S BestDrive na cestách…. do Chorvatska

21. června 2013, 7:38

Chorvatsko každoročně navštíví přes milion Čechů. Nejinak tomu zřejmě bude i během letošních prázdnin. Je pro Čechy nejen finančně přijatelné, jazykově blízké, ale nabízí také rychlou a pohodlnou cestu k moři s průzračnou vodou.

Nejvíc Čechu cestuje do Chorvatska po vlastní ose – vlastním či vypůjčeným vozem. Jaká trasa je nejoblíbenější?

Nejznámější trasy
Vede přes hraniční přechod Mikulov a dále po rakouské dálnici do Vídně, Gratzu, dále na slovinský Maribor a odtud až do chorvatského Záhřebu. Během své cesty tedy projedete celkem 4 země – Českou republiku, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko. Alternativní trasa může vést přes Slovensko a Maďarsko. V tom případě vaše cesta povede do slovenské Bratislavy, přes přechod Rajka do Maďarska, pokračovat směr Gyor. Za Gyorem doporučujeme sjezd z dálnice směr Veszprém. U Balatonu se zpátky napojíte zpět na maďarskou dálnici M7 a pokračujete až na hraniční přechod s Chorvatskem – Goričan. Pokračujete p chorvatské dálnici do Záhřebu a dál pokračujete do Vašeho letoviska. Každá země má svá specifika, pravidla, dálniční známky i servisní sítě, které Vám mohou pomoci v případě nouze na silnici.

1. Česká republika
Dálniční síť není potřeba představovat, pro osobní automobily můžete zakoupit dálniční známku buď celoroční za 1.500 Kč, měsíční za 440 Kč nebo desetidenní známku v hodnotě 310 Kč. Ještě doma doporučujeme pečlivou přípavu na zahraniční cestu. Nezapomeňte překontrolovat povinnou výbavu vozu: autolékárničku, reflexní vestu, výstražný trojúhelník, rezervu, náhradní žárovky do světel a další.

Přípravu vozidla na dovolenou můžete přenechat i profesionálům – servisní síť BestDrive Vám zajistí kontrolu Vašeho vozidla před dovolenou. Budete tak mít jistotu, že Vaše cesta k moři bude bez technických komplikací. Vzhledem k letnímu počasí doporučujeme se soustředit i na servis klimatizace, jejíchž funkčnost a bezproblémový chod během cesty na dovolenou určitě oceníte. Servisní síť BestDrive má v České republice velmi široké pokrytí – díky více než 170 servisech ji najdete v prakticky každém (nejen) větším městě.

2. Rakousko
Rakouská dálnice začíná kousek za Mikulovem. Vede přes Vídeň, Gratz až k hraničnímu přechodu se Slovinskem (Spielfeld/Šentijl).

Dálniční známka pro osobní automobil stojí přibližně 8 EUR na 10 dní. Pokud se chystáte strávit v Chorvatsku delší dovolenou, budete si muset pořídit 2 dálniční známky. Můžete si koupit i dvouměsíční dálniční známku za necelých 25 Euro nebo roční za 80 Euro.

Pokud budete naneštěstí řešit technické problémy s Vaším vozidlem, můžete se obrátit na některý ze 40 servisů Profi Reifen. Profi Reifen je sesterská společnost sítě BestDrive – stejně jako ona patří do koncernu Continental a má obdobné zaměření svých služeb na pneuservis a autoservis.

3. Slovinsko
Dálnice vedoucí Slovinskem začíná hned za hraničním přechodem s Rakouskem. Týdenní dálniční známka stojí cca 15 EUR, měsíční pak 30 EUR. Slovinci kontrolují dálniční známky velmi přísně. Pokud víte, že se v Chorvatsku zdržíte déle než týden, určitě si kupte známku měsíční.

Pokud cestujete do Istriie, popř. severní části Kvarneru, můžete projet celou trasu Slovinskem, tzn. z Mariboru se vydat směrem na Lublaň a dále na jih na Istrijský poloostrov.

V případě potíží s Vaším automobilem nebo pneumatikami se můžete s důvěrou obrátit na síť Bartog, která provozuje síť více než 40 servisů s označením BHS. Seznam jejich poboček najdete na www.bartog.si.

4. Chorvatsko
Hned za hranicemi se Slovinskem začíná chorvatská dálnice, která vede přes Záhřeb až úplně na jih Chorvatska. Při vjezdu na tuto dálnici obdržíte kartu, kterou při výjezdu z dálnice vrátíte a zaplatíte poplatek. Jeho výše závisí na délce cesty. Za cestu do Istriie a Kvarneru zaplatíte zhruba 60 kun, Severní Dalmácie 100 kun a Střední Dalmácie 160 kun. Obecně se cena pohybuje v rozmezí 20-30 kun na 100 km. (1 kuna – 3,20 Kč)

Poplatky a další případné mýtné (mosty, tunely) je možné zaplatit v eurech, kunách, či platební kartou.

