Zimní značení – Jak poznáte dobrou zimní pneumatiku?

24. října 2016, 12:17

Ve spolupráci s firmou Barum Continental Vám poradíme, jak se orientovat v označení pneumatik.

"Alpský symbol" označuje zimní pneumatiky v souladu s předpisy EHK OSN (platné v Evropské unii adalších zemích) a předpisů pro použití pneumatik v USA a Kanadě. Výkon těchto zimních pneumatik na sněhu musí být prokázán objektivními testy a splnit, nebo překročit stanovené limity. Tyto pneumatiky poskytují vysoký výkon s ohledem na bezpečnost a ovládání na sněhu, na zledovatělé silnici a obecně při nízkých teplotách.

V porovnání s běžnými pneumatikami mají ty se symbolem "M+S" vylepšené jízdní vlastnosti na sněhu, především pak záběr a stabilizacipohybu. Vylepšení vlastností je dosaženo díky dezénu, směsi, nebo konstrukci pneumatiky. Přestože symbol 'M+S' je všeobecně v řadě evropských zemí považován za symbol zimních pneumatik, Continental doporučuje v teplotách pod 7°C použití pneumatik s "Alpským symbolem". M+S je tedy méně náročný symbol, který vyhoví zákonu, nikoliv však plné bezpečnosti.

M+S symboly pro 4×4/SUV pneumatiky

Mnoho terénních a SUV vozidel je vybaveno pneumatikami s označením „M+S“. Důvodem je skutečnost, že tato kategorie vozidel byla nejprve nabízena v Severní Americe, kde jsou celoroční pneumatiky povinně označovány symbolem „M+S“. V rámci širokého portfolia společnosti Continental najdeme toto označení například u pneumatik ContiCrossContact LX 2, ContiCrossContact LX Sport či Conti4x4Contact.

Označení M+S je oficiálně definováno ve směrnici EU takto: „pneumatika s dezénem a strukturou běhounu navrženými tak, aby dosahovala lepších vlastností na sněhu než běžná pneumatika“. Vlastnosti pneumatik s označením „M+S“ tedy nejsou přesně definovány ani měřeny.

Zimní pneumatiky jsou v Severní Americe označeny na bočnici Alpským symbolem. Pouze pneumatiky, které splňují nebo překračují stanovené požadavky, mohou být opatřeny tímto symbolem.

Doporučení koncernu Continental: Přestože jsou v některých evropských zemích pneumatiky s označením „M+S“ považovány za zimní, společnost Continental doporučuje v zimních podmínkách používat zimní pneumatiky s Alpským symbolem na bočnici a hloubkou dezénu nejméně 4mm.
 

Související články

Pneumatiky Continental vyhrávají testy odborných časopisů
Pneumatiky Continental vyhrávají testy odborných časopisů

Pneumatika WinterContact TS 850 P je se svým vysoce kvalitním vyvážením vítězem testu odborného časopisu “auto motor und sport” a u časopisu AutoBild bodovala nová zimní pneumatika WinterContact TS 860. Odborný časopis “auto motor und sport” zveřejnil svůj test zimních pneumatik 2016. Odborníci ze Stuttgartu podrobili důkladnému testování deset profilů ve velikosti pro SUV o rozměru […]

V létě nehustěte na maximální doporučený tlak
V létě nehustěte na maximální doporučený tlak

Tlak v pneumatice roste a klesá o 0,1 atmosféry při změně teploty o 10°C, tj. pokud jste pneumatiky naposledy dohušťovali na jaře při teplotě kolem 10°C, je pravděpodobné, že při letních 30°C bude tlak v nich větší o 0,2 atmosféry. Teplota na slunci však často přesahuje hranici 30°C, nezřídka se setkáme i s teplotami kolem […]

Continental: Pár tipů jak na zimní pneu
Continental: Pár tipů jak na zimní pneu

Příprava na zimní motoristickou sezónu se nerovná pouze koupi libovolných zimních pneumatik. Mezi jednotlivými modely pneumatik jsou velké kvalitativní rozdíly (při výběru se doporučuje řídit výsledky odborných magazínů či auto-moto klubů). Velký vliv na to, jak se pneumatika vypořádá se zimními podmínkami, má i pravidelná údržba ze strany řidiče. Vzorek Kvalitní vzorek snáze a rychleji […]

Nová pneumatika PremiumContact 6 bude představena začátkem roku 2017
Nová pneumatika PremiumContact 6 bude představena začátkem roku 2017

Nové pneumatiky PremiumContact 6 budou u prodejců dostupné začátkem příštího roku v pestré škále rozměrů. Postupně nahradí úspěšné předchozí modely ContiPremiumContact 5 a ContiSportContact 5. Ty se těšily vysoké prodejnosti jak v sektoru první výbavy, tak na trhu náhradní potřeby. Jen výrobcům vozidel společnost Continental v tomto regionu dodala na 400 různých OE specifikací. Dnes, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!