V létě nehustěte na maximální doporučený tlak

1. srpna 2016, 13:33

Tlak v pneumatice roste a klesá o 0,1 atmosféry při změně teploty o 10°C, tj. pokud jste pneumatiky naposledy dohušťovali na jaře při teplotě kolem 10°C, je pravděpodobné, že při letních 30°C bude tlak v nich větší o 0,2 atmosféry.

Teplota na slunci však často přesahuje hranici 30°C, nezřídka se setkáme i s teplotami kolem 40°C. V tomto případě roste tlak v pneumatice o další 0,1 atmosféry.

Pokud tedy běžně hustíte pneumatiky na maximální doporučenou úroveň, můžete mít nyní v pneumatice nebezpečný přetlak, který může v extrémním případě skončit explozí.

Nebezpečí představuje nejen jízda během parného letního dne po vyhřáté vozovce, ale také zaparkování auta na nekrytém místě.

Pneumatiky v létě hustěte na průměrné hodnoty, které Vám poskytují dostatečnou rezervu směrem vzhůru (v době rostoucích teplot), tak dolů (v době klesajících teplot). V potaz berte i fakt, že ranní teploty se od těch odpoledních mohou lišit až o 20°C.

Pneumatiky je vhodné hustit v době, kdy nejsou zahřáté jízdou. Pouze tak získáte objektivní informaci o stavu tlaku v pneumatikách a spíše se Vám podaří pneumatiky nahustit na hodnoty, které minimalizují jakákoliv rizika (podhuštění, přehuštění, delší brzdná dráha, nerovnoměrné sjíždění dezénu apod.)

Související články

Jízdní podmínky – proč na ně brát ohled při výběru pneumatiky
Jízdní podmínky – proč na ně brát ohled při výběru pneumatiky

Pneumatiky se nedělí pouze na letní a zimní. Dále je třeba rozlišovat mezi pneumatikami určenými pro sportovní jízdu, ekologickou jízdu, pneumatikami pro auta s pohonem 4×4 apod. V případě, že vozem jezdíte převážně po dálnicích, přičemž preferujete „sportovní“ styl jízdy, je vhodné sáhnout v pneuservisu namísto po „obyčejných“ pneumatikách po těch sportovních. Tento typ pneumatiky […]

SportContact 6 vítězem testu magazínu evo v roce 2016
SportContact 6 vítězem testu magazínu evo v roce 2016

Pneumatika SportContact 6 od společnosti Continental debutovala v rámci testů 19″ pneumatik ve Velké Británii, kde se v letošním testu letních pneumatik měsíčníku evo umístila na první příčce. V tomto testu letních pneumatik magazínu evo pneumatika SportContact 6 od společnosti Continental soupeřila s 8 konkurenčními letními pneumatikami s rozměrem 235/35 R19. Vítězství v testu prokázalo […]

Autozeitung zvolil novou pneumatiku WinterContact TS 860 vítězem svého prvního testu
Autozeitung zvolil novou pneumatiku WinterContact TS 860 vítězem svého prvního testu

Nová pneumatika Continental WinterContact TS 860 vstoupila v prvním testu zimních pneumatik, který časopis Autozeitung dnes zveřejnil, úspěšně do nové sezóny. Od pneumatiky, která obsadila druhou příčku, ji dělí výrazný odstup 25 bodů, odstup od výrobku umístěného na třetím místě činil dokonce 34 bodů. Shrnutí časopisu Autozeitung: „Nová pneumatika Conti TS 860 je špičková“. Debut […]

Zimní značení – Jak poznáte dobrou zimní pneumatiku?
Zimní značení – Jak poznáte dobrou zimní pneumatiku?

Ve spolupráci s firmou Barum Continental Vám poradíme, jak se orientovat v označení pneumatik. "Alpský symbol" označuje zimní pneumatiky v souladu s předpisy EHK OSN (platné v Evropské unii adalších zemích) a předpisů pro použití pneumatik v USA a Kanadě. Výkon těchto zimních pneumatik na sněhu musí být prokázán objektivními testy a splnit, nebo překročit […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!