I v Chorvatsku existuje spřátelená servisní síť, která poskytne motoristům pomoc v nouzi – Auto Hrvatska, jejíž servisy najdete pod označením AH Servis. Seznam servisů najdete na www.autohrvatska.hr .

5. Slovensko
Cesta přes Slovensko a Maďarsko patří k druhé nejoblíbenější. Slovenská desetidenní dálniční známka stojí 10 Euro (cca 260 Kč), měsíční pak 14 Euro (364 Kč)

Slovenská sesterská servisní síť Pneubox má celkem 31 poboček, které nabízí jak autoservis, tak pneuservis. Jejich seznam najdete na www.pneubox.sk .

6. Maďarsko
I v Maďarsku doporučujeme využít – alespoň částečně – dálniční síť. Desetidenní dálniční známka vyjde na 2 975 ft (266 Kč), měsíční 4.780 ft (427 Kč)

I v Maďarsku existuje spřátelená servisní síť.

Dopravní předpisy
Jsou ve většině zemí stejné jako u nás. Nezapomínejme tedy na povinnost svítit světly i za dne, zabezpečení dětí v automobilu a používání bezpečnostních pásů (i na zadních sedadlech, pokud jsou přítomny). Děti do 12-ti let musí sedět na zadním sedadle a být připoutány.

Rakousko: Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. Na dálnici je maximální povolená rychlost 130 km/h, v obcích 50 km/h. Mimo obce 100 km/h. Za překročení maximální povolené rychlosti je pokuta až 150 EUR.

Slovinsko: U řidičů starších 25 let je hranice alkoholu v krvi 0,5 promile. Maximální povolená rychlost na dálnici je 130 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h, v obcích 50 km/h a mimo obce 90 km/h. Za překročení maximální povolené rychlosti v obci o více než 30 km/h je pokuta až 1 000 eur. Ve Slovinsku na kruhových objezdech platí přednost vozidla zprava (neplatí absolutní přednost vozidel na kruhovém objezdu jako u nás).

Chorvatsko: V Chorvatsku platí stejná pravidla jako ve Slovinsku. Za překročení maximální povolené rychlosti v obci je pokuta 300 až 15 000 kun. Mimo obec 500 až 7 000 kun. Pro řízení auta potřebujete platný řidičský průkaz, dále technický průkaz a doklad o povinném ručení vozidla (takzvaná zelená karta). Pokud jedete na dovolenou autem, u kterého nejste uveden jako majitel, nechte si vystavit plnou moc k vycestování do zahraničí. V případě využití služebního či firemního vozu musí být plná moc notářsky ověřená.

Slovensko:
Rychlostní limity povolené na Slovensku jsou stejné jako u nás. V obci 50 Km/h, mimo obec 90 Km/h a dálnice 130 Km/h. Telefonnování pří jízdě je povoleno pouze za použití hands-free sady. Na Slovensku je povinnost celeročního denního svícení. Tolerovaná hranice alkoholu v krvi řidiče je, 0,2 promile. Před cestou na Slovenskou zkontrolujte zda je vaše vozidlo vybaveno vlečným lanem, výstražným trojúhelníkem, rexlexní vestou a odpovídající lekárničkou s kartou první pomoci.

Maďarsko:
Maďarsku platí celoroční povinnost jízdy s rozsvícenými potkávacími světly. Všechny osoby cestujícící ve vozidle musí být připoutáni bezpečnostním pásem a v případě dětí sedět v odpovídající dětské autosedačce. Maďarské rychlostní limity – v obci platí 50 Km/h, 90km/h mimo obec, rychlostní silnice 100km/h a dálnice 130 km/h. V případě dopravní nehody vždy volejte policii na čísle 107 a do jejího příjezdu místo dopravní nehody neopouštějte.Na alkohol za volantem v Maďarsku zapomeňte. Platí zde stejně jako u nás nulová hranice.

BestDrive je největší česká síť pneuservisů a autoservisů. Spojením prodejen a servisů Barum, Barum centrum Praha a Pneubox vznikla v roce 2010 největší česká síť pneuservisů a autoservisů s názvem BestDrive. Provozovatelem této sítě je společnost ContiTrade Services s. r. o., která je stoprocentně vlastněna společností Continental Barum s. r. o.. Vlastní síť BestDrive více než 70 provozoven vlastních, ale i více než 100 franšízových prodejen a servisů. Jako největší poskytovatel komplexní služby motoristům se společnost BestDrive snaží nadstandardním způsobem naplňovat očekávání svých zákazníků v duchu firemního motta: Vy jezdíte, my se staráme.

Tisková zpráva ContiTrade Services s.r.o.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!