MAHA: ČVUT Praha získává jubilejní výkonovou zkušebnu

22. října 2014, 10:48

U příležitosti 35-ti letého výročí zahájení výroby výkonových a funkčních zkušeben vyhlásila firma MAHA Maschinebau Haldenwang na jaře roku 2014 soutěž o nejstarší fungující zkušebnu tohoto druhu.

Termín odevzdání přihlášek do soutěže byl stanoven na 31. srpna 2014 a soutěže se mohla zúčastnit jakákoliv malá nebo velká organizace na světě. Vítěz soutěže získá moderní výkonovou a funkční zkušebnu typ MSR 500/2 4WD včetně s tím spojených stavebních úprav, dopravy, montáže a zaškolení výměnou za nejstarší fungující výkonovou zkušebnu, která bude umístěna v historickém muzeu firmy MAHA Maschinbau Haldenwang.

Společnost MAHA Consulting na základě dobré znalosti trhu v tomto oboru oslovila ČVUT Praha, aby se zúčastnila tohoto výběrového řízení. A vskutku v útrobách zkušebního centra Na Julisce se nachází funkční historický klenot „Jednoválcová výkonová zkušebna 2WD“ vlastní konstrukce. Zkušebna byla navržena v letech 1964 až 1967 a vlastní výroba proběhla za podpory členů Sdružení automobilového průmyslu (MEZ Vsetín, TATRA Kopřivnice, ČZM Strakonice, ČKD Praha). V letech 1967 až 1968 byl vybudován vlastní objekt pro umístění zkušebny ve zkušebním centru Na Julisce. Po půlroční zkušební době byla dne 30.6.1969 výkonová zkušebna oficiálně spuštěna do provozu. Až na řídící jednotku zkušebny, která byla v roce 2002 nahrazena novou, zůstaly všechny části původní. Zkušebna je dodnes využívána studenty v rámci výuky na ČVUT Praha.

V rámci finále vyhodnocení soutěže zvítězila mezi 20 vybranými účastníky ČVUT Praha, která splnila všechny podmínky soutěže a prokázala existenci nejstarší fungující výkonové zkušebny. Slavnostní předání ceny se konalo dne 19.9.2014 na veletrhu Automechanika na stánku firmy MAHA Maschinebau Haldenwang. Ze strany ČVUT Praha převzala cenu Doc. Dr. Ing. Gabriela Achtenová z rukou ředitele fy. MAHA Maschinenbau Haldenwang Klause Burgera za přítomnosti zástupců firmy MAHA Consulting Ing. Petra Mahy a Pavla Bartošky, kteří zodpovídají za veškeré služby spojené se zprovozněním zkušebny.

Touto významnou událostí pokračuje další etapa úspěšné spolupráce firmy MAHA Consulting s ČVUT Praha, navazující na projekt realizace VTP Roztoky v roce 2012, kde společnost dodala na zkušebnu vozidel emisní čtyřmotorovou zkušebnu typ ECDM 48 4WD o průměru válců 48“ výrobce MAHA-AIP. Zkušebna umožňuje provádět emisní zkoušky dle platných evropských, japonských a US směrnic. Hlavním cílem této spolupráce je zvyšování úrovně výzkumné činnosti pro automobilový průmysl a rovněž výchova vlastních vědeckých kádrů.

Zdroj + foto: www.maha-cz.cz

Související články

MAHA Fest 20 let
MAHA Fest 20 let

Dne 10.9.2014 se konala v areálu fy. PAKRA ZF – SERVIS s.r.o. v Jihlavě kulturně-prezentační akce u příležitosti 20-ti let založení firmy MAHA Consulting s.r.o. Společnost zahájila činnost de jure už v listopadu 1993 coby zastoupení firmy MAHA Maschinenbau Haldenwang. Avšak praktická činnost společnosti začala až v roce 1994, kdy rovněž dochází ke spolupráci s dalšími významnými výrobci […]

JOSAM Dealer of the year 2013/2014
JOSAM Dealer of the year 2013/2014

Dne 18.9.2014 se v rámci veletrhu Automechanika 2014 konalo slavnostní vyhlášení soutěže o nejlepšího zástupce firmy JOSAM za období 2013/2014. Akce proběhla během slavnostní večeře v restauraci Depot 1899 za účasti všech zástupců (ca. 150 účastníků) celé skupiny Alignment Systems International, která dnes zahrnuje pod sebou 3 samostatné značky Car-O-Liner, JOSAM a TRUCK-CAM. Každá značka vyhlašovala […]

MAHA: Novinka v sortimentu – kamerový systém pro měření geometrie JOSAM CamAligner
MAHA: Novinka v sortimentu – kamerový systém pro měření geometrie JOSAM CamAligner

Společnost MAHA má aktuálně k dispozici pro prodej a pro předváděcí akce nový systém pro měření geometrie užitkových vozidel typ JOSAM CamAligner. Tento kompaktní měřicí systém umožňuje servisům užitkových vozidel a pneuservisům nabídnout rychlé a přesné měření geometrie řízení a náprav. JOSAM CamAligner Měření geometrie řízení a náprav užitkových vozidel pomocí kamerové technologie.Tento kompaktní měřicí […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!