrzením schopností našich inženýrů. Jsme hrdí, že ji v Ženevě představujeme jako koncept. Ve společnosti Goodyear jsme zavázáni k tomu, aby se zákazníci cítili dobře a abychom jim pomáhali dostat se bezstarostně tam, kam chtějí. Tento koncept pneumatiky ztělesňuje tuto myšlenku, když se přizpůsobí a poskytne optimální výkon před jakoukoli cestou. Pneumatika spojuje environmentální výhody snížením emisí CO2 a použitím udržitelných materiálů s bezpečnostními výhodami a vylepšenou mobilitou v případě defektu pneumatiky,” řekl Jean-Pierre Jeusette, generální ředitel inovačního centra společnosti Goodyear v Lucemburku.

Pneumatika je čistě vývojovým konceptem a nebude firmou vyráběna za účelem prodeje. Tyto pneumatiky jsou navrženy v rámci firemního inovačního procesu za účelem vyvolání debaty s cílem hledat možná řešení a zároveň umožňují inženýrům přemýšlet „mimo zajeté koleje“, aby byli schopni vytvářet inteligentní řešení pro inteligentní budoucnost.

Související články

Goodyear odhaluje na autosalonu v Ženevě první světovou pneumatiku vytvářející elektřinu
Goodyear odhaluje na autosalonu v Ženevě první světovou pneumatiku vytvářející elektřinu

Společnost Goodyear představuje na letošním Mezinárodním autosalonu v Ženevě svůj nejnovější koncept pneumatiky – futuristickou pneumatiku se schopností vytvářet vlastní elektřinu. Pneumatika, jednoduše pojmenovaná podle svého vývojového kódu BH03, která byla vytvořena inženýry Inovačního centra Goodyear, má schopnost transformovat deformaci na elektrickou energii. S nárůstem zájmu o elektrická auta na světovém trhu se očekává, že […]

Koncepty pneumatik Goodyear nabízejí náhled do budoucnosti
Koncepty pneumatik Goodyear nabízejí náhled do budoucnosti

Dva průkopnické koncepty pneumatik odhalené společností Goodyear tento týden na 85. ročníku Mezinárodního autosalonu v Ženevě mohou do budoucna radikálně změnit roli pneumatik na automobilech. Přestože se prozatím jedná pouze o koncepty pneumatik, futuristické technologie posilují představivost a poskytují náhled na to, jaké praktické inovace mohou být na obzoru. {uri:/gallery/131} První koncept, pojmenovaný „BH03“, nabízí […]

Řada letních pneumatik EfficientGrip Performance přináší nejvyšší hodnocení na evropském štítku
Řada letních pneumatik EfficientGrip Performance přináší nejvyšší hodnocení na evropském štítku

Společnost Goodyear představila osm nových rozměrů řady EfficientGrip Performance, které nesou nejvyšší hodnocení AA. Díky tomuto rozšíření disponuje společnost Goodyear jednou z nejrozsáhlejších nabídek pneumatik s hodnocením AA na současném trhu. Osm nových rozměrů doplňuje aktuální širokou nabídku pneumatik Goodyear s hodnocením BA, která čítá 53 rozměrů pneumatiky EfficientGrip Performance. Označení AA je nejvýše dosažitelným […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!